Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Honnan lesz pénzem lakásra?

Honnan lesz pénzem lakásra?

Figyelt kérdés
Ma Budapesten egy élhető lakás átlagosan 30 milliónál kezdődik, amiben szívesen is élnék és netán még egy gyerek elfér (majd) benne, az alsó hangon 40 millió. Programozó leszek (2 év múlva végzek), kezdő fizetésem kb 250e nettó lesz, 5 évvel utána max 500e nettó. Ezzel még jó helyzetben vagyok, pedig még így sem futná lakásra, vagy fel kéne vennem 30 évre egy hitelt, tehát nyugdíjas koromig fizethetek. Ilyet senki sem akar, főleg, hogy az elején a fizetésem 70%-át simán elviszi majd a havi törlesztő, tehát nagyon meg sem tudnék élni. Mi a fszt csináljak?

2018. jún. 2. 00:59
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
74%

"nagyon jó helyen van, egy lakópark közepén"

Egy lakópark közepén van... az igen, a Hős utcai lakótelep lakásai is egy lakópark közepén vannak, nem messze a Puskás Stadion-tól és a metróállomástól. Ilyen elven bármire rá lehetne fogni, hogy az luxus környéken van.

Nem, nem vagyok "balázska"

2018. jún. 2. 22:03
 32/35 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon kár összehasonlítani az itteni fizetéseket a külföldiekkel és sosem értem... Eltöltöttem néhány hetet nemrégiben üzleti úton Németországban és bizony fájt. Rendezettebb, szebb, tisztább, összeszedettebb, ez lehet. Azonban ha ugyanazon az életszínvonalon élnék kint, mint most itthon, jó eséllyel ugyanannyi maradna a zsebemben, vagy még kevesebb is akár. Nem okoz itthon gondot fenntartani két autót, vagy elmenni hó végén vacsorázni és mégcsak sokkot sem kapok az étlapon szereplő áraktól általában. A németeknél azért sikerült beesnem olykor az asztal alá, pedig nem is valami frekventált helyen kívántam 5 fogást enni...

Egyszerűen baromság az itteni béreket, lakás árakat, étterem árakat, élelmiszer árakat, stb. összehasonlítani a kintiekkel.

Szerintem az a fontos, hogy én itt most mennyit keresek a jelenlegi helyzetemben és az mire elég. Aztán menjen ki az ember, ha nem találja a helyét, éljen hasonlóan, tapasztaljon és osszon-szorozzon a végén. Ha pozitívan jön ki és ez megéri neki, akkor maradjon. Ha nem, akkor gondolkozzon el a hazajövetelen.

Ugyanez kicsiben, amikor a vidéki embernek azt mondják, hogy jöjjön Pestre dolgozni, itt aztán minden tuti. Jöjjön, de előtte mérlegelje, hogy otthon vidéken mi a helyzet. Mennyi marad hó végén a zsebében egy adott életszínvonal mellett. Aztán mérlegelje, hogy Budapesten ez mennyi lenne. Sok esetben ugyanannyi, hiába keres az ember többet.

A mai fiataloknak azonnal kell, minden. A szüleim korabeliek nagyrészt szülői segítséggel ÉS hitellel vették meg az első lakásukat. Ma a legtöbb barátunk hitellel terhelt saját lakással rendelkezik. Kivétel nélkül az elmúlt 1-2 évben adtuk lakásvásárlásra a fejünket. Miből vettük? Minimális önerő, hitel (és szerencsésebbeknél szülői segítség). Ugyanaz a történet, mint 20-30-40 évvel ezelőtt.

27-33 éves a társaság és mindenhol párosan sikerült elérni ezt.

Én azt gondolom semmi baj a hitellel, ha az ember okosan veszi fel és tervez. Ha ketten tesztek már a családi kasszába 250-500 ezret, akkor szinte elenyésző is lehet a hitel törlesztés mértéke. Amit megtudtok spórolni mellette, az pedig mehet előtörlesztésbe.

Ma a fizetésünk tizedét teszi ki a havi törlesztő részletünk. Első számításaink szerint felvételtől számítva 6-7 éven belül vissza tudjuk fizetni a teljes felvett összeget. 35 éves koromra lesz egy fél tehermentes lakásom. A másik fele pedig a társamé, a páromé, akivel komolyan tervezünk együtt.

Kicsi, 1-2 totyogóssal még talán elegendő méretű lakáska, de kezdésnek pont elég.

Kár ennyire előre gondolkodni. Sosem tudhatod mi lesz 1-2 év múlva. Pl. 2 évvel ezelőtt 120 ezernél több kezdő fizut mérnökként sehol nem akartak adni, Budapesten sem. Örültem a 150-nek, mint majom a farkának, amikor végre valaki megajánlotta. Ma, két évvel később, kezdő fizuként már 250 alatt sarkon fordul az ember és körberöhögi a céget.

Baromi sokminden változhat még 2 év alatt.

2018. jún. 2. 23:24
 33/35 anonim ***** válasza:
100%

Hogy kell ezt az 500 nettót elérni? Fejlesztő vagyok de nekem 2 év után(plusz előtte gyakornoki helyek) csak 300 nettó plusz céges kocsim van. Az autó lízing, benzin, pálya matrica, karbantartás összesen tuti nincs 200e havonta a cégnek.

Szóval az 500 nettótol erősen távol állok.

2018. jún. 2. 23:32
 34/35 anonim ***** válasza:

Szerencsével. 2,5 év után a főnököm kapott egy jobb ajánlatot, ezért lelépett. Kineveztek a helyére. Először 500 bruttóval, aztán megemelték 600-ra. Ez így alapbérként kb. 400 nettó + 3 havi prémium és karácsonyi pénz, így átlag havi nettó 500.

Ha kafetériát, meg céges autót is számolok, több, de azt nem szokás.

Hiányszakma amúgy az építőiparban igen sok pozíció, már a kezdő építésvezetők is kapnak nettó 300-350-et Budapesten. A seniorok jogosultságokkal meg már simán minimum a dupláját. Csak arc kell elkérni. A kicsi huszároknak sokszor még nincs, ezért nem is fizetik meg.

2018. jún. 3. 09:39
 35/35 anonim ***** válasza:
100%

#24: ha szerinted egy dunaparti, örökpanorámás, újépítésű lakás ott, ahol a környéknek saját yacht kikötője van, és kocsival 10p a belváros nem luxus, akkor nagyon durván el van torzulva a valóságról alkotott képed. :)

(Amúgy egy panorámás vizafogói panellakás is megvan 600e Ft/nm :D)

2018. jún. 3. 10:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!