Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 4 órás bejelentés esetén...

4 órás bejelentés esetén kötelezhet e a munkáltató számlanyitásra illetve utalásos kifizetésre?

Figyelt kérdés
Utánanéztem az MT-ben és azt hiszem a 158§ vagy 156§ alapján kérhetem készpénzben a munkabérem továbbá nem kötelezhet egyoldalúan utalásos kifizetésre. Viszont a főnököm azt mondta hogy választhatok hogy utalással kapom a pénzt vagy nem leszek bejelentve tehát nem dolgozok ott a továbbiakban. Ilyenkor mik a lehetőségeim? Milyen hatósághoz lehet fordulni esetleg, szegett e meg valamilyen szabályt a munkáltató ebben az esetben hogy kirúgással fenyegetett?

2019. jan. 24. 11:39
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
84%
9: Nincs ingyen a számlavezetés.
2019. jan. 24. 14:54
 12/29 anonim ***** válasza:
61%

40%-os okos: ahhoz jópár feltételnek kell teljesülnie, hogy ingyenes legyen a számlavezetés.

Pl. az én bankomnál legalább havi 150 ezres utalásnak kell rá érkeznie, x db vagy x összegű tranzakciónak kell történnie utalásos formában, stb.

Ha nincs számlája, akkor nyilván nem menne oda semmi egyéb, csak egy 4 órás munkabér, azaz nem lenne ingyenes számlája.

Azon viszont csodálkozom, hogy senki nem említette, hogy nem kötelező, hogy az a számla a te neveden legyen!

Valakinek csak van a családban!

Férjnek, feleségnek, anyunak, apunak, gyereknek- bárkiét meg lehet adni, akiben megbízol!

Én mondjuk személy szerint nem szívesen mennék bele, bár ennek az az oka, hogy szülőm nincs, gyerekem nincs, mástól meg nem várok el ilyesmit.

Ő le tudná venni kp-ban, de ha ő maga amúgy is ki akarja használni a 2 ingyenes kp felvételt, akkor az enyém már költség lenne neki, meg forintra pontosan odaadni, ahhoz legyen nálad mindig elég apró, vagy boltba menni, felváltani, stb., meg külön ezért találkozni pl egy baráttal, az mind körülményes.

Családon belül más kérdés, de kérdés, hogy neked van-e ilyen lehetőséged.

MErt azt nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy nagyszülők-szülők-gyerekek méretű családban senkinek ne legyen bankszámlája.

Azt viszont már könnyebben elhiszem, h vkinek nincs családja.

2019. jan. 24. 15:26
 13/29 A kérdező kommentje:
Eddig készpénzben kaptam viszont addig nem volt semmilyen szerdődésem bejelentésről mivel csak alkalmin voltam csak minden nap aláirtam hogy aznap mennyit dolgoztam, mennyit kaptam stb. Viszont itt nem az a gond hogy nincs ré lehetőségem hanem hogy én továbbra is készpénzben akarom kapni az egész munkabérem és ha erre a MT. feljogosít akkor miért mondhatja a munkáltató hogyha vagy utalás vagy lehet menni? Tudomásom szerint az MT alapján egyoldalúan nem rendelkezhet a munkáltató az átutalással történő kifizetésről.
2019. jan. 24. 15:39
 14/29 A kérdező kommentje:
Emelett MT szerint szintén nem jelenthet nekem semmilyen tbbletköltséget a fizetésem kézhezvétele és ebben venne van a számlavezeís díja, a tranzakciós díj továbba még az ATM-hez való utazás költsége vagy a pénz onnan való elszállítása, lehet nem hiszitek bár énsem tudom biztosra de úgy tudom ez mind számít.
2019. jan. 24. 15:43
 15/29 anonim ***** válasza:
26%

A számlavezetés ide tartozik, ezt jól tudod.

De az ATM-hez való elutazás költsége vicc kategória.

Menj gyalog.

Add oda a kártyád a szomszédnak, aki arra megy.

Oldd meg.

Az emberek 99%-a nem lakik ATM szomszédjában, de ha a pénzünkhöz akarunk jutni, akkor teszünk érte. Én pl vidéki vagyok, ahol még orvos sincs, nem hogy automata. Szóval bent kell maradnom a városban és elmenni a belvárosba, de ez ezzel jár.

Amúgy meg nem csak árnyoldalai vannak ám a dolognak.

Ha ennyire ellene vagy, akkor gondolom nem vet fel a pénz. Tehát alapvetően 2 dologra költesz: kaja és számlák.

Mindkettőhöz tökéletes a bankkártya, és ingyenes a használata.

Én nem hordok kp-t, mertnem érzem biztonságosnak. Ehelyett a kisboltban is kártyával fizetek, és nem kerül semmibe.

A számlához pedig tartozik ebank, ahonnan ingyenesen utalom el a villanyszámlát, vízdíjat, mindent.

Ha az atm-hez is költség neked eljutni, akkor gondolom a postára is. És ott még sorban is kell állnod.

Kicsit haladni kéne a korral, mert a digitalizáció bedarál!

Másik oldal: nem kötelezhet téged plusz költség eltűrésére a munkáltatód, jól tudod.

Viszont te sem őt.

Mármint de, jogilag van lehetőséged kp-ban kérni a fizetést, csak ez neki elég nagy macera.

