Vidéki diplomával Budapesten? Vélemények?
Vidéki városban nőttem fel, és nemsokára az egyik nagy vidéki egyetemünkön fogok diplomázni, mindkettő megyeszékhely, tehát nem faluból jöttem.
Érdekelne, hogy mennyi az esélye, hogy Budapesten folytathassam az életemet, illetve ha sikerül, milyen reakcióra számítsak? Nyilván, aki Budapesten tanul, azt ott a pályakezdéskor már alapból elfogadják, de mi van azzal, aki máshol tanult, és már diplomával megy/menne Budapestre? Ha kap is munkát, kollégák, pestiek stb hozzáállása? (Ismétlem, városiként mennék, nem éltem falun soha, ebből a szempontból bár vidék, a városi élet nem ismeretlen... a falusi az)
Azért is írtam ki a kérdést, mert bár vidéki egyetemen végzek, nem egy tavaly összevont ismeretlen egyetemen, hanem a 3 nagy tudományegyetemünk egyikén, ami sok budapesti intézményt is megelőz a rangsorokban.
Ezért félek attól, hogy úgy fognak kezelni, mintha valami no-name képzéssel lennék ott, holott nem arról van szó.
Azért írtam a kérdést, és azért vannak félelmeim, mert ez a képzés olyan tekintetben teljesen eltér a műszaki, jogi és egyéb képzésektől, hogy 4 orvosi egyetem van az országban, és pontosan tudják egy adott munkahelyen, hogy ki hol végzett, illetve a rivalizálás már az egyetemen is megvan a Medikus Kupán (is), ami egy sportverseny a SOTE/DOTE/POTE/SZOTE között, és váltásban rendezi a 4 egyetem.
Az mindenesetre megnyugtató, hogy ugyanúgy tiszta lappal indulok majd, mint bármelyik SOTE-s kolléga. A tudást meg amúgy is mindenkinek bizonyítani kell kivétel nélkül.
Beszélgettem más szakok hallgatóival, illetve a másik 3 orvosin tanulókkal, és az orvosin a számonkérések nehézsége, illetve a számon kért anyag mennyisége is sokkal egységesebb a 4 orvosi egyetemen, mint egyes szakokon országszerte. Helyi különbségek persze vannak, hol X, hol Y tárgy nehezebb, de azért azt kimondhatjuk, hogy a 4 magyar orvosi ugyanolyan színvonalas, és ezt a szakmabeliek tudják is, csak a külsősök nem.
(Ezt csak azért írtam le, mert a "kis, névtelen vidéki főiskola" nem a DE-PTE-SZTE triónál kezdődik, főleg nem az orvosi karok... Azért ezek országszinten elismert intézmények, még akkor is a legjobb egyetemek közt vannak, ha egybe vesszük az összes magyar egyetemet.)
Ez szerintem munkahely függő is...
Tavaly nyáron ismerősöm saját bőrén tapasztalta, hogy mikor egy mérnöki állásra pályázott, ott egy az egyben kimondták, hogy a BME-ről érkezettek rúghatnak labdába.
Viszont van olyan ismerősöm is aki a DE-n végzett, és már évek óta Pesten dolgozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!