Kell e felmondólevelet írnom felmondáskor?
Üdv!
Szállodában dolgozom pár hónapja és a felmondásomra készülök. Kell e írni felmondólevelet?
Van e erre valami kötelező formanyomtatvány, vagy mit kell beleírnom, esetleg ők adnak valamit, amit ki kell töltenem?
Köszi előre is.
Értsd már meg! Próbaidő alatti felmondás esetén nincs felmondási idő! Mindegy, mi van a szerződésben, nincs! A szerződésben lévő rész arra utal, amikor nem próbaidő alatt mondasz fel, tehát van felmondási idő, de azt Te valamiért nem töltöd le.
Tehát a felmondásod nem vagy köteles indokolni. Ha nem kell, akkor ne is indokold meg - legalábbis írásban nem. Szóban azt mondasz, amit akarsz.
Nincs felmondási időd, mert még próbaidő alatt mondasz fel, tehát ez így azonnali hatályú, ami annyit jelent, átadod a felmondásod, a nálad maradó példányon dátummal ellátva átveteted, és kilépsz a szálloda kapuján. Ennyi.
Innentől kezdve 5 munkanapjuk van arra, hogy Veled elszámoljanak és kifizessenek. Nem vagy köteles személyesen bemenni érte, mivel a jogviszonyod már nem áll fenn, tehát az 5. munkanapon köteles a címedre postázni mindent, ha készpénzben kaptad a fizetésed, akkor azt is.
... ráadásul ez pontatlan meghatározás:
"úgy köteles a munkáltató részére megtéríteni a rá irányuló felmondási idejére járó átlagkeresetét "
Nem átlagkeresetet köteles megfizetni, hanem a le nem töltött felmondási időre járó távolléti díjának megfelelő összeget.
De Rád ez most nem vonatkozik!!!
Köszönöm.
Értem, hogy nem kell letöltenem a felmondási időt.
Ha én viszont mégis megírom a felmondásomat, kötelező azt 1 hónapra írni, vagy milyen időintervallumot határozzak meg benne?
Na jó, akkor kezdjük elölről:
"Szállodában dolgozom pár hónapja"
Mióta dolgozol ott? Van- e próbaidő és ha igen, hány hónap? Mikor jár le a próbaidőd pontosan?
A felettesre teszünk, hogy mit mond. A jogszabály a mérvadó.
Ha nem határozott idejű a szerződésed, hanem határozatlan, és még próbaidő alatt adod át a felmondásod, akkor nem vagy köteles megindokolni! Ráadásul azonnali hatályú, tehát nincs felmondási idő, az átadást követően konkrétan elhagyhatod a munkahelyed mindenféle következmény nélkül.
Ha határozott idejű a szerződésed (ilyen esetben ezt a szerződésben mindig bele kell írni), és még a próbaidő alatt mondasz fel, akkor szintén nem kell megindokolni, és nincs felmondási idő sem.
Ha határozott idejű a szerződésed és nincs próbaidő, vagy van, de már letelt és utána adod be a felmondásod, ilyenkor az INDOKLÁS MÁR KÖTELEZŐ, és csak olyan indok lehet, amit a törvény elfogad.
Egy bizonyos időpontra előre is fel lehet mondani (próbaidő lejárta után), de nem célszerű, mert lehet, hogy akkor addig a főnököd vagy kollégáid rondán bánnak Veled.
Van még kérdésed?
18-as szépen pontosan leírt mindent (és ugyanolyan koránkelő,mint én :D).
Azért kérdeztem, hogy mióta dolgozol ott és mennyi a próbaidőd, mert azt hittem, a főnököd aláíratott veled egy olyan szerződést, hogy a próbaidő első hónapjában, ha felmondasz, akkor a hátralévő napokat ki kell fizetned.
De nem, mert ez már lejárt, több, mint 1 hónapja vagy ott.
Akkor a teendő, amit 18-as is leírt: szépen beadod a felmondásod INDOKLÁS NÉLKÜL és másnap már nem kell menni.
Tehát úgy add be a felmondásod, ha másnap már nem akarsz menni. Próbaidő alatt azonnali hatályú a felmondás - nincs semmiféle 1 hónap.
De felmondani valóban írásban kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!