Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Honnan lesz pénzem lakásra?

Honnan lesz pénzem lakásra?

Figyelt kérdés
Ma Budapesten egy élhető lakás átlagosan 30 milliónál kezdődik, amiben szívesen is élnék és netán még egy gyerek elfér (majd) benne, az alsó hangon 40 millió. Programozó leszek (2 év múlva végzek), kezdő fizetésem kb 250e nettó lesz, 5 évvel utána max 500e nettó. Ezzel még jó helyzetben vagyok, pedig még így sem futná lakásra, vagy fel kéne vennem 30 évre egy hitelt, tehát nyugdíjas koromig fizethetek. Ilyet senki sem akar, főleg, hogy az elején a fizetésem 70%-át simán elviszi majd a havi törlesztő, tehát nagyon meg sem tudnék élni. Mi a fszt csináljak?

2018. jún. 2. 00:59
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
41%

Annak idején én úgy vágtam bele a nagybetűs életbe, hogy reméltem a mérnök fizetésem kb. nettó 200e lesz, 5-6 évvel később meg 250e kőrül. Erre 97e-el kezdtem, és 10 év után 132e-et kapok, ez már a harmadik munkahelyem és mindig a magasabb fizetésért váltottam, de lehet átképzem magam pénztárosnak.

Az élet adja a legnagyobb pofonokat, készülj fel!

2018. jún. 2. 07:41
 12/35 anonim ***** válasza:
26%

" de lehet átképzem magam pénztárosnak"

Ne tedd!!

a pénztárosok munkáját is automatizálják: gondolj csak a BKK jegyautomatákra, illetve a Tesco automata pénztárjaira.

2018. jún. 2. 07:54
 13/35 anonim ***** válasza:
66%

"vagy fel kéne vennem 30 évre egy hitelt, tehát nyugdíjas koromig fizethetek."

És ezzel mi a gond? Ha nem tetszik akkor vegyél olcsóbb lakást amit 5-10 év alatt ki tudsz fizetni.

Most azt várod, hogy 1-2 év alatt össze lehessen szedni egy lakásra valót átlag fizetésből? Ha ez ilyen könnyű lenne akkor néhány évente vennék egy új lakást, 10-15 év múlva pedig nem dolgoznék, elég lenne a kiadott lakásaim bérleti díja. :)

Nem elérhetetlen a 40 millás ház, pláne nem egy programozónak. De ne most azonnal rögtön akard. Kezdj el lakástakarékot fizetni, többet is. Aztán több megoldás lehet. 30 év hitel (én se javaslom, kockázatos) vagy előbb olcsóbb lakás, kevesebb hitel és közben gyűjtögetés az álom házadra.

2018. jún. 2. 08:24
 14/35 anonim ***** válasza:
57%
Egyébként szüleid nem tudnak segíteni egyáltalán?
2018. jún. 2. 08:30
 15/35 anonim ***** válasza:
66%
Csinalj vallalkozast amivel 2 millio bejon havonta. Es tudsz venni hazat, .ne mindig az alkalmazotti munkakra gondoljatok,mert egy alkalmazott sem lesz gazdag. Alapitsd ceget,vagy egyeni vallalkozast,talalj ki jo otleteket, legyel valamiben jo es csinald, ha jol fog menni, 2-3-4 even belul tidsz venni hazat.
2018. jún. 2. 09:01
 16/35 anonim ***** válasza:
42%

Már mindent leírtak előttem... Mi az, hogy 5 év után max 500 nettót fogsz keresni? Ez kőbe van valahol vésve? Vannak ám amberek, akik ennél többet keresnek. És ha keresel mondjuk 600at, a csajod 400at, abból már azért előre lehet jutni.

Én is nemrég néztem lakásárakat, amik tetszenének, szintén 40 millió körül/felett vannak. De én valahogy nem görcsölök erre rá, ha lesz rá pénzünk, jó, ha nem, akkor maradunk albérletben.

