Miért tartják sokan elszálltnak a fiatalabbak bérigényét?
A legtöbb fiatal műszaki,gazdasági diplomás általában bruttó 300-400e forint közé lövi be a bérigényét.
Sok HR-es szerint ezek elszállt igények.
Pedig, semmiféle elszállt nincs ebben,ugyanis párszár kilométerre innen ennek a többszörösét fizetik, verseny van, ezt egy HR szakértőnek illene tudnia.
Egy műszaki diplomás könnyen kitud jutni, egy gazdaságival rendelkező is, bár utóbbinál tényleg komoly tehetség kell hozzá.
Van egy gyerekkori barátom,ő kereskedelem és marketing szakon végzett, 17 évesen már felsőfokú angol nyelvvizsgát tett, már az egyetem alatt is komoly nemzetközi cégeknek dolgozott marketingesként.Németül is megtanult.
Amikor lediplomázott, először Magyarországon akart elhelyezkedni, de megmondta, hogy xy összeg alatt nem megy el.Ha jól emlékszem, nettó 350e forint volt azaz összeg, nem sok egy tapasztalt marketingestől.
A vége az lett, hogy kiment Németországba,egy fogkrémgyártó cég marketingese, jól keres még német viszonylatban is.
Gyakran mondta, hogy Magyarországon nem igazán becsülik a marketingeseket és nem akarnak nekik fizetni.
Szóval ez olyan szituáció,hogy a HR-es vitatkozik valami kvalifikált fiatallal, "ennyit nem tudunk fizetni", "jó akkor kimegyek külföldre".
A nem tudunk és nem akarunk különböző dolog, egy nagy multinacionális cég mindig hazudik arról,hogy mennyit tud fizetni.
Mert azok.
Ki kell menni külföldre, nem csak mondogatni!
Abszolút igaza van a kettesnek.
Én azzal is rengetegszer találkozom, hogy frissen jött ki az egyetemről, tapasztalata nulla, de már nettó 400 ezres fizetési igénye van, ami azért valljuk be magyar viszonylatban nem reális, avagy nem átlagos (tisztelet néhány kivételnek). Sokan azt gondolják papírral a kezükben ez nekik alanyi jogon jár, aztán amikor felvilágosítják őket, hogy nem, vérig sértődnek.
Két éve fejeztem be a mesterképzésem. 3 éve hiányszakmában dolgozom, mérnökként. Kezdőként nettó 150 ezres fizetéssel vettek fel és örültem neki. Folyamatosan fejlődtem, előre is léptem egy-egy lépcsőfokot, amit a munkáltatóm folyamatos béremeléssel honorált. Ma, 3 évvel később nettó 400 ezres bejelentett alapbérem van + némi kafetéria, céges autó magánhasználatra is, karácsonykor fél havi fizetés jutalomként, valamint prémium feladatok teljesítése esetén egy havi fizu (3 feladat van évente).
Meg kell dolgozni érte? Meg. Sokszor nem egyszerű, sokszor jövök újabb ősz hajszálakkal haza, de megéri és azt gondolom az a normális, hogy nem rögtön ennyiért vettek fel, mert őszintén... Nem is érdemeltem volna meg! Annyira nem tudtam semmit a gyakorlatról, az életről, hogy az első évben kb. csak vegetáltam és tanultam a nettó 150 ezremét.
Én kábé 1.5 éve kaptam magam mellé egy diplomás újonc srácot, 250 nettóval. Még azt sem tudta, hogyan kell a windowsban megkeresni egy programot, és hónapok után sem emlékezett arra, amit előző nap beszéltünk meg. Emberileg bírom, rendes, családja van, de nem idevaló, nekem meg nincs kedvem 3x elmondani ugyanazt nap mint nap.
Szóval én azt mondom, a nulla kilométeres tapasztalatúak először bizonyítsanak, és érdemeljék ki a nagyobb zsét. Akinek viszont van tehetsége, tapasztalata és akar is fejlődni, attól aztán nem sajnálom, ha szépen keres.
Ilyenek sajnos, 6-ór mondtam el, mit csináljon, tettem a dolgom, majd 4 órával később gondoltam megnézem, végzett-e a 30-40 perc alatt elvégzendő feladattal. Még azon törte a fejét, hogyan kéne hozzáfognia, hogy a leghamarabb végezhessen vele...
Mikor többen voltak (3-an) egyikük helyett megcsináltam én, kértem a többit figyeljen és közösen csinálják meg a maradék munkát. Ebédnél a nagyfőnök érdeklődött tőlük, hol tartanak, büszkén ecsetelték, hogy egyik feladatukkal már végeztek. Én is megemlítettem, hogy betanításképpen megcsináltam velük én is egy feladatukat.
A főnök rendes szokott lenni az újakkal, így rám bízta, hogy a maradékot csináljam meg, nekik meg a hátralévő idő szabad. Nem is volt ezzel gond, de kiderült, hogy a 3-ból még 2 mindig hátravan, ők pedig a szabadidőt a hét hátralevő részére értették.
Inkább túlórázom és végzem 2 ember munkáját (azt legalább fizetik), de nem pesztrálgatok többet új emberkéket.
Az "elszállt bérigény"ből lesz szépen lassan az általános bérnövekedés. :)
Egyébként igazat adok az előzőeknek én is, aki tudja magáról, hogy kiemelkedő a teljesítménye valamiben vagy sok, releváns tapasztala van, az kérje meg az árát.
De nagyon sokan vannak akik nem árazzák be jól magukat. Meglátják a Hays fizetés-felmérést, rosszabbik esetben a haver mond valamit és megkérik a maximumot, holott semmi releváns tudásuk nincs.
Nekem is volt kollegám SSC-ben, nem volt rossz munkaerő de nem is volt egy zseni, mégis évekig nem váltott, mert nem adták neki a 800 bruttós fizetést.
Nem manager volt a srác, sima középvezető, semmi extra tudás, de megpályázott director meg területi manager szintű állásokat. Szíve joga, de sokszor ő volt felháborodva hogy elhessegették.
Kérdésedre visszatérve a 3-400 bruttó normális kezdőbér multinál is.
De aztán nettó 350-ről beszélsz, ami manapság se egy átlagos kezdőbér. Tök oké, ha valaki ezt akarja magának, de ha nem adják meg, tényleg két út van - külföldre menni vagy megalkudni.
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..
Épp ma írtam ki. Egyáltalán nem kértem sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!