Leírták. Pénztárat kell létesítenie. Nem a lekönyvelés a probléma, hanem minden egyéb. Egy könyvelő nyilván nem akad fenn ezen. De azért a pénzért valakinek el kell mennie, le kell vennie - láss csodát, egy ATM-ből, vagy a bankban kivárni a sort, hát szerintem erre nem tartanának külön embert, a könyvelő vagy a titkárnő munkaideje meg nem erre van, hogy egyetlen emberért utazgasson.

Neki is költség a pénzt levenni, mert neki még csak ingyenes kp-felvétel sincs, mivel nem lakossági számla.

Én egyetlen ilyen dolgozó miatt vállalkozóként nem kínlódnék.

Még nem vagy bejelentve, nyilván van próbaidő, akkor küld el, amikor csak akar.

Irreálisan nagy többletköltséget akarsz okozni egy kis 4 órás munkáért cserébe.

Nem fenyeget, hiszen ő dönti el, hogy akar-e veled dolgozni, kíván-e téged alkalmazni.

Ha más valakivel neki kényelmesebb dolgozni, mert nem támaszt extra igényeket, akkor ehhez joga van.

Mérlegelni kell, hogy milyen könnyen találsz állást, és mi a fontosabb neked: kb 1000 ft számlavezetési díj havonta, vagy az, hogy van munkád?

2019. jan. 24. 16:56
 16/29 anonim ***** válasza:
39%
mikor 5 embert fizettem készpénzben fél napot rohangáltam hogy felváltsam a tízezreseimet. Pár hónap után mondtam hogy nem, vagy elmennek vagy utalás.
2019. jan. 24. 17:02
 17/29 A kérdező kommentje:

Én ezt értem. Viszont ha az MT szerint jogom van készpénzben is kérni a fizetésem, akkor ezt miért nem tudom érvényesíteni a munkahelyemen anélkül hogy annak elvesztése miatt kéne aggodnóm csupán azért mert az MT adta munkavállaói jogommal élek. Amennyiben meg a munkáltató kötelezhet engem atutalásos kifizetésre vagyis ezt feltételként határozhatja meg a munkához akkor minek van ilyen jogom ha a munkáltató ilyen egyszerűen és szabályosan semmibe veheti?

Nem hadakozok a modern korral, ne gond nekem az átutalás bár inkább készpénzben szerettem volna, én itt a jogi hátterén vagyok fennakadva.

2019. jan. 24. 17:41
 18/29 anonim ***** válasza:
71%

Jogilag van lehetőséged.

Élhetsz vele.

A munkáltatónak meg ahhoz van joga, hogy a számára legkényelmesebb megoldást válassza.

Ez akkor is fennáll, ha az egyik dolgozója egy összeférhetetlen ember. Vagy iszákos.

Ha vállalkozó leszel, neked is jogodban áll eldönteni, hogy mit akarsz.

Azért már egész mást írsz, mint az elején.

Ott még azt kérdezted, milyen hatósághoz lehet fordulni. Most meg már nem okoz gondot az átutalás.

Ha nagyon hatósághoz akarsz fordulni, akkor belemész az átutalásba, letöltöd a próbaidődet, majd 3-6 hónap múlva jelzed, hogy megszünteted a bankszámlát, és innentől készpénzes kifizetést kérsz.

A főnök vagy belemegy, hiszen már nem tud olyan egyszerűen elküldeni - vagy kirúg.

Te perelsz, aminek hatására ő kap egy mérsékelt büntetést, amit kifizet.

Itt is mérlegelni kell, mert pl kistelepülésen vagy belterjes szakmában ennek híre megy, és később senki nem fog alkalmazni egy feljelentgetős embert.

Azt is tudnod kell, hogy értelmes ember nem fogja ezt írásba adni, hogy ezért rúgott ki.

Úgy gondolom, hogy senki sem tökéletes, és mindenkinek a munkájában lehet hibát találni, főleg ha konkrétan ezt keressük.

Utána pedig neked kell bizonyítanod, hogy nem is azért küldött el.

Ilyenkor pedig nagy az emberek szája, hogy egy esetleges perben melletted állnak és támogatnak. Ez a támogatás rohamosan csökken, amint kilépsz az ajtón, mert nem akarják ők is elveszíteni az állásukat.

2019. jan. 24. 18:04
 19/29 A kérdező kommentje:

Nos köszönöm a válaszokat igazából az összes hasznos volt. Külön örülök, hogy munká

tató szemszögéből is beleláthattam.

Az elején azért érdekelt egyébként hatósághoz fordulás mert úgy véltem a munkajogot sérti a munkáltató azzal, hogy a készpénzes fizetési kérelmem miatt megszüntetné a munkaviszonyt csak emiatt, másrészt meg ebben az esetben nyílván a munkáltató is ragaszkodik az átutaláshoz, én a készpénzhez és nem tudunk megegyezni akkor nyílván csak hatósághoz vagy békéltető testülethet lehet fordulni, vagy persze ha nem tetszik el lehet menni.

Köszönöm a válaszokat!

2019. jan. 24. 18:24
 20/29 anonim ***** válasza:
79%

"munkajogot sérti a munkáltató azzal, hogy a készpénzes fizetési kérelmem miatt megszüntetné a munkaviszonyt csak emiatt"

nyilván nem ezt fogják a felmondásba írni, de nézd az ő oldaláról is, ha te vagy a vállalkozó te is olyan embereket fogsz alkalmazni akik minél kevesebb költséggel/idővel minél többet termelnek. A problémás munkaerőt senki sem szereti.

2019. jan. 24. 18:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!