Próbaidő alatti felmondás terhességi táppénz alatt, lehetséges?
Azzal tisztában vagyok, hogy próbaidő alatt bármikor (akár táppénz alatt) bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat.
A kérdés a terhességi betegállománnyal kapcsolatos, vagyis próbaidő alatt kiderült, hogy terhes vagyok, az orvosom kiírt állományba, ha megszüntetésre kerül a munkaviszony mit tudok tenni? Jár valami?
Ha megszüntetik a munkaviszonyodat és a szülésed pillanatában nincs biztosítási jogviszonyod, akkor csak gyest és családi pótlékot kapsz alanyi jogon. Semmi más nem jár.
Ha nincs munkahelyed, táppénzt sem kapsz. És amíg nem szülsz meg, addig a TB-t is magad után kell fizetni.
de bizony, hogy egynelő bánásmód megsértése, ha a terhesség vagy a keresőképtelenség miatt került rá sor.
Perelni kell, perben a munkáltató köteles bizonyítani, hogy munkával összefüggő oka volt a próbaidő alatti elbocsátásnak.
Kedves kérdező! Értem én a problémádat, csakhogy a babatervezést mindenhogyan át kell gondolni és ésszel vállalni. Tehát aki határozott idejű szerződéssel van, aki próbaidő alatt van, az gondolja végig, hogy mikor vállaljon gyereket. Tehát itt az lett volna a részedről a megoldás, hogy előbb dolgozol, bedolgozod magad a munkahelyedre, és utána vállaltok babát, amikor már nem vagy próbaidő alatt.
Mert értelek én, csakhogy neked is meg kell értened a munkáltatót. A munkáltatónak emberre van szüksége, aki dolgozik neki. Neki abszolút nem éri meg, hogy valakit felvesz, aki aztán rögtön elmegy táppénzre, meg aztán szülni. És a helyét meg esetleg fenn kell tartania, fizetnie utána egy csomó pénzt.
Ha most neked lenne egy vállalkozásod és felvennél valakit, aki rögtön elmegy táppénzre és még a helyére sem tudsz másikat felvenni, az neked sem lenne túl jó, hidd el. Függetlenül attól, hogy tényleg ez nagyon rossz neked.
Én megértem a munkáltatót, én is voltam!
Nem terveztük a babát, sajnos a nagymamám tavaszi halála erőteljesen felforgatta az életemet, és terhes lettem. Bocsássa meg a világ, hogy megtartottuk és nem az abortusz mellett döntöttünk...
Azt nem értem, hogy miért nincs ingyenes terhes tanácsadás? Miért kell ilyen helyzetben még lehúzni a kismamát?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!