Ki hány évesen hagyta el a szülői házat? Sajátba vagy albérletbe költözött?
Életszínvonalad romlott vagy javult?
Mennyi volt a fizetésed mikor önálló lettél?
Thx! :)
Én 21/F jelenleg még tanulok májusig, aztán tervbe van véve! :)
19 évesen albérleti szoba 2 évig, utána albérlet 1 évig, végül hitelre vettem az első házamat.
40.000 Ft volt a kezdő fizetésem (2000-ben).
Kezdetben nehéz volt beosztani a pénzt, alig pár száz forintom maradt az utolsó hétre fizuig. Sok adósságot fel is halmoztam, pl. előfizetéses telefonok számlái, diákhitel, stb.
Először koli 18 évesen, egyetem második évében már dolgoztam + ösztöndíj + szoctám, a szüleimtől már alig kértem pénzt, az egyetem végére már egy forintot se. Aztán megismertem a mostani férjem, ketten élünk azóta is. Az első melóim nem fizettek túl jó, de most már azért egészen elfogadható összeget keresek.
Az életszínvonalam sokkal jobb lett, mert a szüleim nem voltak/nincsenek eleresztve.
18 évesen koli, 6 évell később első és jelenlgi albérlet.
Az egyetem utolsó évében részmunkaidős állásom volt de alapvetően még nagyobb része a havi költségvetésemnek szülőktől származott. Az elbérletbe kötlözés után ugyanez a helyzet 8 hónapon keresztül, amíg nem találtam állást.
Ezután függeten lettem anyagilag , 300 nettó.
Az életszínvonalam konstansnak mondható, egyéni igény(telenség) miatt ingadozó egyetemen, emelkedőnek tűnik mióta van állásom, de ez még a tartalék felhamozás időszaka. 25/f
14 évestől 16 éves koromig kollégista voltam, akkor még értelemszerűen a szülők segítségével.
16. születésnapomtól fogva elkezdtem középiskola mellett dolgozni, és mivel 180.000 volt a havi nettó fizetésem, elmentem inkább a kollégiumból.
Azóta egy SharedHouse-ban lakom 5 nővel együtt.
A fizetésem csak nagyobb lett. Ugyanott dolgozom ahol diákként kezdtem. A tanulói jogviszonyom megszűnése után nem váltottak le, hanem átvettek normál foglalkoztatásba.
Az életszínvonalam egyértelműen jobb!
Mind a kollégiumhoz, mind a szülői házhoz képest. Megtanultam másokkal együtt lakni úgy, hogy nem csak magamért, de másokért is felelős vagyok.
Ma már havi 250.000 nettóból 60-at költök a SharedHouse-ra, illetve 60 körül, mert a fogyasztásomtól függ a rezsi amit fizetek.
A bérletem 10, azaz az eddigi kiadásom 70. Maradt 180ezer forintom, abból élek/élünk a lakótársaimmal.
A diákmunkára jelentkezésnél csak az irodába való beiratkozáshoz kellett a szülő, a konkrét munkaszerződéshez már nem. Direkt olyan szövetkezetet választottam, ahova nem csak akkor kell bemenni, ha már kaptál munkát, hanem simán is bevettek a rendszerbe. A szüleim engedélyével sosem tudtam volna ezt a munkát elvállalni, mert tény és való, hogy nagyon lefárasztott, és sokszor az iskolában aludtam ki magam (bár hála az égnek sosem volt hatással a tanulmányaimra), amit sokáig nem mondtam el nekik. Viszont ennek köszönhetően tudtam önállósodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!