Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha már kérdezték tőletek...

Ha már kérdezték tőletek állásinterjún, hogy van-e gyereketek, vagy akartok-e, hogyan reagáltatok rá?

Figyelt kérdés

Hogyan lehet értelmesen, udvariasan, jókedvűen lereagálni azt, hogy a másik kvázi hatalmi helyzetben törvényt szeg a károdra, és ha válaszolsz, akkor kiadod magadat és a magánéletedet egy olyan helyzetben, amikor erre nem lennél köteles, ha pedig nem válaszolsz, akkor lőttek az állásnak?

Kérlek, aki azért szólna hozzá, hogy leírja, miért hangzik el a kérdés, inkább ne írjon. Untig ismerem az érveket. Négy embert vettem föl úgy, hogy egyiknél se hangzott el ez a kérdés, és a belépésük után, utólag derült ki számomra, hogy kettő közülük kisgyerekes, akkor sem úgy, hogy én kérdeztem rá. Sosem bántam meg, kiváló szervezőknek és strapabíró embereknek ismertem meg a családosokat. Könnyűnek és kockázatmentesnek éreztem, hogy elhagyjam ezeket a kérdéseket, és bejöttek a számításaim.

Volt beteg a gyerek néha? Igen, volt. El kellett engedni a kollégát, hogy ápolja? Igen, el kellett. Behozta utána a lemaradást? Persze. Hozni-vinni kellett reggel és délután a gyerkőcöket? Igen. Néha fel kellett hívni a tanító nénit munkaidőben? Igen. Összeomlott a világ ettől? NEM, jó minőségű munka született, határidőre.

Szóval: hogyan kell normálisan reagálnom, ha majd engem bombáznak ezzel a kérdéssel?

2017. aug. 8. 21:54
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Igen, ezen a szóhasználaton én is felhúztam magamat. Degradáló.

A jobangelen olvastam egy férfi hozzászólását, aki szerint a nőknek eleve alacsonyabb bér jár azért a kockázatért vagy lehetőségért, hogy egyszer csak elmegy szülni. Ezzel az idétlen logikával én is meg tudnám indokolni, hogy a férfiaknak alacsonyabb bér jár, mert nagyobb valószínűséggel esik be kialvatlanul vagy késve a foci eb-vb idején (az ráadásul hétszentség, hogy eljön, nem úgy, mint a gyermekáldás, ami esetleges), vagy akár másnaposan, félig részegen. A férfiak 31%-a, míg a nőknek csak 6%-a küzd alkoholproblémával.

A korkülönbségekről: Huszonéves pályakezdő munkavállalóm minden évben "kimaxolta" a betegszabadságát, ötvenes munkavállalóm többéves együttműködés alatt két napra esett ki összesen betegség miatt. Nem lehet előre tudni.

Elnézést, de nem tudok egyetérteni azzal a hozzászólással, hogy el kell viselni valamit magasabb bérért. Pénzért bármit? Hát nem. Úgy mondom azt, hogy nem, hogy jómagam nem üvöltöttem soha beosztottammal, de a főnökömmel már többször is, pedig nem egy mulya ember. Pl. amikor azt követelte tőlem, hogy félemlítsem meg a beosztottjaimat, mert akkor jobban teljesítenek. Akkor kicsit eldurrant az agyam :-)

2017. aug. 10. 13:40
 22/30 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező: kár, hogy Téged nem lehet "lájkolni" (zöld kézzel) akkor szinte az összes megnyilvánulásod azt kapott volna tőlem :-)

Van egy ismerősöm, nagyon-nagyon normális ember...A minap azt mondtam rá, hogy: több ilyen ember kéne a Földön és akkor egész normális világban élhetnénk... :-) Nos, Rólad is ez a véleményem.

A megfélemlítős, kiakadós, mert gyereketszüladolgozó"-s embereknek meg az összes többi főnöknek üzenem: már nem a fejet leordító, embert kirúgó főnök a divat, hanem az emberséges. Nyugaton ugyanis már kezdenek rájönni, hogy ha jól érzi magát a dolgozó, érzi, hogy megbecsülik, akkor jobban is teljesít, nem gyomorgörccsel megy be reggel a munkahelyére, stb.

Persze, tudom, vannak "link" munkavállalók és még mindig ordító, a dolgozót akár mások előtt megszégyenítő főnökök... sajnos...

2017. aug. 10. 13:55
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
Én pl. rosszabbul teljesítek, ha megfélemlítenek. Ha csak a normálisabb főnök van itt, százszor gördülékenyebben és hatékonyabban megy a munkavégzés.
2017. aug. 10. 13:58
 24/30 anonim ***** válasza:
100%
#23 - ez természetes, hiszen amikor az ember állandóan attól fél, hogy mibe kötnek bele, mikor ordítanak rá, akkor könnyebben hibázik.
2017. aug. 10. 14:25
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Ordítós vadállat főnök mellett egy percig sem maradnék meg, bármennyi fizetne is. Bár gyakoribb a mosolygós gyilkos típusú...
2017. aug. 10. 14:32
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
Igen, én is szerettem volna "hasznosra állítani" a kérdező kommentjét. :)
2017. aug. 10. 14:35
 27/30 anonim válasza:
100%
Na ja, viszont ez a legegyszerűbb: a parancsolgatáshoz meg a terrorizáláshoz ugyanis nem kellenek vezetői kvalitások :) Van aki sportból űzi, van aki alkamatlanság okán.
2017. aug. 10. 16:18
 28/30 anonim ***** válasza:
70%
Én örülnék, ha rákérdeznének állásinterjún, mert anélkül nehéz befogalmazni a mondandóba, hogy "az elkövetkezendő öt évben nem tervezem, utána pedig osztozom a párommal a gyed idején". Ha rajtam múlna, bele lehetne íratni a szerződésbe. De enélkül marad a megszokott helyzet, vagyis hogy vagy nem tudom ezt elmondani, vagy feltételezik, hogy úgyis hazudok, és alapból előnnyel indul velem szemben egy férfi. Kössz, évekig otthon dekkoló kisgyerekes anyukák...
2017. aug. 13. 23:58
 29/30 anonim ***** válasza:

Na pl ezért szokták feltenni ezt a kérdést a hr-esek:

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..

Hölgy januárban lesz 3 éve a cégnél, de már gyesen van (nem gyeden, tehát több mint két éve van otthon), következő gyerekkel már terhes, vagyis még minimum három évig otthon akart lenni, de a végkielégítés azért kéne neki a pár hónap kemény munkájáért. Köszönjük, Emese.

2017. aug. 14. 00:13
 30/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat :-)

Azért látszik, hogy rengeteg normális ember szaladgál a világban, csak valahogy kevésbé vágynak a hatalomra.

2017. aug. 14. 17:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!