Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy jutnak el nagy fizetéshez...

Hogy jutnak el nagy fizetéshez ezek a kamudiplomások?

Figyelt kérdés

Én, mint fejlesztőmérnök, végigszenvedtem az egyetemet, vért izzadva szoptam a nagyon kemény tantárgyakkal, kemény évek alatt rengeteget fejlődtem és sok szakmai tudást szedtem össze, megkaptam a műszaki diplomát. Majd elmentem dolgozni, szereztem jó állást, ahol komoly feladatokat oldunk meg. És amit megfigyeltem, hogy akár az eddigi munkahelyeimen, akár máshonnan hallva, gyakran találkozok olyan illetőkkel, akik tipikusan valamilyen gazdasági diplomával rendelkeznek, de jól láthatóan kb semmihez nem értenek, semmi komoly tudásuk nincs, és nem is olyan kifejezetten okosak, mégis annyit, vagy többet keresnek, mint én. Amíg én spártai körülmények között végeztem el az egyetemet, rengeteg közösségi eseményről mondtam le, addig ezeknek laza gyaloglás volt a diplomáig, közben volt idejük bulizni. Aztán a munkahelyen amíg én komoly szellemi képességeket feszegető számításokat végzek, addig ők kávé mellett dokumentumokat készítenek, pénzügyi dolgokról döntenek, ilyen-olyan angol nevű pozícióban vannak (nem tudnak jobban angolul, mint pl én vagy más mérnökök), menedzserek, stb, nagyon elegánsan öltözködnek, előadásokat tartanak, azt gondolná az ember, hogy milyen komoly pozíció az, eközben nem értenek szinte semmihez, és amit csinálnak, azok nagy részét egy okos középiskolás is el tudná végezni. Ez így hogy van rendjén?

Most lehet jönni statisztikákkal, hogy műszaki végzettségűek átlagban magasabb fizetéssel helyezkednek el, illetve többen tudnak elhelyezkedni, ez mind igaz, ugyanakkor mégis a gazdasági és annál még kamubb diplomákat végző emberek egy része olyan állásokra tud kerülni bármiféle komolyabb tudás, megerőltetés nélkül, amit én egyszerűen nem értek. Hogy fordulhat ez elő?

2017. dec. 9. 17:45
1 2 3
 21/27 Zedh_ válasza:
87%

En kozgaz diploma utan egy mernokit is bevallaltam, a munkakorom pedig a cegnel dolgozo mernokok es irodistak, valamint a salesesek vezetese, igy azt hiszem egesz jo ralatasom van e kerdesre.

A mernok diploma megszerzese valoban kicsivel nagyobb kihivas volt, de inkabb azert mert masfajta beallitottsagot kovetelt meg, ami tolem kisse tavolabb allt. De alapvetoen nem kovetelt jelentosen nagyobb erofeszitest,mint a kozgaz diploma.

A mernokok valoban nagyobb erteket teremtenek munkajuk soran latszolag, mint az osszehasonlitott masik reteg, osszessegeben azonban ennek pont az ellentete igaz. A mernokok munkajara valo igenyt a kozgazdaszok teremtik meg, igy termeszetes, hogy a hasznot is ok felezik le nagyobb mertekben. Az igazi joly joker egy kivalo uzleti es kommunikacios erzekkel es megfelelo kozgazdasagtani alapokkal rendelkezo mernok, de ez nagyon ritka egyuttallas

2017. dec. 10. 13:03
 22/27 anonim ***** válasza:

"ha csak egy apró mértékben is, de jobbá teszem a világot azzal, hogy fejlesztek valamin."

Vicces hogy az előző kérdésedben még az IT-sek fizetését szidtad, és idézem: " nem olyat fejlesztek ami előrébb viszi az emberiséget"

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..

2017. dec. 10. 13:19
 23/27 A kérdező kommentje:

#20: Nem az összes gazdasági szakterületet szólom le, csak a nagy részüket.

#21: Egyik diploma után egy másikat általában könnyebb elvégezni, mert akkorra érettebb, tapasztaltabb lesz az ember, és talán van egy kis átfedés is, amit már ismer. Nem lepődtem volna meg azon, hogyha a közgáz után a mérnök nem lett volna nehezebb. De ha mérnökkel kezdtél volna, az finom...

#22: Fel sem merült benned, hogy én nem az a személy vagyok, aki azt írta? Mert akkor ott nagy a baj nálad... ;D

2017. dec. 10. 13:26
 24/27 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg jól el tudják adni magukat. Jó a beszélőkéjük, tudnak értelmesnek tűnni és palástolni tudásbeli hiányosságaikat, megnyerőek, esetleg jól néznek ki, jó a stílusuk, jó a fellépésük, magabiztosságot, rátermettséget sugallnak. Alapvetően a legtöbb munkahelyen nem az egyetemen megszerzett tudást kérik számon úgysem, hanem az egyéb képességeidre kíváncsiak, amelyek alkalmassá tesznek a céggel való sikeres együttműködésre. Attól még, hogy valaki nem tud parciális diffegyenleteket megoldani, még lehet, hogy nagyon hatékonyan és jól dolgozik, lelkes, pörög-pezseg, gyors, hatékony. Nekem is van diploma és nyelvvizsga nélküli ismerősöm aki többet keres mint én mérnökként. Mondhatjuk, hogy buta, de valójában azért ehhez is kell ész, hogy el tudd magadról hitetni, hogy jó vagy és felvegyenek egy jól fizető állásra. Ha meg még ott is tudsz maradni évekig, akkor az méginkább azt jelzi, hogy nem vagy hülye, hiszen valószínűleg elégedettek a munkáddal, más meg nem érdekli a főnököt, hisz ez a cég érdeke, nem pedig a nívós diploma és a műveltség.
2017. dec. 10. 19:24
 25/27 anonim ***** válasza:
100%
Na figyi, ha akárki el tudja végezni a munkájukat, akkor miért nem TE vagy a helyükön? Kíváncsi lennék azért néhány példára ezekről a a pozíciókról amikről beszéltél. A másik meg: tetszik, nem tetszik a piac határozza meg a fizetéseket, ha valaki hajlandó nekik ennyi pénzt fizetni, akkor valószínűleg nem haszontalan munka, illetve nem is tudja bárki megcsinálni, mert akkor tömegével jelentkeznének oda az emberek, ez pedig leszorítaná a fizetést is.
2017. dec. 10. 19:48
 26/27 anonim ***** válasza:
52%
Az életben nincs igazság és egyenlőség... ezt el kell fogadni.Valaki szerencsésebb az életben valaki könyebben megy minden valaki gazdag családba születik stb...
2017. dec. 11. 10:30
 27/27 anonim ***** válasza:
59%

Turizmus szakon végeztem, közgazdasági diplomám van.

Az első két év nekünk is szopás volt, sokan ki is hullottak, 2 nyelvvizsga kellett a diplomámhoz, egy felsőfokú és egy szakmaival bővített középfok, úgy hogy az első 2 évben nyelvet sem tanítottak. Jelenleg Ausztriában melózok egy szállodában nettó 2000 eurót keresek havonta +ingyen szállás, + kaja. Itt igazándiból a nyelv az ami fontos, maga a diplomám nem ér annyit értékben mint egy fejlesztőmérnöké, de ha jól beszélsz nyelveket akkor sok lehetőséged adódik.

2017. dec. 11. 23:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!