Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi ez a hiszti a borravalóval?

Mi ez a hiszti a borravalóval?

Figyelt kérdés

Honnan ered, hogy egyes szolgáltatásoknál "illik" borravalót adni? Ma rendeltem pizzát és a futár majdnem rámvágta az ajtót, mert úgy jött ki, hogy csak 20 forintot kapott. Apró meg nem volt nálam. De kaptam már csúnya nézést meg bunkózást pincértől is (amúgy sem voltam elégedett a szolgáltatással, azért nem adtam). Egyébként meg szoktam adni kb. 15%-ot. De mostantól nem fogok adni senkinek.

Én az iparban dolgozom, soha a büdös életben nem kaptam egy forint jattot sem a megrendelések után. Mégsem hisztiztem be utána. Ráadásul komoly munkát végzek, nem a kaját hordom ki az embereknek vagy csapolom a sört.

2018. júl. 6. 11:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Na nehogy már szarrágónak tartsál mert én se adok borravalót.

"Ha nem ad senki jattot, nem megy majd senki futárnak a minimálbérért, aztán sétálhatsz el a kajáért este 11-kor egymaga"

Ez egy nagyon rossz következtetés. Nem ez fog történni. Hanem az, hogy emelik a futárok fizetését ha senki sem vállalja annyiért mint most. A piac diktál.

Tegnap mi is rendeltünk pizzát. Kártyával online fizettünk így a legegyszerűbb. Természetesen nem adtam borravalót, nem is értem miért is kellett volna. Futáron se látszott, hogy várná. Odaadta, jó étvágyat kívánt aztán már szállt is az autóba.

Ezt a kevés a fizetése dolgot hagyjuk már. Iskolákban a takarító nénik szerinted mennyit keresnek? Ők is rakhatnak ki a folyosóra kalapot pénzt gyűjteni, mert kevés a fizu?

Ha kevés a fizu akkor tessék más munkát keresni.

2018. júl. 7. 03:53
 12/21 anonim ***** válasza:
35%

Amennyiben a draga futarok kvazi elvarjak a jattot, akkor mondom mit varunk el mi fogyasztok:

- idoben megerkezni a kajaval

- kaputelefonon csongetni, ajtoig hozni a kajat

- illedelmesen, napszaknak megfeleloen, mosolyogva koszonni

- a visszajarot amennyiben van, leszamolni az utolso forintig, nem jatszani, hogy hoppa nincs annyi aprom

- az etel meleg legyen

Ha ezek megvannak, es meg szimpatikus is vagy, kapsz egy 200ast. Ha barmelyik nem teljesul es neked all feljebb 1) jelzem az etterem fele, ha meg raadasul szar napom van 2) ki is rugatlak, neaggodj van hozza arcom, nem erdekel a megelhetesed. Forditva ultok a lovon, elso a fogyaszto, es HA a fogyaszto elegedett, akkor lehet varni plusz juttatast. Az meg a legkevesbe sem erdekel, hogy keveset keresel. Ha nem tetszik mondj fel, keress masik helyet. A munkaltatod fele ervenyesitsd a magasabb juttatasokra vonatkozo igenyedet, ne a fogyaszto fele.

2018. júl. 7. 07:32
 13/21 anonim ***** válasza:

Egyébként a borravaló az miért százalék? Nem teljesen mindegy a futárnak, hogy 1000 Forintos gulyáslevest szállít vagy 15.000 Forintos szushit?

Ha az az érv, hogy ebből és a futár (ami igaz de sajnos már rég rossz, akkor azt is át kellene gondolni hogy miért nem fix összeg a borravaló)

2018. júl. 7. 09:33
 14/21 anonim ***** válasza:
8%

Egyetemi tanulmányaim mellett benzinkutasként dolgoztam 2 évig, pénteken este 6-tól másnap reggel 6-g, szombaton este 6-tól vasárnap este 6-ig. Totál 36 óra hetente, havi 144 óra, nettó 43 200Ft + borravalóból bejött havi 4000-4500Ft. (2004-2006)

Hétfőn 6 órában az egyetemen dolgoztam diákmelóban, labor előkészítés és az elsősökkel néhány mérés elvégzése, ez havi 24 órát jelentett 10 000Ft-ért. (2006)

Hétfőtől csütörtökig este 8-10 között takarítás, felmosás, WC takarítás, stb. 10 000Ft-ért.(2002-2006)

2010-ben megszűnt a munkahelyem átmenetileg benzinkutas lettem, 24 óra munka napi nettó 7500Ft-ért, majd 2 nap pihenő, havi 75 000Ft 240 órára. Vezettem a borravaló értékét, gyakran a munkahelyre való bejárásomat sem fedezte 6,45km-re volt a kút, tehát oda-vissza 12,9km 6,2literes benzinfogyasztású kocsival.

