Hogy jutnak el nagy fizetéshez ezek a kamudiplomások?
Én, mint fejlesztőmérnök, végigszenvedtem az egyetemet, vért izzadva szoptam a nagyon kemény tantárgyakkal, kemény évek alatt rengeteget fejlődtem és sok szakmai tudást szedtem össze, megkaptam a műszaki diplomát. Majd elmentem dolgozni, szereztem jó állást, ahol komoly feladatokat oldunk meg. És amit megfigyeltem, hogy akár az eddigi munkahelyeimen, akár máshonnan hallva, gyakran találkozok olyan illetőkkel, akik tipikusan valamilyen gazdasági diplomával rendelkeznek, de jól láthatóan kb semmihez nem értenek, semmi komoly tudásuk nincs, és nem is olyan kifejezetten okosak, mégis annyit, vagy többet keresnek, mint én. Amíg én spártai körülmények között végeztem el az egyetemet, rengeteg közösségi eseményről mondtam le, addig ezeknek laza gyaloglás volt a diplomáig, közben volt idejük bulizni. Aztán a munkahelyen amíg én komoly szellemi képességeket feszegető számításokat végzek, addig ők kávé mellett dokumentumokat készítenek, pénzügyi dolgokról döntenek, ilyen-olyan angol nevű pozícióban vannak (nem tudnak jobban angolul, mint pl én vagy más mérnökök), menedzserek, stb, nagyon elegánsan öltözködnek, előadásokat tartanak, azt gondolná az ember, hogy milyen komoly pozíció az, eközben nem értenek szinte semmihez, és amit csinálnak, azok nagy részét egy okos középiskolás is el tudná végezni. Ez így hogy van rendjén?
Most lehet jönni statisztikákkal, hogy műszaki végzettségűek átlagban magasabb fizetéssel helyezkednek el, illetve többen tudnak elhelyezkedni, ez mind igaz, ugyanakkor mégis a gazdasági és annál még kamubb diplomákat végző emberek egy része olyan állásokra tud kerülni bármiféle komolyabb tudás, megerőltetés nélkül, amit én egyszerűen nem értek. Hogy fordulhat ez elő?
Összességében nézve, engedj meg egy kis iróniát. Ha ők lazán, nem szenvedve szereztek egy diplomát és a munkájuk is laza, mégis sokat keresnek, akkor mégis buták szerinted?
Kis energiabefektetéssel nagy haszon.
Hát ilyen nekem is volt, tartom az órát 140 embernek, részletesen elmondok minden lépést és 20 perc lazán elmegy vele. 135-nek ez túl gyors, 3-4-nek megfelelő, 1-2 embernek meg lassú, közben levezetések nélkül 2 perc alatt kitudom számolni.
Vizsgán visszakapták az említett feladatot 3-an tudták megoldani, de mindhárom szóvá tette órán, hogy túlságosan gyors volt a magyarázat. A vizsga (2016.12.30.) során 67-ből ez a 3 diák ment át, pedig minden kérdést és feladatot megoldottunk felkészítőn közösen, néhány korábban jobbnak tűnő diákok, az elégedetlenkedők 10% alatt maradtak.
Azért ne túlozzunk. Én nagyon unom azokat a témákat, hogy ki mennyit dolgozott a diplomájáért. Meg ne sajnáljalak esetleg?
Kérdem én. Ha ennyi energia befektetéssel annyit lehet keresni, amiért te ennyire véresre tanultad magad, akkor miért nem "képzed át magad" hivatásos semmittevővé és akkor te szúrnád más szemét, nem más szúrná a tiédet. :)
Hogy miért nem képzem át magam hivatásos semmittevővé?
1. Nekem tetszik az, amit csinálok, és legalább van haszna is, mert ha csak egy apró mértékben is, de jobbá teszem a világot azzal, hogy fejlesztek valamin.
2. Az ilyen végzettségűek többsége nem kerül be ilyen helyekre, ilyen fizetésért. Ha azt feltételezzük, hogy átlagos képességű vagyok, akkor még mindig nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem fogok az előbb említett pozíciókra, magas fizetéssel. Éppen erről szól a kérdésem, mivel nem tudom: Hogy kerülnek be ilyen tudatlanok, ilyen pozíciókra?
Nekem valamiért az a megérzésem, hogy sokuk csak protekcióval. Más ésszerű okot nem tudnék mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!