Van itt olyan, aki devizakereskedésből már milliomos lett?
Annyira nyomatják mindenhol, hogy ez mekkora lehetőség, meg bárki meg tudja tanulni, de én pl. a saját ismerősi körömből még hírből sem tudok olyanról (pedig elég széles) aki ebből élne és már dúsgazdag lenne belőle.
Van ilyen, ti ismertek ilyeneket?
84 hónap alatt 13 misi?
Az adó után, kevesebb mint 140.000 havonta. Emellett még vígan dolgozni kell járni valahová! :)
Elmondom miért nem szokott egy átlagember tőzsdéből meggazdagodni. Egyszerűen azért, mert nagyon alacsony az egyéni kockázatvállalási hajlandósága. Nincs miből vesztenie, ezért nem engedhet meg magának nagy bukókat. Ezért kockáztatni sem mer, legfeljebb kicsiket. Kicsi kockázatból pedig nem lesz nagy nyerője.
Ha mégis többet kockáztatna, mint amit megengedhet magának, azonnal remegni kezd a félelemtől, hogy azt a pénzt elvesztheti, amit olyan nehezen keresett meg. Az érzelmei kezdik befolyásolni a döntéseit, amit már nem lesznek racionálisak és megfontoltak. Hibázni fog, veszteni fog.
Azoknak megy jól a tőzsdei kereskedés, akik nem megélhetési, vagy meggazdagodási lehetőségként tekintenek rá. Biztos anyagi hátterük van más forrás(ok)ból. Megengedhetnek maguknak nagyobb kockázatot, így nyerni is többet tudnak.
Ez mind személyes tapasztalat 9 év után, és nyereséges vagyok.
Én azt tapasztaltam, hogy aki forexezik, vagy tőzsdézik, opciózik azok nem beszélnek erről. Miért?
Mert ha egy amatőr meghallja, hogy forex-el foglalkozom, akkor vagy kiokosít, hogy azzal biztosan el fogod veszteni... vagy rácsodálkozik, hogy miért nem Mercivel járok... A harmadik réteg meg simán hazugnak nevez, mert számára hihetetlen (vagy neki lehetetlen) hogy ebből meg lehet élni. Aztán jön a bizonnyíííícccsssd be!!! követelőzés :) Így bizony akit ismerek és ebből él, az mind "munkanélküli" "interneten dolgozom" "szellemi szabadfoglalkozású" :)
A forex és úgy általában maga a tőzsdét mindig befektetésként kell kezelni. Mibe fektethetsz be pénzt a mellett, hogy forexezel?
1, Berakod a bankba, 0.001% kamatra. Ami kb. annyira elég, hogy az inflációt követi, vagyis amíg gyűjtögeted a pénzedet a bankban, addig a vásárlói értéke nem vész el. 10 év múlva is ugyan annyit fog érni vásárlói értékben a pénzed mint ma. Attól függetlenül, hogy ma van 1.000.000 ft-od, 10 év múlva meg lesz 1.400.000 Ft-od. Kockázat van, de annyira elenyésző, hogy ez a legbiztonságosabb befektetési forma.
2, Fizikai javakba fektetsz. Vásárolsz földet, ingatlant, épületet, járművet, állatokat stb. Ezeket aztán idővel, ha feljebb megy az áruk, akkor eladhatod. Ebből lesz a nyereséged. Persze ehhez eléggé nagy tőke kell, és iszonyat hosszú ideig áll benne a pénzed (évekig akár), és nem biztos, hogy ki tudod venni, akkor amikor te szeretnéd (Mert mondjuk nem tudod eladni). Kockázat már nagyobb, mint a banki kamatoztatásnál, de ha ügyesen forgatod a pénzedet, akkor a hozam / kockázat arány rendkívül jó.
3, Tőzsdézel. Bár itt is inkább részvények és értékpapírokra kell még gondolni. Egy vállalat kibocsát értékpapírokat, és "tulajdonos" leszel az által, hogy megvásárolod ezeket a papírokat. Noh, persze 0.0001%-os tulajdonrészes leszel, de ha a cég jól teljesít, akkor a papírjaid értékesek lehetnek mások számára, amit ha eladsz nekik, akkor realizálod a nyereségedet. Itt sincs semmilyen garancia. Az 1 és 2-es ponttal ellentétben azonban itt már megjelenik a magas kockázat is. Itt már bizony könnyedén elvesztheted az összes pénzedet. Ha nem értesz a hozam kockázat felméréséhez, akkor jobb, ha nem vágsz bele.
