Ha már kérdezték tőletek állásinterjún, hogy van-e gyereketek, vagy akartok-e, hogyan reagáltatok rá?
Hogyan lehet értelmesen, udvariasan, jókedvűen lereagálni azt, hogy a másik kvázi hatalmi helyzetben törvényt szeg a károdra, és ha válaszolsz, akkor kiadod magadat és a magánéletedet egy olyan helyzetben, amikor erre nem lennél köteles, ha pedig nem válaszolsz, akkor lőttek az állásnak?
Kérlek, aki azért szólna hozzá, hogy leírja, miért hangzik el a kérdés, inkább ne írjon. Untig ismerem az érveket. Négy embert vettem föl úgy, hogy egyiknél se hangzott el ez a kérdés, és a belépésük után, utólag derült ki számomra, hogy kettő közülük kisgyerekes, akkor sem úgy, hogy én kérdeztem rá. Sosem bántam meg, kiváló szervezőknek és strapabíró embereknek ismertem meg a családosokat. Könnyűnek és kockázatmentesnek éreztem, hogy elhagyjam ezeket a kérdéseket, és bejöttek a számításaim.
Volt beteg a gyerek néha? Igen, volt. El kellett engedni a kollégát, hogy ápolja? Igen, el kellett. Behozta utána a lemaradást? Persze. Hozni-vinni kellett reggel és délután a gyerkőcöket? Igen. Néha fel kellett hívni a tanító nénit munkaidőben? Igen. Összeomlott a világ ettől? NEM, jó minőségű munka született, határidőre.
Szóval: hogyan kell normálisan reagálnom, ha majd engem bombáznak ezzel a kérdéssel?
Igen, ezen a szóhasználaton én is felhúztam magamat. Degradáló.
A jobangelen olvastam egy férfi hozzászólását, aki szerint a nőknek eleve alacsonyabb bér jár azért a kockázatért vagy lehetőségért, hogy egyszer csak elmegy szülni. Ezzel az idétlen logikával én is meg tudnám indokolni, hogy a férfiaknak alacsonyabb bér jár, mert nagyobb valószínűséggel esik be kialvatlanul vagy késve a foci eb-vb idején (az ráadásul hétszentség, hogy eljön, nem úgy, mint a gyermekáldás, ami esetleges), vagy akár másnaposan, félig részegen. A férfiak 31%-a, míg a nőknek csak 6%-a küzd alkoholproblémával.
A korkülönbségekről: Huszonéves pályakezdő munkavállalóm minden évben "kimaxolta" a betegszabadságát, ötvenes munkavállalóm többéves együttműködés alatt két napra esett ki összesen betegség miatt. Nem lehet előre tudni.
Elnézést, de nem tudok egyetérteni azzal a hozzászólással, hogy el kell viselni valamit magasabb bérért. Pénzért bármit? Hát nem. Úgy mondom azt, hogy nem, hogy jómagam nem üvöltöttem soha beosztottammal, de a főnökömmel már többször is, pedig nem egy mulya ember. Pl. amikor azt követelte tőlem, hogy félemlítsem meg a beosztottjaimat, mert akkor jobban teljesítenek. Akkor kicsit eldurrant az agyam :-)
Kérdező: kár, hogy Téged nem lehet "lájkolni" (zöld kézzel) akkor szinte az összes megnyilvánulásod azt kapott volna tőlem :-)
Van egy ismerősöm, nagyon-nagyon normális ember...A minap azt mondtam rá, hogy: több ilyen ember kéne a Földön és akkor egész normális világban élhetnénk... :-) Nos, Rólad is ez a véleményem.
A megfélemlítős, kiakadós, mert gyereketszüladolgozó"-s embereknek meg az összes többi főnöknek üzenem: már nem a fejet leordító, embert kirúgó főnök a divat, hanem az emberséges. Nyugaton ugyanis már kezdenek rájönni, hogy ha jól érzi magát a dolgozó, érzi, hogy megbecsülik, akkor jobban is teljesít, nem gyomorgörccsel megy be reggel a munkahelyére, stb.
Persze, tudom, vannak "link" munkavállalók és még mindig ordító, a dolgozót akár mások előtt megszégyenítő főnökök... sajnos...
Na pl ezért szokták feltenni ezt a kérdést a hr-esek:
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-f..
Hölgy januárban lesz 3 éve a cégnél, de már gyesen van (nem gyeden, tehát több mint két éve van otthon), következő gyerekkel már terhes, vagyis még minimum három évig otthon akart lenni, de a végkielégítés azért kéne neki a pár hónap kemény munkájáért. Köszönjük, Emese.
Köszönöm szépen a válaszokat :-)
Azért látszik, hogy rengeteg normális ember szaladgál a világban, csak valahogy kevésbé vágynak a hatalomra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!