Honnan ered, hogy egyes szolgáltatásoknál "illik" borravalót adni? Ma rendeltem pizzát és a futár majdnem rámvágta az ajtót, mert úgy jött ki, hogy csak 20 forintot kapott. Apró meg nem volt nálam. De kaptam már csúnya nézést meg bunkózást pincértől is (amúgy sem voltam elégedett a szolgáltatással, azért nem adtam). Egyébként meg szoktam adni kb. 15%-ot. De mostantól nem fogok adni senkinek.
Én az iparban dolgozom, soha a büdös életben nem kaptam egy forint jattot sem a megrendelések után. Mégsem hisztiztem be utána. Ráadásul komoly munkát végzek, nem a kaját hordom ki az embereknek vagy csapolom a sört.
A pincérnek jár amiért kb. 800 Ft-ért olyan levest dob eléd amiben van két szem tészta, a többi mosogatóvíz. :)) Még egy királyi lakomáért és ha királynak nézne akkor megérteném.
Ahogy a taxisnak is jár amiért több ezer Ft-ról indul az óra és az 1 km-re lévő célállomásra úgy visz el hogy megkerüli a várost.
Ahogy a szórakozóhelyen is illik adnia a turistának amikor több százezer Ft-ot számláznak ki neki egy pohár pezsgőért. Majd amikor a kidobóember az automatához kíséri, neki is illik borravalót edni ezért az emberpróbáló és magas kvalifikáltságot és több diplomát igénylő tevékenységért.
Munkatábort érdemelnének nem borravalót. Alávaló tróger banda.
2018. júl. 6. 11:31
2/21 anonim válasza:
28 éve volt rendszerváltás és nyugati kapitalizmust akarunk a többség szerint. Akkor meg ideje lenne szakítani a proletárhatalomal és ne borravalót meg mutyipénzt várjanak az emberek a semmiért meg a kommunista színvonalon végzett munkáért hanem nyugati színvonalon dolgozzanak!
2018. júl. 6. 11:40
3/21 anonim válasza:
Soha nem adok borravalót. Miért? Mert kellemetlen nekem, mert nem tudom hogy mennyit kell, és kellemetlen a futárnak, hogy rám van utalva.
Szívesen kifizetném, ha az lenne, hogy ráteszik a számlára. + 20% service fee, semmi gond. Kifizetem. De ne ezt a posztszovjet álszent hozzáállást toljuk, hogy "azért adunk mert illik".
2018. júl. 6. 14:08
4/21 anonim válasza:
Az ilyen pizzafutár miatt fel lehet hívni az éttermet és jelezni nekik. Írásos formában is megküldheted a panaszt, illetve kiteheted mindenfele social media felületre is nekik, majd legközelebb megválogatják kit vesznek fel. Többet meg nem kell tőlük rendelni.
2018. júl. 6. 14:36
5/21 anonim válasza:
Pizzafutárnak azért kell borravalót adni, mert egy nagy lófsz a fizetése. Voltam futár én is: kaptam napi ötezret meg címenként úgy 100 Ft-ot. A hozzád hasonló vásárlók se voltak segítségemre: ha 1880 volt a végösszeg, adott egy kétezrest és gavallér módon hozzátette: ezerkilencből légy szíves... Még 8 órában azt mondanám, hogy elmegy, csakhogy ez napi 10-11 órát jelent. Nyilván ez amúgy öngerjesztő folyamat volt: hozzászokatták az embereket, hogy ez egy borravalós szakma, amihez aztán alkalmazkodtak a munkáltatók is, és vérszemet kapva minimálbérnél is kevesebb fizetést kapnak ehhez méltó bejelentéssel. A taxisokat nem kell félteni, de a pincérek fizetése is a nulla és a béka segge közt keresendő, valahol félúton.
2018. júl. 6. 19:42
6/21 anonim válasza:
Nem azert adok neki jattot mert keves a fizetese. Talan tanulni kellett volna es akkor tobb lenne. Akkor adok ha udvarias, gyorsan itt van es ajtoig hozza.
2018. júl. 6. 20:24
7/21 anonim válasza:
"Talan tanulni kellett volna es akkor tobb lenne."
A szokásos kádári szöveg. Az megvan, hogy én diplomásként voltam futár? Az megvan, hogy múltkor egy szintén diplomás srác hozta ki nekem a pizzámat? Az megvan, hogy itt már évek óta (de inkább egy bő évtizede) nem az számít, hogy ki mennyit tanult?
2018. júl. 6. 20:26
8/21 anonim válasza:
Aki diplomával futárkodik az meg is érdemli hogy sírjon a borravalóért. Mondom én sokszor, hogy túl sok a büfészak:))))
2018. júl. 6. 21:19
9/21 A kérdező kommentje:
Ha nem elég a fizu akkor ne tessék futárkodni, van más meló is. Mégis van akinek ennyi elég, ha nem vállalná senki, fizetnének a munkaadók is többet. Amúgy sem életbevágó szakma egyik sem, pincérek meg futárok nélkül is el tudnám képzelni az életem.
Amúgy meg nem azt a párszáz forintot sajnálom, hanem azt, hogy miért fizessek elvileg többet vakamiért, amiről azt se tudom hogy jó-e (pizzafutár) vagy azért mert kedvesen vette fel a rendelésem a pincér. Az a dolga b_ssza meg. Nekem meg az, hogy időben elkészüljön a gyártmány, a lehető legjobb minőségben.
2018. júl. 6. 22:19
10/21 anonim válasza:
De gondolom neked nem úgy van a fizetésed kiszámolva, hogy annak nagyrésze jatt, tehát az alapbéred lófasz. Itt pedig ez a helyzet. Évtizedek óta vannak borravalós szakmák, akik személyesen neked nyújtanak valamilyen szolgáltatást általában ilyenek. Tehát egy buszsofőrnek aki elvisz óránként 1000 embert, nem adsz jattot, de egy taxisnak igen. A kifőzde konyhásnénijének nem adsz jattot, a személyes pincérednek igen. Furcsa, hogy ezt magyarázni kell. Ez a "nem kötelező ezt meg azt csinálni" dolog sem állja meg a helyét, mert ezeket a munkákat is el kell végeznie valakinek. Ha nem ad senki jattot, nem megy majd senki futárnak a minimálbérért, aztán sétálhatsz el a kajáért este 11-kor egymagad. Azt a párszáz forintot asszem megéri az, hogy felhozza a lakásod ajtajáig az ételt. Ők ebből élnek. Ha forradalmat akarsz, először a munkáltatókkal beszéld meg, hogy adjanak nekik rendes fizetést, vagy építsék be a végösszegbe a szervizdíjat amit aztán ne lenyúljanak hanem tényleg adják oda a futárnak/picérnek/csaposnak. Amíg ez nem történik meg, bunkóság nem adni. Eleve nem értem, hogy ha nekem ez minimális hátrányt sem okoz (mert nem hiszem, hogy 100-200 forintot bárki is megérezne), miért ne tenném meg, ha tudom, hogy ezzel valakinek segítek. Miért jó kicseszni a másikkal "csakazértis" alapon? Nem jobb érzés nagyvonalúnak lenni mint szarrágónak?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!