Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Honnan lesz pénzem lakásra?

Honnan lesz pénzem lakásra?

Figyelt kérdés
Ma Budapesten egy élhető lakás átlagosan 30 milliónál kezdődik, amiben szívesen is élnék és netán még egy gyerek elfér (majd) benne, az alsó hangon 40 millió. Programozó leszek (2 év múlva végzek), kezdő fizetésem kb 250e nettó lesz, 5 évvel utána max 500e nettó. Ezzel még jó helyzetben vagyok, pedig még így sem futná lakásra, vagy fel kéne vennem 30 évre egy hitelt, tehát nyugdíjas koromig fizethetek. Ilyet senki sem akar, főleg, hogy az elején a fizetésem 70%-át simán elviszi majd a havi törlesztő, tehát nagyon meg sem tudnék élni. Mi a fszt csináljak?

2018. jún. 2. 00:59
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
28%
Én is volt, hogy ezen pörögtem folyamatosan. Semmit se csinálj, mit tudnál? Régen sem önerőből vettek az emberek lakást. Kár hogy programozóként kb. csak Budapesten van karrier lehetősége (vagy egyáltalán állása) az embernek, mert én sem itt élnék másképp.
2018. jún. 2. 01:05
 2/35 anonim ***** válasza:
45%

Vegyél Pest mellett és ingázz. Vagy költözz össze a pároddal, akitől gyereket akarsz és fizessétek együtt. Vagy idővel keress munkát jobb pénzért. Vagy vállalkozz, programozással azért lehet.

A 40 millióval meg egy kicsit fölélőttél.

2018. jún. 2. 01:08
 3/35 anonim ***** válasza:
48%

"Vegyél Pest mellett és ingázz."

Ez gyakorlatilag a legrosszabb szerintem amit lehet tenni. Ötvözöd Pest és egy falu hátrányait.

- Ugyan úgy drága.

- Nulla közszolgáltatások a közelben (óvoda, iskola, boltok), mert gyakorlatilag csak alvó településként funkcionálnak.

- Nulla infrastruktúra, sokszor még a fejlesztés lehetősége sincs meg (túlterhelt utak, nincs tömegközlekedés).

Cikk a témában: [link]

2018. jún. 2. 01:20
 4/35 anonim ***** válasza:
69%

Nem véletlenül mennek el a programozók is ebből az országból, pont azért amit te is meg a felettem író válaszolók írnak. IT karrier szinte csak Budapesten lehetséges, de ott ha nincs lakásod, akkor vagy sosem lesz, vagy életed végéig eladósítod magad egy panelért.

Én úgy fogom csinálni, hogy amíg fiatal vagyok és független, nem akarok gyereket meg semmit, addig albérlet Budapesten, egy garzon is elég. Ha meg megismerkedek valakivel és gyereket akarok, akkor kimegyünk külföldre "gyereket csinálni", és akkor már tapaszalt leszek a szakmámban, csettintésre találok állást külföldön az itteni bérek többszöröséért.

A gyerek is jobban jár: egyszer még hálás lesz nekem (nekünk) azért, hogy nem a balkánra szültük őt, hanem egy tisztességes országba. Hosszú távon én is jól fogok járni, mert ha megöregszek lesz nyugdíjam, és lesz EÜ ellátás.

Szóval ki kell hozni minden rosszból a legjobbat.

2018. jún. 2. 01:50
 5/35 anonim ***** válasza:
81%

#3: váciként nem értek egyet azzal, hogy az agglomeráció úgy ahogy van rossz ötlet. Persze az új lakóparkok távol vannak mindentől (mert a belvárosban nincs hely új lakópark felhúzására), de attól még vannak eladó ingatlanok a belvároshoz közel is, ahol vannak boltok és óvodák, ott is lehet lakást vagy házat venni és olcsóbb, mint pesten.

Kérdező: kérdezd meg a szüleidet, hogy nekik honnan lett saját lakásuk. Biztos, hogy ők sem két honap alatt spórolták össze rá a pénzt. :) A trükk valóban ott van, hogy kell hozzá egy partner (feleség) és keveset kell költeni, sokat kell belerakni a törlesztőbe. Egyébként miért olyan fontos számodra a saját lakás?

2018. jún. 2. 02:05
 6/35 anonim ***** válasza:
11%
Mondjuk esetleg adj lejjebb a luxusigényeidből. Nehogy már csak 30 millás lakás feleljen meg a kényes bélésednek. Vagy maradj mamahoteles 50 éves korodig, az úgyis menő manapság, csak arra ügyelj, hogy ne adj haza egy fillért se, és háborodj fel, ha valaki szóvá teszi, hogy élősködsz.
2018. jún. 2. 02:09
 7/35 anonim ***** válasza:
59%
Vagy a másik megoldás, ha mindenképpen itthon akarsz maradni, hogy megvárod amíg lemennek az ingatlanárak. Most a plafonon vannak, most van felfújva az építőipar is meg a gazdaság is meg minden. De ahogy volt felfelé, úgy lefelé is lesz. A következő gazdasági világválságban ugyanúgy le fognak zuhanni az ingatlanárak, ahogyan azt 2008-ban is tették. A programozók bére pedig nem hiszem, hogy csökkenni fog, mert azok a világpiacra termelnek és az hiányszakma. A fejlett országok hamar kilábalnak majd a válságból, mi meg ugyanúgy 5-10 évig a szarban maradunk, alacsony árakkal. Szóval a kivárás is egy jó stratégia most.
2018. jún. 2. 02:30
 8/35 anonim ***** válasza:
81%

1.- egyáltalán nem biztos, hogy 2 év múlva is itt lesznek a lakás árak.

2.- egyáltalán nem biztos, hogy 2 év múlva is 250 -et keres egy kezdő programozó

3.- Igen, add lejjebb az igényeidet: Bp. belvárosban lakom, a szomszéd lakás (jó környéken) 24 millióért ment el, 2 házzal arréb szintén huszonmillióért hirdetnek egyet. Jó, lehet, hogy kell költeni még rá, de akkor is. Mindegyik, amit írtam, 47-50 nm-es.

4.- sem Magyarországon, sem külföldön JELLEMZŐEN nem huszonéves korban vesznek lakást az emberek, illetve külföldön olyan drágák, hogy sokan nem is tudnak venni, csak bérelnek.

"főleg, hogy az elején a fizetésem 70%-át simán elviszi majd a havi törlesztő,"

A fizetésednek csak 50 %-a lehet a törlesztő részlet.

2018. jún. 2. 06:19
 9/35 anonim ***** válasza:
58%

Még az előző hozzászólásomhoz:

az a legnagyobb baj, hogy az emberek legnagyobb részének rögtön minden kell.

Alulról kell építkezni, nem rögtön a háztetővel kezdeni: kezdetben egy olcsóbb, gyengébb lakás is megteheti, aztán, ha összeköltözöl vkivel, akkor gyűjthettek egy nagyobbra.

Már most elkezdheted pakolni a lakáskasszát - 4 év múlva be tudod forgatni a lakáshitelbe, stb.

2018. jún. 2. 06:24
 10/35 anonim ***** válasza:
44%

Aki fele ennyit keres az is megtudja oldani a lakás vásárlást.

Nem siránkozni kell hanem oda tenni magad.

De mint írják ne a legdrágább helyen vegyél, hanem a perem kerületben, esetleg vidéken.

De 250-ből simán lelehet tenni a felét.. Ha meg többet keresel akkor még sokkal többet lehet gyüjteni.

2018. jún. 2. 06:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!