Ha már kérdezték tőletek állásinterjún, hogy van-e gyereketek, vagy akartok-e, hogyan reagáltatok rá?
Hogyan lehet értelmesen, udvariasan, jókedvűen lereagálni azt, hogy a másik kvázi hatalmi helyzetben törvényt szeg a károdra, és ha válaszolsz, akkor kiadod magadat és a magánéletedet egy olyan helyzetben, amikor erre nem lennél köteles, ha pedig nem válaszolsz, akkor lőttek az állásnak?
Kérlek, aki azért szólna hozzá, hogy leírja, miért hangzik el a kérdés, inkább ne írjon. Untig ismerem az érveket. Négy embert vettem föl úgy, hogy egyiknél se hangzott el ez a kérdés, és a belépésük után, utólag derült ki számomra, hogy kettő közülük kisgyerekes, akkor sem úgy, hogy én kérdeztem rá. Sosem bántam meg, kiváló szervezőknek és strapabíró embereknek ismertem meg a családosokat. Könnyűnek és kockázatmentesnek éreztem, hogy elhagyjam ezeket a kérdéseket, és bejöttek a számításaim.
Volt beteg a gyerek néha? Igen, volt. El kellett engedni a kollégát, hogy ápolja? Igen, el kellett. Behozta utána a lemaradást? Persze. Hozni-vinni kellett reggel és délután a gyerkőcöket? Igen. Néha fel kellett hívni a tanító nénit munkaidőben? Igen. Összeomlott a világ ettől? NEM, jó minőségű munka született, határidőre.
Szóval: hogyan kell normálisan reagálnom, ha majd engem bombáznak ezzel a kérdéssel?
Köszönöm a véleményeket. :-)
Nincs gyerekem.
6 fős "Jancsika Bt"-hez vettem fel három kisgyerekest (egy férfit, két nőt), és mint említettem, nem bántam meg. Velük együtt lettünk 6 fősek. Egyébként a férfinak volt szüksége a legtöbb időre a gyerekkel kapcsolatban, de ő sem késett soha semmilyen melóval. Ehhez sosem kellett fölöttük állnom és dörgedelmesen bevasalnom a munkát vagy fenyegetőznöm. Azt bármelyik hülye meg tudja tenni.
Sokszor nehezen birkózom meg azzal, hogy úgy látom, a cél szentesíti az eszközt sok ember számára. Beállhat a mozgáskorlátozott parkolóba, ha nincs másutt hely, nem ad blokkot (de ettől egy fityinggel nem lesz olcsóbb számomomra az áru :D), megkérdez olyat tőlem, ami törvénytelen. Ez a kérdés attól függetlenül megalázó, hogy van-e gyerekem vagy nincs, mert semmissé teszi a szakmai eredményeimet, a felkészültségemet, tanulmányt, tapasztalatokat, mindent, és ez alapján az egy tényező alapján állít mérlegre.
Látszik, hogy vegyesek a stratégiák a munkavállalók között is. Mindenkinek köszönöm a választ. Azt hiszem, első körben egyszerűen visszakérdezek majd, hogy miért, hogyan támogatja a cég a gyermekes munkavállalókat :)
"Érdekes" válaszok születtek, érdekes szóhasználattal...
"Ha valakinek van kölke, ... az úgyis sunnyog... Rendszeres rinya,..
Kölke az állatnak van...
sunnyog... ezt minden munkavállaló nevében kikérem magamnak...
a rinyát már nem is minősítem...
Bár megértem, hogy munkaadóként problémás lehet egy gyerekes anyuka, DE!
1.- a válaszoló azt felejti el, hogy Ő is volt gyerek és az Ő anyjának is fel kellett nevelnie ŐT valahogy
2.- ahol így beszélnek egy leendő munkavállalóról, így "megbecsülik" a dolgozót, ott, köszönöm szépen, de inkább nem is szeretnék dolgozni (akármennyi pénzt is fizet :D)
Úgy látom, sok a férfi a Gyakori Üzlet és pénzügyek rovatában - jól le lett húzva a 13-as.
Nem a nők tehetnek arról, hogy ilyen a rendszer és a munkáltatónak kell megoldani a gyes/gyed alatti időszakot és a munkáltatónak okoz nehézséget - hanem ilyen a rendszer.
Kedves gyermektelen férfiak: lehet menni a mindenkori hatalomhoz lázadozni, rendszert változtatni :-)
Még mielőtt megdobálnátok kővel: egyedül neveltem a gyerekemet és nem szorultam ilyen dolgokra: mindig megoldottam, hogy munkám is legyen de a gyerekkel is tudjak foglalkozni. Jó, nem volt állami munkahelyem, mondják, hiányozni fognak majd azok az évek a nyugdíjból - csak addigra már nyugdíj sem lesz :-(
De egy pillanatig sem bántam meg, hogy nem voltam kiszolgáltatva ilyen "kölke, sunnyog, rinyál" munkaadónak - lett egy jó fej gyerekem :-) :-)
Bocsánat kérdező, a kérdésedre nagyjából úgyis megkaptad a választ - én meg felkaptam a vizet ezen a stíluson... Mintha bakzó macskákról beszélne, nem emberekről...
''1.- a válaszoló azt felejti el, hogy Ő is volt gyerek és az Ő anyjának is fel kellett nevelnie ŐT valahogy"
-A munkaltatot k..rvara nem erdekli sot lesz..rja csak most csak a mai erdekli,az,hogy volt gyerek lesz..rja,csak az a fontos mennyit tudsz termelni,mennyire hajtod magad.
Old meg.Vegyel fel bebiszittert,ott vannak a nagyszulok foglalkozzanak a gyerekkel addig ok mig dolgozol,es tagad le,hogy van gyereked.
"2.- ahol így beszélnek egy leendő munkavállalóról, így megbecsülik" a dolgozót, ott, köszönöm szépen, de inkább nem is szeretnék dolgozni (akármennyi pénzt is fizet :D)"
-Nagyobb multiknal is jellemzok,azonban tisztesseges magas fizuert el kell viselni.
"vagy idősebb kockázatos"
Bírom ezeket a sztereotípiákat :D
Némely 60-70 évest csak bámulok, mekkora a teherbírása - ők még ugye a háború után helyreállították/felépítették az országot - néhány elkényeztetett fiatal ("hogyan lehetne pénzt szerezni - de lehetőleg munka nélkül?") példát vehetne róla.
És ha lehúztok, akkor is ez a véleményem :D
Pontosan, hogy felfogtam, hogy ugyanannyi pénzért hatékonyabb egy gyermektelen, de jusson eszetekbe, hogy akinek még nincs, majd lesz, akinek már van gyereke, szépen megnő és akkor visszanyal a fagyi!
Így van a kolléganőm esetében is, verte a nyálát, hogy ő milyen pótolhatatlan (pedig nem az, csak bent tudott lebzselni), most viszont állapotos, a mieink pedig szépen megnőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!