Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon miért nézik le...

Magyarországon miért nézik le az egyszerű munkásokat?

Figyelt kérdés

az emberek meg szabályosan szégyellik ha pl. takarító állásuk van, vagy bolti eladó vagy hasonló..

de miért van ez a suttyóság nálunk kialakulva, mikor alakult ez ki?

gengszterváltás után?

2017. okt. 11. 13:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
15%

10-es, ez mekkora demagógia, amit leírtál... Az idő már réges-régen túlhaladta ezt a szemléletet.

Takarító:

1.- nekem pl. nincsenek kisebbségi komplexusaim, mégis az orvos, az ügyvéd feljogosítva érzi magát, hogy belém rúgjon, lenézzen (az egyszerű ember nem, mert az tudja, hogy mit jelent dolgozni)

2. - megnézném, hogy az önvezető autó algoritmusát fejlesztő hogy tudna dolgozni, rothadó szemét és bűz venné körül, patkányok rágnák a lábát munka közben, mert nincs takarító, nincs szemétszállító, "értéktelen" munkás, a városban meg csak gyűlik a hulladék.

3.- nem, nem mindenki tud takarítani (legalábbis tisztességesen)

4. az, hogy valaki takarít, nem jelenti azt, hogy nincs semmilyen tudása, értéktelen, s "csak" takarítani tud: nekem pl. mindenféle tudásom, végzettségem van, mégis takarító vállalkozó lettem - mert ebből lehet most jól megélni :-)

2017. okt. 11. 16:36
 12/21 anonim ***** válasza:
54%

#11: 1: én is ezt mondtam, hogy vannak, akik valóban lenézik az egyszerű munkást, eddig egyetértünk.

2: nem a munka szükségessége határozza meg az értékét, hanem az, hogy hányan tudják megcsinálni. Igen, szükség van a takarításra, elengedhetetlen, mégis alacsony hozzáadott értékű.

3: ne viccelj már. Maximum van, akinek nincs kedve rendesen takarítani, de akinek nincs semmilyen fizikai fogyatékossága, az ~1 nap alatt meg tud tanulni mindent, ami ehhez a nagybecsű szakmához szükséges. :) Magyarul bárki meg tudja csinálni. Nem kell nekem elhinni, a piac beárazta ennek megfelelően, azzal meg nem lehet vitatkozni.

4: igen, ez így van, a takarítónak is lehetnek egyéb értékei. Én csak elmagyaráztam, hogy aki mégis így gondolja, az összemossa a kettőt.

2017. okt. 11. 19:22
 13/21 anonim ***** válasza:
51%

Bennem is van előítélet, amiért kevesebbre tartom őket. Hogy miért? Minden ember szeretne minél több pénzt keresni, és az, hogy mire jutott ezzel a céljával, sokmindent elmond róla, mennyire ügyes, talpraesett. Aki minimálbérhez közeli fizetést kap, az valószínűleg nem egy észlény, mert ha okos lenne, akkor jutott volna valamire az életben.

Nem az fog többet keresni, aki többet dolgozik, hanem az, aki olyat csinál, amit mások nem tudnak.

Ha valaki "egyszerű kétkezi munkával" sokat keres, mert nagyon jól csinálja, ügyes benne, azok több tiszteletet kapnak tőlem, mint sok diplomás szellemi munkás, aki kevesebbre vitte.

2017. okt. 11. 19:37
 14/21 Estádio de Felchút ***** válasza:
Nem nézek le senkit. Aki tisztességesen dolgozik, az valamilyen módon hozzájárul a világhoz, szóval becsülendő.
2017. okt. 13. 19:28
 15/21 anonim ***** válasza:

Egyrészt mert el vannak szállva maguktól, hogy van egy báránybőrük, amit teleírtak latin szavakkal. Még akkor is, ha a diplomájuk lószrt se ér, többnek képzeli magát.

Másrészt mert hiába van diplomája, hülye mint a kecskesegg, nem fogja fel, hogy az általa lenézett, megvetett aljamelósok tartják életben a civilizációt egyáltalán. A kukás elviszi a szemetét, a pék megsüti a kenyerét, a buszvezető elviszi A pontból B pontba, a kőműves húzza fel a házának a falát, a paraszt megtermeli a zöldséget és a gyümölcsöt, és a többi és a többi.

#1 teljesen mindegy, maximálisan igaza van. Akinek nincs diplomája, az minden szempontból le van nézve.

Jöhet a szokásos lózung, hogy iLígyek vagyunk rájuk, csak rajta, mint Göbbels tanítványai!

