Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Kell e felmondólevelet írnom...

Pszicho88 kérdése:

Kell e felmondólevelet írnom felmondáskor?

Figyelt kérdés

Üdv!

Szállodában dolgozom pár hónapja és a felmondásomra készülök. Kell e írni felmondólevelet?

Van e erre valami kötelező formanyomtatvány, vagy mit kell beleírnom, esetleg ők adnak valamit, amit ki kell töltenem?

Köszi előre is.

2018. febr. 3. 17:39
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Értsd már meg! Próbaidő alatti felmondás esetén nincs felmondási idő! Mindegy, mi van a szerződésben, nincs! A szerződésben lévő rész arra utal, amikor nem próbaidő alatt mondasz fel, tehát van felmondási idő, de azt Te valamiért nem töltöd le.

Tehát a felmondásod nem vagy köteles indokolni. Ha nem kell, akkor ne is indokold meg - legalábbis írásban nem. Szóban azt mondasz, amit akarsz.

Nincs felmondási időd, mert még próbaidő alatt mondasz fel, tehát ez így azonnali hatályú, ami annyit jelent, átadod a felmondásod, a nálad maradó példányon dátummal ellátva átveteted, és kilépsz a szálloda kapuján. Ennyi.

Innentől kezdve 5 munkanapjuk van arra, hogy Veled elszámoljanak és kifizessenek. Nem vagy köteles személyesen bemenni érte, mivel a jogviszonyod már nem áll fenn, tehát az 5. munkanapon köteles a címedre postázni mindent, ha készpénzben kaptad a fizetésed, akkor azt is.

2018. febr. 9. 04:59
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

... ráadásul ez pontatlan meghatározás:

"úgy köteles a munkáltató részére megtéríteni a rá irányuló felmondási idejére járó átlagkeresetét "

Nem átlagkeresetet köteles megfizetni, hanem a le nem töltött felmondási időre járó távolléti díjának megfelelő összeget.

De Rád ez most nem vonatkozik!!!

2018. febr. 9. 05:03
 13/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Értem, hogy nem kell letöltenem a felmondási időt.

Ha én viszont mégis megírom a felmondásomat, kötelező azt 1 hónapra írni, vagy milyen időintervallumot határozzak meg benne?

2018. febr. 11. 20:59
 14/22 anonim ***** válasza:

Na jó, akkor kezdjük elölről:

"Szállodában dolgozom pár hónapja"

Mióta dolgozol ott? Van- e próbaidő és ha igen, hány hónap? Mikor jár le a próbaidőd pontosan?

2018. febr. 11. 21:32
 15/22 A kérdező kommentje:
3 hónapos próbaidő van.
2018. febr. 11. 22:39
 16/22 A kérdező kommentje:
másfél hónapja dolgozok ott.
2018. febr. 11. 22:40
 17/22 A kérdező kommentje:
De a felettesemet kérdeztem meg és ő azt mondta kell felmondólevél és indoklás is.
2018. febr. 11. 22:43
 18/22 anonim ***** válasza:

A felettesre teszünk, hogy mit mond. A jogszabály a mérvadó.

Ha nem határozott idejű a szerződésed, hanem határozatlan, és még próbaidő alatt adod át a felmondásod, akkor nem vagy köteles megindokolni! Ráadásul azonnali hatályú, tehát nincs felmondási idő, az átadást követően konkrétan elhagyhatod a munkahelyed mindenféle következmény nélkül.

Ha határozott idejű a szerződésed (ilyen esetben ezt a szerződésben mindig bele kell írni), és még a próbaidő alatt mondasz fel, akkor szintén nem kell megindokolni, és nincs felmondási idő sem.

Ha határozott idejű a szerződésed és nincs próbaidő, vagy van, de már letelt és utána adod be a felmondásod, ilyenkor az INDOKLÁS MÁR KÖTELEZŐ, és csak olyan indok lehet, amit a törvény elfogad.

Egy bizonyos időpontra előre is fel lehet mondani (próbaidő lejárta után), de nem célszerű, mert lehet, hogy akkor addig a főnököd vagy kollégáid rondán bánnak Veled.

Van még kérdésed?

2018. febr. 12. 05:18
 19/22 anonim ***** válasza:

18-as szépen pontosan leírt mindent (és ugyanolyan koránkelő,mint én :D).

Azért kérdeztem, hogy mióta dolgozol ott és mennyi a próbaidőd, mert azt hittem, a főnököd aláíratott veled egy olyan szerződést, hogy a próbaidő első hónapjában, ha felmondasz, akkor a hátralévő napokat ki kell fizetned.

De nem, mert ez már lejárt, több, mint 1 hónapja vagy ott.

Akkor a teendő, amit 18-as is leírt: szépen beadod a felmondásod INDOKLÁS NÉLKÜL és másnap már nem kell menni.

Tehát úgy add be a felmondásod, ha másnap már nem akarsz menni. Próbaidő alatt azonnali hatályú a felmondás - nincs semmiféle 1 hónap.

De felmondani valóban írásban kell.

2018. febr. 12. 05:42
 20/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Igy màr értem. Még egy dolog érdekelne. Ha próbaidő alatt felmondok, akkor még az adott napot le kell dolgoznom, vagy azonnal lelèphetek?
2018. febr. 14. 07:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!