A faluban miért akarják a felnőttek, nyugdíjasok mindenáron kiszedni az emberből, hogy mennyit keres?
Nem csak falun ilyenek az emberek, hanem a városban is, ha szóba elegyedsz velük és bratyizol velük. Nálunk is ez megy, állandóan velem vannak elfoglalva, miközben van más is a családban, de mintha azok nem is léteznének xd Az ő családjáról, gyerekéről, unokájáról egyik sem beszél, mesél, hogy az hogyan él, azzal mi van, vagy hol dolgozik.
Már lángol az agyam mikor az anyám hazajön és meséli, hogy megint ezzel meg ezzel futott össze és ezt meg ezt kérdezte. xd
Nem csak a faluban... Itt a gyakorin is állandó kérdés, nap mint nap, hogy ez mennyit keres, az mennyit keres, itt mennyi a fizetés, stb.
A múltkor az egyik kérdezőnek szinte "lángolt a feje", mert megtudta, hogy a kollégája ugyanazért a munkáért többet kap - nyilván ügyesebben alkudott az állásinterjún... :-) vagy a többet kereső új belépő volt, a kérdező meg régebben ott van.
Itt gyakorin más, mert nem egy konkrét ismerősnek a fizetésére vagyok kíváncsi név szerint.
Legtöbben itt azért kérdezik meg -én is-, mert így kompenzáljuk azt az álszent kádári szokást, hogy a magyar társadalomban nem illik fizetésekről beszélni, az álláshirdetéseknél sincsenek megadva a határértékek, interjún is a végén lehet felhozni és csak a munkaadó teheti meg.
"Legtöbben itt azért kérdezik meg -én is-, mert így kompenzáljuk azt az álszent kádári szokást, hogy a magyar társadalomban nem illik fizetésekről beszélni,"
Nem kádári szokásról van szó -nyugaton sem szokás más zsebében "turkálni", azaz legjobb tudomásom szerint ott sem szokás a kolléga fizetése után érdeklődni és ott sem központi beszédtéma, hogy ki mennyit keres.
"A faluban miért akarják a felnőttek, nyugdíjasok mindenáron kiszedni az emberből, hogy mennyit keres?"
Irigységből :-)
Irigységből kérdezik, hogy tudják "hová tegyenek", többet keresel-e mint ők, vagy ilyen-olyan rokonuk. Hogy pletykatéma legyél ha új telefont, autót, vagy bármi láthatót veszel. Hogy tudják kihez lehet menni kérni, ha úgy adódik, ha olyan a viszony.
Persze lehet, hogy valaki hátsószándék nélkül, őszintén érdeklődik, de szerintem ez a ritkább. Szerintem illetlenség ilyet kérdezni, ha te magadtól nem osztanád meg vele.
Kíváncsiság, ahol dolgozom gyár ott is mindig kérdezik a soron dolgozók. Bár nekem a szerződésem tiltja hogy beszéljek róla :)
Én is meg szoktam kérdezni, de sosem a konkrét összeget csak hogy elégedett-e az illető :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!