2018. jún. 2. 09:53
 17/35 anonim ***** válasza:
54%

Nézzünk végig egy reális példát arra, hogy hogyan alakulhat az életed:

Tegyük fel, hogy egész jó szakember vagy, lelkes, szorgalmas, megbízható. Ebben az esetben, ha 2 év múlva végzel, akkor 1 év múlva kezdj el diákmunkában dolgozni, ott havi 200e nettót össze fogsz tudni szedni, és mire elvégzed az egyetemet már egy év tapasztalatod van. Egyetem után felvesznek valahova teljesállásba, mondjuk 300e nettóért. Itt dolgozol 2 évet, és az 1. év végére 350e-ig emelik a fizetésed. Ezen a ponton 3 év tapasztalatod van, ideje váltani. A Következő munkahelyeden már 500e nettót adnak, ami 1 év alatt 550e-ig emelkedik, és itt is 2 évet dolgozol. Tehát most tartunk 6 évvel a jövőben.

Tegyük fel, hogy 250e Ft-ból meg tudsz élni, és a fizetésed e feletti részét félreteszed. A diákmunka alatt még nem tudtál spórolni, de az első munkahelyeden az első évben 600e Ft-ot, a második évben 1.2M Ft-ot spóroltál. A második munkahelyeden az első évben 3M Ft-ot, a második évben 3.6M Ft-ot. Tehát 6 év múlva van 8.4M Ft-od. Itt persze feltételezzük, hogy képes voltál megállni, hogy ezt a pénzt iPhone-ra, tengerparti nyaralásra, meg fesztiválokra költsd. Tudom ez nehéz, de az élet sajnos kemény, ha nem adnak a szülők lakást. Viszont ha ezt a pár évet lehúzod így, akkor ezen a ponton eljött az ideje, hogy vegyél egy lakást.

Mivel kell hagyni pénzt az illetékre, ügyvédre, az új lakásba cuccokra, ezért mondjuk 7M Ft-ot tudsz önerőként beletenni a hitelbe. Legalább egy 30%-os önerővel számolni kell, szóval maximum kb. 23M Ft-os lakást engedhetsz meg magadnak. Ennyi pénzért lehet kapni jóállapotú, 3 szobás panelt jó közlekedéssel, infrastruktúrával. Ha ez derogál (mondjuk ha engem kérdezel, ne derogáljon), akkor közepes állapotú, kétszobás, belvárosi(as) lakás is szóbajöhet, vagy akár családi ház az agglomerációban. Utóbbi nagyon csábító, de az ingázás pénzbeli, időbeli és mentális költségét ne becsüld alá.

Tehát 16M Ft hitelt kell felvenned, ez 10 évre fix kamatozással kb. havi 170e Ft, ezt 5-600e Ft-os fizura lazán megadják, és nem is kell különösebben megerőltetned magad. Bumm, 6 év múlva saját lakásod van. 16 év múlva meg mehetsz tovább valami szebbe, nagyobba. Ha most vagy mondjuk 20 éves, akkor 36 évesen ez még teljesen jó.

A fenti példa természetesen leegyszerűsítés. Nem számoltam az inflációval, az ingatlanpiac alakulásával, előre nem látható gazdasági válságokkal, de olyan dolgokkal sem, amik pozitív irányban segítenek: pl. lakáskassza, öröklés, vagy ami a legvalószínűbb, hogy lesz addigra egy párod, akivel közösen szeretnél lakást venni, ami jelentősen megkönnyíti a dolgot, ha ő szintén értelmes fizetést keres.

(A példát a saját történetem ihlette. Nem volt ilyen szép és egyszerű, de nagyjából ez történt. Programozó vagyok én is Budapesten.)

2018. jún. 2. 10:04
 18/35 anonim ***** válasza:
26%

Neked sehonnan, látszik hogy kamu kérdés :D

Egyébként a világon sehol nem tudsz kezdőként, kp-ra lakást venni..

Nem is értem mit vergődsz a hitelen?

2018. jún. 2. 10:38
 19/35 anonim ***** válasza:
28%
Programozni egyébként lehet bárhonnan, ha van netkapcsolat, home office-ban vagy szabadúszóként még ingázni se nagyon kell.
2018. jún. 2. 11:35
 20/35 anonim ***** válasza:
50%

Meg ami még furcsa nekem, hogy Budapesten te hova akarsz gyereket, amikor még egy garzon lakásod sincs? Ez kb. olyan mintha biciklire sem lenne pénzem, de nem érem be az autók közül kevesebbel mint egy BMW.

Szerintem először legyenek meg az alapok, aztán gondolkozz gyerekvállalásban, de nekem aztán mind1, szülhetsz a gettóba is.

"And his mama cries

Cause if there's one thing that she don't need

It's another little hungry mouth to feed

In the ghetto"

Elvis Presley

2018. jún. 2. 12:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!