Vidéki városban nőttem fel, és nemsokára az egyik nagy vidéki egyetemünkön fogok diplomázni, mindkettő megyeszékhely, tehát nem faluból jöttem.
Érdekelne, hogy mennyi az esélye, hogy Budapesten folytathassam az életemet, illetve ha sikerül, milyen reakcióra számítsak? Nyilván, aki Budapesten tanul, azt ott a pályakezdéskor már alapból elfogadják, de mi van azzal, aki máshol tanult, és már diplomával megy/menne Budapestre? Ha kap is munkát, kollégák, pestiek stb hozzáállása? (Ismétlem, városiként mennék, nem éltem falun soha, ebből a szempontból bár vidék, a városi élet nem ismeretlen... a falusi az)
Mennyire jellemző ez a "ja, te csak itt/ott tanultál?" stb... Kiemelném, amit írtam a kérdésben, nem egy no-name főiskoláról van szó, hanem a három nagy tudományegyetemünk (DE, PTE, SZTE) egyikéről, de nem akarok részletekbe menni ennél jobban.
2018. okt. 21. 10:25
2/37 anonim válasza:
Semmi jelentősėge annak se ha falusi vagy. Max a helyismeret előny pestikėnt ill ismerősi kör,de ezt megtanulhatod megszerezheted. A munka szempontjaból lėnyegtelen h Pesti vagy Debreceni a diploma. Ami fontos az a munkavėgzės. Ezt pedig egy nevenincs faluból jőve is tudod úgy vėgezni (vagy jobban is) mint egy varosi.
Am mi bajod a falusi ėlettel? Vannak annak is előnyei a varoshoz kėpest. Persze hátranyai is.
2018. okt. 21. 10:31
3/37 A kérdező kommentje:
Nem írtam, hogy bajom van vele. Annyit írtam, hogy városból költöznék egy nagyobb városba. Nyilván egy 150 ezer fős város nem egy kategória egy 2 millióssal, de mégis közelebb áll az életforma a budapestihez, mint egy 1500 fős községé.
2018. okt. 21. 10:34
4/37 anonim válasza:
Persze ez igaz. Csak annyira írtad h nem falusi, hogy azt hittem zavar az a lėt vagy talán szėgyelnivaló lenne. Am aki szereti a nyüzsgest az hamar megszokja BP et.
2018. okt. 21. 10:40
5/37 A kérdező kommentje:
Nem a megszokással lenne bajom, szoktam járni Budapestre... Hanem az ottani emberektől tartok. Médiában annyira ömlik a mocsok Bp-ről a vidéki emberekre, és elsősorban a városiakra. Amit a fővárosban vidéki életként aposztrofálnak, az a falusi élet. Nem jobb/rosszabb a városinál, de merőben más. Míg egy pécsi, győri, szegedi, debreceni, székesfehérvári városban él, és úgy nyilatkoznak en bloc vidékről Bp-en (sokan, nem mindenki), hogy ott nincs internet, csak a köztévé fogható stb, ami igaz is lehet, de nem egy megyeszékhelyre, hanem egy 300 fős eldugott falura. És utóbbival azonosítják egész Magyarország Pesten kívüli részét. Ezért tartok egy kicsit a Budapestre költözéstől, mert nem elég, hogy nem ott nőttem fel, még egyetemre se ott jártam, és a reakcióktól tartok. Persze, tudom... Ne foglalkozzak más véleményével, de értitek.
2018. okt. 21. 10:48
6/37 anonim válasza:
Én döbbenten hallgatom, amiket itt írsz (több kategóriában is). Félelmetes, hogy egyáltalán felmerül ez benned. Nem tudom, milyen tv csatornákat nézel, de érdemes lenne elkezdeni hanyagolni!
2018. okt. 21. 11:03
7/37 A kérdező kommentje:
Én azon vagyok megdöbbenve, hogy nem értitek, amiről beszélek... Olvastok indexet, 444-et, mércét? Vagy kommenteket az említett sajtóorgánumok cikkei alatt? Pl volt 1-2 éve egy cikk, hogy Budapest is függetlenedhetne, mint amiről szó volt Katalónia esetében is. Na, ott érdekes volt olvasni a kommenteket. A budapesti hozzászólók nagy része kb munkatáborba küldte volna a vidéki embereket (kis falutól a többszázezres megyeszékhelyig).
2018. okt. 21. 11:12
8/37 A kérdező kommentje:
Az egyetemi rangsoroknál is egyértelműen deklarálják, hogy mindenki Budapesten akar tanulni. Pont. Tehát már eleve úgy állnak hozzá, hogy vidéki egyetemen csak a maradék tanul. Ezért tartok a budapesti élettől. Jó lenne elolvasni a cikkeket, amiket az országos online sajtó ír, és akiket több százezren követnek.... Akkor értenétek, miről beszélek.
2018. okt. 21. 11:14
9/37 anonim válasza:
#8: Nagyon nagyot tévedsz kérdező. Budapesten van egy elit egyetemi vonal (ELTE, BME, Corvinus). Amelyik egyetem nem tartozik az elit egyetemi vonalba, az jellemzően rosszabb mint egy vidéki nagyvárosi egyetem. Például ki jár a BGE-re? Akit a Corvinusra nem vettek fel, mert kevés volt a pontja, ez a statisztikákból tisztán lejön, szinte mindenki a Corvinust jelöli elsőnek. És ki jár a SZTE-re? Aki Szegeden akar tanulni, pontoktól függetlenül, mert bizony a BGE-re is felvennék ugyan annyi ponttal, amennyi az SZTE-hez kell.
2018. okt. 21. 11:29
10/37 anonim válasza:
"Olvastok indexet, 444-et, mércét? Vagy kommenteket az említett sajtóorgánumok cikkei alatt? "
Nem. Soha. Itt lehet a gond. A releváns, normális információforrásokat kedvelem, szakkönyveket és színvonalas előadásokat. Neked sem kellene szemetet olvasni, és akkor nem lennék paranoid.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!