Jól gondolom, hogy állásinterjún az interjúztatónak nincs joga megkérdezni, hogy van - e gyerekem, és, ha van mennyi és hány évesek?
Vonakodtam válaszolni. Számon volt, hogy ez nem érinti az adott pozíciót. Válaszoltam és lejegyezte a gyermekeim korát az életrajzomra...
37 N
Nincs joga. Épp most néztem egy videót, nincs egy perce, egy jogász beszélt erről, hogy nem korrekt megkérdezni.
Voltam HR-es. És van joga!
Ha a munkavégzést befolyásolja, akkor joga van rákérdezni a vallásodra, gyerekekre, nem i beállítottságodra IS!
Bárkinek van joga bármit kérdezni, sőt bárki elkérheti az irataidat is!
Másrészről neked jogodban áll a választ megtagadni és az irataidat nem átadni :)
Mondok egy példát vizsgát írsz a vizsgáztató kéri az irataidat, te megtagadod így a vizsga érvénytelen. Neki joga van elkérni, neked jogod van nem odaadni. VS egy rendőr kéri el, akkor neki jogalapja van erre téged kötelezni.
# 8
Na de olyan céghez amúgy sem akarunk menni, ahol ilyen kérdéseket tesznek fel. Komoly cégeknél külön tréning van az interjúkon részt vevő kollégáknak arra, hogy mire kell figyelni állásinterjún, hogy ne sértsük az alany jogait. Amúgy lehet itt tolni a cinikust, csak aztán majd az elhangzott kérdés utáni jó kis bírság után tessék továbbra is mosolyogni, hogy ti ezt megtehetitek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!