#4 tőlünk nyugatabbra megfizetik jól a munkájukat. IGAZI pénzzel, nem ilyen inflációs szar játékzsetonnal mint a forint.

#9 aha, és vízvezetéket is tud bárki szerelni? Kenyeret is tud bárki sütni? Bárki tud vetőmagot vetni úgy, hogy nem csalánt meg bogáncsot fog teremni utána a föld? Lehet hogy ahhoz nem kell különösebb tudás, hogy kiretkelj egy szobát, viszont mikor HAZMAT ruhában életveszélyes vegyszerekkel fertőtlenítesz, az már igényel némi tudást.

Azonkívül elfeledkezel arról is, hogy a lenézett kétkezi melós az, aki actually értéket állít elő, például élelmiszert, szerszámokat, építőelemeket, csupa olyasmit, ami kell a civilizált élethez. Programátorok nélkül vidáman meglennénk sokáig, kenyér nélkül max. 2 hétig.

Az önvezető autó meg a technológia legnagyobb melléfogása, az egész koncepció életképtelen. Mulatságos lesz, amikor egy kereszteződésből kihajtva egy kissrác az út közepére rúgja a labdáját, vagy egy hetvenéves panelmammer zötyög át a kereszteződésen a banyatankkal, a szerencsétlen "sofőr" meg próbálná nyomni a nemlétező fékpedált...

2018. aug. 23. 04:54
 16/21 anonim ***** válasza:

#15: "aha, és vízvezetéket is tud bárki szerelni? Kenyeret is tud bárki sütni? Bárki tud vetőmagot vetni úgy, hogy nem csalánt meg bogáncsot fog teremni utána a föld?"

Azért ez eléggé öngól, vízvezetéket tényleg bárki tud szerelni, kenyeret sütni meg aztán pláne, aki minimálisan utánanéz, és nem teljesen ostoba, legfeljebb a tanult tehetetlenség, vagy a lustaság áll az útba. Mindkettőt csinátlam már sikeresen, pedig közel sem ebből élek, ezek mind maximum pár hónap alatt megtanulható dolgok. Életveszélyes munkát csinálni meg hiába kellemetlen, ettől még nem lesz nehéz abban az értelemben, hogy bárki képes rá...

Az önvezető autó csak egy példa volt, nyugodtan érts ide bármilyen mérnöki szakterületet, amihez 4-5-6 évet (nem hónapot!) kell minimum tanulni, hogy egyáltalán elkezdj vele foglalkozni. A különbség nagyságrendi.

Az értékteremtés fogalmának meg javaslom nézz egy kicsit jobban utána, pont a programozó teremt nagyobb értéket, mint a pék. Nem csak az az érték, amit meg lehet enni. :)

2018. aug. 23. 11:07
 17/21 anonim ***** válasza:
Szerintem nem az "egyszerű munkásokat" nézik le, hanem a primitív kőbuta trógereket. Én is dolgoztam ha úgy tetszik egyszerű munkásként, volt sok értelmes ember akit kedveltem, de volt egy pár aki olyan buta volt mint a föld. Vagy mikor pár év elég extrém frizurám volt, és egy építkezés előtt mentem el, ahol két ilyen suttyó tróger segédmunkás gyerek cigizett, a hátam mögött valami megjegyzést is tettek a hajamra. Na az ilyeneket nem csoda ha lenézik. Szerintem CSAK a munkája miatt senkit nem néznek le általánosságban.
2018. aug. 23. 12:00
 18/21 anonim ***** válasza:

Vízvezetéket bárki tud szerelni? Uh, nem is értem, miért kell évekig tanulni akkor a szakmát...ez nem úgy megy, mint a Csőrület nevű játékban, hogy rakod-rakod a csövet oszt ha hülyeséget csinálták, load game. Ha egy vízvezeték-szerelő elfuserál valamit, és emiatt mondjuk beázik az épület, akkor nagyon durva kártérítést kell fizetnie, plusz megtanul repülni még aznap. Ennyi erővel akkor házat építeni is bárki tud, csak mert a hátsó kertben a haverokkal felhúztak egy bunkert. Vagy fordítói munkát is bárki tud végezni, benyomja az egész szöveget webfordítóba, oszt kész. Tűzoltónak se kell semmiféle kiképzés, hisz tüzet oltani a világ legegyszerűbb dolga. Vagy katonának se kell tudnia semmit, csak nyomja az elsütőbillentyűt és újratölt.