4, Forex. Ez rendkívül gyors meggazdagodást ígér, de az összes befektetési forma közül a világon ez a legkockázatosabb. A forex világába csöppenő emberek 90%-a (vagy akár több is) elveszti az összes pénzét az első 3 hónapban. És miért? Azért mert a forexhez kell a legtöbb tudás, hogy valaki akár csak break even (nullszaldós) legyen.
Szumma szummárum, voltaképpen a 4 féle befektetési formából ez csak az egyik, és egyben a legkockázatosabb.
Hogy végül is a kérdésedre válaszoljak. Itt gyakorin soha nem lesz olyan, aki ebből milliomos lett :D Mert az nem olvas gyakori kérdéseket, van jobb dolga is. A másik, hogy én sem verem nagy dobra az ismerőseim körében, hogy tőzsdézem. Néha kollégák látják, hogy lecsekkolom telón a chartot, de ennyi, kérdezik, hogy hogy megy, én meg általánosságban: "Jól". És kb. ennyi.
Miért?
Azért, mert nincs kedvem senkivel vitatkozni arról, hogy szerinte nekem mi a jó és mi nem. Én hajlandó voltam és vagyok a pénzem (megtakarításom) egy részét magas kockázatú befektetésként kezelni. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításaim valahogy úgy oszlanak el, hogy 50%-ot bankban tartok, banki alapkamaton. 30% -ot én állatokba és a saját kis gazdaságomba fektetek. A maradék 20%-al pedig forexezek. Amikor én ezt elkezdtem, akkor a következő gondolat szálon mentem végig, és rengeteg féle kalkulációt csináltam az alábbi alapján, hogy hogyan és mi éri meg nekem jobban.
Tehát a gondolataim valahogy így néztek ki:
Befizetek bankba mondjuk 100.000 Ft-ot. A bank ad éves szinten 0,001% kamatot. Ez azt jelenti, hogy 1 év után kapok 100.000Ft x 0.001% = 100Ft -ot.
Az állataimba befektetek ugyan úgy 100.000 Ft-ot, és abból visszajön mondjuk 140.000 Ft. A nyereségem 40.000 Ft, ez 40%-os hozam. Persze, ha valami probléma van és elhullanának, akkor buktam 100.000 Ft-ot. (Persze azért erre normális körülmények között eléggé kicsi az esély, de meg van az esélye).
Továbbá 100.000 Ft-ot befektetek forexbe. Mond meg nekem, hogy a banki kamatom után, és esetleg az állataimból szerzett nyereségem után mekkora hozamot kellene reálisan elvárnom a forextől? 100Ft? 40.000 Ft? 100.000 Ft? vagy talán 100.000.000 Ft?
Én a forextnél éves szinten 10% nyereséget mondtam, hogy ekkora hozamot "várok el", legalább is ennek örülök, ha ezt elérem, akkor azt mondom, hogy az egy jó év volt pénzügyileg. Mennyi is ez? 1 év alatt 10.000 Ft. Valahol a banki kamatom és az állataim között.
Persze most mondhatod, hogy "De ez mekkora hülyeség, 10.000 Ft az semmi". Oké, természetesen ez "semmi", menj és tedd be a bankba a pénzed 100Ft-ért. Vagy menj és fizess be 200.000 Ft-ot meg 500.000 Ft-ot olyan tanfolyamokra ahol lehazudják neked a csillagot is az égről, hogy márpedig te 10.000 Ft-ból csinálhatsz 100.000 Ft-ot.
Én az ilyeneken csak mosolyogni szoktam. Tényleg? 10.000 Ft-ból 100.000 Ft? Az 1000%-os hozam. Ilyen nem létezik sehol a világon. Jah de, a kaszinóba, ha felteszed a pénzed a piros hetesre.
Ezen kis példa alapján (amely természetesen csak elméleti példa számokat tartalmaz) gondold végig újra a kérdés felvetésedet.
