Vidéki diplomával Budapesten? Vélemények?
Vidéki városban nőttem fel, és nemsokára az egyik nagy vidéki egyetemünkön fogok diplomázni, mindkettő megyeszékhely, tehát nem faluból jöttem.
Érdekelne, hogy mennyi az esélye, hogy Budapesten folytathassam az életemet, illetve ha sikerül, milyen reakcióra számítsak? Nyilván, aki Budapesten tanul, azt ott a pályakezdéskor már alapból elfogadják, de mi van azzal, aki máshol tanult, és már diplomával megy/menne Budapestre? Ha kap is munkát, kollégák, pestiek stb hozzáállása? (Ismétlem, városiként mennék, nem éltem falun soha, ebből a szempontból bár vidék, a városi élet nem ismeretlen... a falusi az)
Azért orvosinál ezt nehezen tudom elképzelni, hogy csak SOTE-n végzettek rúghatnak labdába. A Semmelweis Egyetem klinikáin is nem egy és nem kettő orvos dolgozik egyetemi docensként, egyetemi tanárként vidéki diplomával. Pl az Uro Klinika jelenlegi klinikaigazgatója Szegeden végzett, de Réthelyi Miklós prof, anatómus, a SOTE volt rektora pl Pécsen diplomázott, és megkapta a SOTE legnagyobb kitüntetését pár éve, a Semmelweis emlékérmet.
Nyilván a SOTE klinikán előnyben részesítik rezidens felvételnél a SOTE-sokat, nyilván közülük is azokat, akik ott TDK-ztak, demonstrátorkodtak, de ez ugyanúgy jelen van a debreceni, pécsi, szegedi klinikákon is. Saját kutyánk kölyke elv.... Semmi több, nem lenézés vagy ilyesmi.
A magánklinikákon is rengeteg vidéki diplomás orvos dolgozik, ahogy a GOKI-ban is, az Országos Onkológiai Központban is stb...
Ezért is mondtam, hogy orvosin sokkal kisebb a különbség egyetemek között, mint pl mérnöki szakokon.
Ezt még Szél Ágoston professzor is mondta, pedig ő volt akkor a SOTE rektora. [link]
Persze azt se hiszem el, hogyha bármelyik vidéki egyetemről odamegy valaki egy SOTE klinikára, Summa Cum Laude diplomával, OTDK helyezéssel stb, ne vennék fel, ha nincs hely.
Meg nyilván mindenhol a csókosok az elsők. De ez mindig is így volt.
Én mindenkitől azt hallom, hogy munkavállalás szempontjából az orvosi kb az egyetlen szak, aminél totál mindegy, hol végez az ember, mind a 4 orvosi egyetem ugyanannyira jó és elismert az országban. Nekem pl vannak budapesti évfolyamtársaim, akiknek meglett volna a pontjuk a SOTE-ra, de el akartak már szakadni a családtól és vidéki egyetemre jöttek tanulni. Egyedül azt látom, hogy egyetemi klinikán a "saját kutyánk kölykét" preferálják, de ez nem csak Budapestre, hanem mind a négy városra igaz. Ha egy másik egyetemen végzett, azt is felveszik, ha olyan átlaggal jön, olyan tevékenységei voltak a múltban, úgy elő tudja adni magát az interjún stb, de Debrecenben pl előbb felveszik a DOTE-st, mint a SOTE-st az egyetem klinikájára, mert ő járt oda TDK-zni, gyakorlatra, őt ismerik stb.
Zárójel, még soha nem hallottam olyat, hogy külföldön egy magyar orvos azért ne kapott volna állást, mert nem a SOTE-n végzett. Ugyanúgy tárt karokkal fogadnak minden magyar orvost.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!