Igen, nagyon nagyon alapszinten valóban sok ember "ért" hozzá. Én arra gondoltam, hogy valaki JÓL ért az adott szakmához. Tehát nem jewtube tutoriál videókból "tanulja" meg. Próbáld ki, hogy egyszer, ha csőrepedés van a fürdőtökben, egy ilyen mekkmestert bízol meg a feladattal. Na ez a különbség a minőségi munka és a csip-csup összecsapott gányolmány között.

Az életveszélyes munkánál nem magát a feladatot fizeted megy egyébként - legyen ez tűzoltás, tűzszerészet, vagy vegyszeres takarítás - hanem hogy más viszi vásárra a bőrét helyetted, nem neked kell megégned, felrobbannod, vagy mérges gázban megfulladnod, ha ereszt a HAZMAT ruha. Na erre nem képes bárki.

A programozó biztosan teremt értéket - sose állítottam hogy nem - viszont a munkája nem elégít ki semmilyen alapvető emberi szükségletet. Ezért írtam, hogy java programozás nélkül tovább életben marad egy átlagember, mint kenyér nélkül.

2018. aug. 23. 16:00
 19/21 anonim ***** válasza:

#18: folyamatosan összekevered, összemosod a felelősséget és a veszélyt a szükséges tudás megszerzésének nehézségével. Könnyebb vízvezetéket szerelni, mint programozni, fogadd el.

Az meg hogy mi alapvető szükséglet és mi nem, az nagyon nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy a földműves termeli meg a búzát a kenyérhez, de ki tervezte a traktort? Ki tervezte a műtrágya gyártás folyamatát? Ki tervezte meg a silót, a malomban a őrlőgépet, a pékségben a kemencét? Ki csinálta a logisztikai rendszereket, ami termelési folyamatok megszervezését segítik, a raktározó rendszereket, amikkel követik az anyagok tárolását? Ki fejlesztette ki a pénztárgépet, meg a banki rendszereket, amin keresztül végül bankkártyával kifizeted a kenyeret a tescoban? Ki fejlesztette a számítógépeket, amikkel minden fenti dolgot terveztek?

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hogy hány ember munkája van benne, míg végül az asztalodra kerül az a kiló kenyér. És ha így nézed, már közel sem biztos, hogy a traktort vezető munkás volt a legfontosobb láncszem...

2018. aug. 23. 17:06
 20/21 anonim ***** válasza:

Senki nem állította, hogy vízvezetéket szerelni nehezebb. Viszont társadalmi szempontból egy közmű jóval fontosabb üzem, mint egy táblázatkezelő vagy ingatlannyilvántartó program, szimplán azért, mert jóval több embert érint.

A felelősség és a veszélyesség azért van "összemosva" a megszerzendő tudással, mert egyrészt aki az életével játszik a melóhelyén, az jogosan követel magának nagyobb bért, másrészt veszélyességi pótlék már az "átkozsban" is létezett. Egy olyan rendszerben, ami az emberi életet semmire se becsülte. Nos, akkor nem az volna a korrekt, hogy egy olyan rendszerben, ahol - elvileg! - az emberi élet a legfontosabb, méginkább megfizetjük az olyan munkakörűeket, akik mások biztonságáért áldozzák fel a magukét?

Hogy mi az alapvető létszükséglet, az kérlek nagyon egyszerű, nem kell bonyolultabbnak lefesteni, mint amilyen. Rengeteg ember foglalkozik élelmiszer termesztésével, és nincs traktorja, nézz szét egyszer a piacon mondjuk - SZVSZ az ottani emberek 99%-ának még egy rotációs kapája nincs, mégis olyasmit termelnek, ami az életben maradáshoz elengedhetetlen. Műtrágya szintén nem kiemelkedően fontos. A silóval, malommal, őrlővel már közelebb jársz, viszont ezek már évszázadok óta léteznek, nem az utóbbi pár évtizedben találták fel őket. A logisztikai, raktározó rendszerek már bőven a kompjúterizáció előtt is léteztek, csak papíralapon. A pénztárgépnek, bankrendszernek, számítógépnek pedig egészen pontosan nulla köze van a kenyér előállításához - te az eladásra gondolsz, az teljesen más téma.

A földműves azért a legfontosabb fogaskerék a gépezetben, mert ha a büdös parasztja nem veti el a magot, akkor az egész silós-malmos-bankkártyás-logisztikás rendszert le lehet húzni a vécén. A nullát te szorozgathatod bármivel, az nulla marad.

2018. aug. 23. 18:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!