Jah és annyi, hogy mindezek mellett van munkám, és az egész egzisztenciámat és családom anyagi biztonságát a munkával megkeresett pénzre alapozom. Minden más csak plusz, ami jó ha van.
#16 - Átolvastam az írásomat, de nem találom, hol írtam olyat, hogy 10.000 Ft-al álljon le bárki is kereskedni.
Azt viszont írtam a bejegyzésem végén, hogy "amely természetesen csak elméleti példa számokat tartalmaz". Ha úgy jobban tetszik neked, akkor a példaszámokat egy nullával növelheted, és akkor nem 100.000 Ft lesz, hanem 1millió.
Viszont a 100.000 Ft sokkal közelebb áll egy hétköznapi munkás emberhez, aki teljesen távol áll a befektetésektől. 40.000 Ft hozam számára mindig sokkal reálisabb lesz, mint 400.000 Ft-ról beszélni.
---
500$ jelenlegi árfolyamon 131.360 Ft ... Nem értem a felvetésedet. Bár tény, hogy a 10.000 Ft-hoz képest a 131.000 Ft jelentősen nagyobb összeg, ebben a kontextusban igazad van. Viszont 100.000 Ft vagy 500$ ugyan az csak pepitában.
---
Ma már vannak mikro számlák a brókereknél, amely azt jelenti, hogy egy átlagos kötési egység nem 100.000 egységet jelent, hanem 10.000 vagy 1.000 egységet. Ez pont a mikroszámlák és a kis tőkéjű befektetők miatt lett kitalálva. Így aztán 10.000 Ft-al is el lehet kezdeni, csak értelemszerűen továbbra se várjon senki egy normális MM mellett 100%-os hozamot. Ha pedig maradunk az én korábbi példáimnál, ha 40%-ot várok el, akkor az 1 év alatt 4.000 Ft lesz. Ha valakinek ez jó, akkor rajta, nyisson 10.000 Ft-al számlát.
100.000 Ft-nak a mikroszámlák tökéletesek, nagyon jó MM -et lehet rájuk építeni és ha 10%-os hozamot várok el, akkor is 1 év alatt az 10.000 Ft. Semmilyen más befektetés nem fog nekem ennyit adni 1 év alatt.
(Persze ez alól kivételek az állami vagy eu támogatású befektetések. Mint például a lakástakarékok, ahol akár éves szinten a félretett pénzünkre további 72.000 Ft-ot ráfizetnek. 12x20.000 = 240.000 a saját megtakarítás, és erre adnak 72.000 Ft-ot. Így lesz tehát 72000/240000 = 0,3 => 30% plusz a befektetések után. Ez már eléggé jó, lehet érdemesebb valakinek inkább ilyenbe fektetni. Persze ez megint olyan, hogy viszont ez meg erős kompromisszumokkal jár. Például a lakástakaréknál csak az ingatlanodra költheted, tehát Balira nem tudsz nyaralást vásárolni belőle).
---
Össz - vissz olyan világot élünk, ahol a pénzünk semmit nem ér valójában. Az csak akkor ér valamit, ha értéket vásárolunk rajta, és vagy magát a pénzt befektetjük valahol. Amikor még magának a pénznek is volt valódi értéke, mint például az aranynak, addig jó dolog volt, hogy gyűjtögette az ember a szekrényben. Kevesebbet nem ért, csak többet. Viszont ma, ha a szekrényben gyűjtögeted, akkor ennek a fordítottja igaz. Többet soha nem fog érni, kevesebbet viszont napról - napra.
Éppen ezért nincs olyan kicsi összeg, amit ne lenne érdemes valamibe belefektetni. Így aztán a kérdés nem is ez, hanem inkább az, hogy mibe és hogyan fektessünk be. Ha valakinek a tőzsde a szimpatikus, akkor brókerek kínálnak olyan lehetőségeket, ahol tőkeösszevonással már komoly összegeket képeznek és azzal "kereskednek". Végül pedig a berakott összeg után osztalékot fizetnek.
Egy trader fejlődése (ismeretlen szerző tollából)
„Egy ismeretlen szerzo összefoglalója a sikeres tozsdei kereskedové váláshoz vezeto útról.