Nagyon visszaesett a borravaló mennyisége az elmúlt időben, 2010-ben 2786Ft-ra jött ki kutasként az átlagom, nem óránként/naponként/hetente, hanem a havi 240 órámra kapott összeg!

Excelben vezettem, hogy 4 hónap átlagát véve 6 autó szélvédőjét mostam le óránként (kezdetben, kérés nélkül mostam mindenkinek, hiszen ez munkaköri leírás, de volt olyan aki emiatt rám támadt és nem csak verbálisan, de fizikai erőszakot is próbált alkalmazni), ez 5904db-ot jelent 984 óra leforgása alatt. Forintosítva szélvédőmosás 0,4718Ft/autós, ennyiért mosószert nem vesz az ember!

A kutasokat tehát megértem, hogy miért panaszkodnak :)

2018. júl. 7. 09:43
 15/21 anonim ***** válasza:
47%

"Honnan ered, hogy egyes szolgáltatásoknál "illik" borravalót adni? "

Elnézést kérek az eredettörténet lemaradt (véletlen elküldtem), régen nem volt fizetés sok szakmában pl. pincérek esetén, nagypapám 70-80 éve így pincérkedett, kapott 1 ruhát fizetést nem és napi 14 órát dolgozott, amit a vendég adott neki az volt a fizetése.

2005-ben is kerestek futárokat így BP-en, a tankolást átalánnyal fizetik, de bérezés napi 2 óra bejelentés szerint, a munka viszont 6-8 óra és a jattból van a pénzed.

2018. júl. 7. 09:49
 16/21 anonim ***** válasza:
Oké, de most már nem így van. Pincérek, futárok kapnak rendes fizetést, a borravaló csak extra. Én is azt mondom legyen inkább 200 forinttal több a pizza, de borravalót külön nem adok. Nem szeretek azon agyalni, hogy most akkor sok/kevés, megalázóan visszaadja a 20-ast vagy sem. Kártyával fizetünk online, amit el akartak kérni az benne van az árban. A futár fizetése hagy ne az én gondom legyen. A tesco arufeltoltonek se csúsztatok a zsebébe semmit! Akkor se ha személyesen segít nekem valamiben.
2018. júl. 7. 11:05
 17/21 anonim ***** válasza:

én mindig túlzásba viszem a borravalót, volt úgy, hogy a pincér kérdezte meg, hogy biztos benne? :D

de volt úgy is, hogy egy belvárosi étteremben véletlenül elszámoltam magam, és kb. 8 ezres számlára "csak" 500 forint körül adtam. a többi visszajárót egy halom tízforintosban hozta ki a pincér.

többet viszont nem ettem ott.

2018. júl. 7. 11:37
 18/21 anonim ***** válasza:
11%
Én is mindig kártyával fizetek, de ez nem akadályoz meg abban, hogy a futár kezébe nyomjak egy 200-ast, és akkor mindenki örül. Mit kell ezen ennyit agyalni? Miért jobb nem adni ha egyszer ez a szokás évtizedek óta? Főleg, ha mindenki beismeri, hogy nem vágja földhöz az a párszáz forint. Ha van lehetőséged segítened valakinek és neked nem kerül szinte semmibe, miért esik nehezedre megtenni? Oké, a csövesnek nem kell adni aki odamegy hozzád az utcán, de a futár azért mégiscsak kényelmesebbé teszi az életed.
2018. júl. 7. 13:57
 19/21 anonim ***** válasza:
A hajléktalannak miért nem? A futárnak miért?
2018. júl. 7. 23:58
 20/21 anonim ***** válasza:
A hajléktalan nem nyújt neked szolgáltatást. A futár igen. De ismét bebizonyosodott, hogy mennyi szarrágó él ebben az országban, feltételezhetően ironikusan pont nem azok, akiknek a fogukhoz kellene verniük a garast. Egyébként én sem támogatom a borravaló intézményét, de amíg ebből élnek sok szakmában, addig ne ássunk már alá a másiknak...
2018. júl. 8. 04:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!