1. Információt gyujtünk - könyveket veszünk, szemináriumokon veszünk részt, és kutatunk
2. Új tudásunk birtokában elkezdünk kereskedni
3. Folyamatosan "adakozunk" a piacnak és rájövünk, hogy több tudásra és információra van szükségünk
4. Több információt gyujtünk
5. Új értékpapírt választunk a kereskedéshez
6. Visszamegyünk a piacra, és az új, "friss" tudásunkat használjuk
7. Újra veszítünk, és magabiztosságunk csökkenni kezd. A félelem lassan úrrá lesz rajtunk
8. Elkezdünk "külso hírekre" és más traderekre figyelni
9. Visszamegyünk a piacra, és tovább "adakozunk"
10. Újra értékpaprírt váltunk
11. Még több információt keresünk
12. Visszamegyünk a piacra és egy kis elorelépést tapasztalunk
13. Elbizakodottá válunk, és a piac újra megaláz bennünket
14. Elkezdjük megérteni, hogy a tradelés megtanulása több idot és tudást igényel, mint amire számítottunk
A LEGTÖBB EMBER EZEN A PONTON FELADJA, AMIKOR RÁJÖN, HOGY EROFESZÍTÉST KELL TENNIE
15. Komolyan kezdjük venni a dolgot, és elkezdünk egy "igazi" módszer megtanulására koncentrálni
16. Stratégiánkat némi sikerrel hasznosítjuk, de rájövünk, hogy valami még hiányzik
17. Elkezdjük megérteni, hogy a stratégiánk alkalmazásához szabályokra van szükségünk
18. Felfüggesztjük a tradelést egy idore, hogy kutassunk és kifejlesszük tradelési szabályainkat
19. Újra elkezdünk tradelni, ezúttal szabályok alapján, és némi sikert érünk el, de általánosságban még mindig hezitálunk, amikor végrehajtjuk, amit elterveztünk
20. Szabályainkhoz szükség szerint hozzáteszünk, elveszünk azokból, és módosítjuk azokat, hogy minél könnyebben tudjuk követni
21. Úgy érezzük, hogy nagyon közel kerültünk a sikeres tradeléshez
22. Elkezdünk felelosséget vállalni eredményeinkért, mivel megértjük, hogy sikerünk titka bennünk rejtozik, nem a szabályainkban
23. Folytatjuk a tradelést és egyre jobbak leszünk a stragégiánk végrehajtásában, szabályaink betartásában
24. Kereskedésünk közben még mindig gyakran megsértjük a szabályainkat, és eredményeink még mindig változóak
25. Tudjuk, hogy közel vagyunk
26. Visszamegyünk, és újra végignézzük szabályainkat
27. A szabályainkba vetett bizodalmunk megnövekszik és újra tradelünk velük
28. Eredményeink javulnak, de még mindig hezitálunk egyes tranzakciók végrehajtása elott
29. Megértjük a szabályok betartásának fontosságát, mivel látjuk, mi az eredmény, ha nem tartjuk be azokat
30. Elkezdjük megérteni, hogy a siker hiányának oka bennünk rejtozik (az önfegyelem hiánya valami fajta félelem miatt) és elkezdünk önmagunk megismerésén dolgozni
31. Folytatjuk a tradelést és a piac egyre többet és többet meg tanít meg nekünk magunkról
32. Mestereivé válunk a stratégiánknak és szabályainknak
33. Elkezdünk konzisztensen pénzt keresni
34. Elbizakodottá válunk és a piac megaláz bennünket
35. További leckéket kapunk
36. Abbahagyjuk a gondolkodást, és hagyjuk, hogy szabályaink tradeljenek helyettünk (a tradelés unalmassá, de sikeressé válik) és a számlaegyenlegünk folyamatosan növekszik ahogy a pozícióink méretét is növeljük
37. Több pénzt keresünk, mint valaha is álmodni mertük
38. Életünket folytatjuk és rengeteg célt megvalósítunk, amirol korábban álmodtunk „
Na ez itt 10 év. Ez egy ugyan olyan szakma mint a többi. Mindenhez kell minimum 10 év hogy legyél valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!