Ennyi fizetésből mennyi hiteltörlesztő szabad bevállalni?
Ez attól függ mennyi egyéb fixköltséged van, illetve mennyi tartalékod. Pár ökölszabály:
Ha nincs legalább 6 havi tartalékod, ne vegyél fel hitelt!
Ha nem tudnád könnyűszerrel kifizetni a törlesztőrészlet másfélszeresét is, akkor ne vegyél fel hitelt!
10 évnél hosszabb időszakra ne vegyél fel hitelt!
Ha ezeket betartod, nagy bajod már nehezen lesz.
Pont hogy amiatt írtam, hogy mivel már ott megjelent, számítottam rá itt is visszaköszönöm, de azt már olvastam.
Akkor hogy körvonalazzam, más hitel nincsen mellé, és nem fizetnék albérletet, hanem a hitelezendő lakásban laknék.
De ezzel nem körvonalaztad, mivel még mindig nem írtad, hogy ez az 500 hogyan oszlik meg jelenleg és végső soron mennyi kiadást engedhetsz meg magadnak lakhatásra.:)
Na mindegy, ha csak az eddigi bérleti díjat vesszük keretnek, akkor annál mindenképp kevesebbet engedhetsz meg magadnak törlesztőrészletre. Például eddig béreltél egy ingatlant 120 EFt-ért és azt állítjuk, hogy ennyit szánnál a saját lakásod költségeire is. Akkor ebből a 120-ból le kell venni a lakásra a jövőben fordítandó karbantartási költségeket (mondjuk éves szinten átlagosan a lakás értékének 1%-a), mivel azt eddig a bérbe adó fizette. Egy 15 milliós ingatlannál ez 12.500 Ft havonta. Ugyanígy le kell vonni például a lakásbiztosítás költségét. (Értelemszerűen, ha a karbantartáshoz köthető dolgokból vmit fedez, akkor utóbbi költségkör annak összegével csökkenthető)
Fontos végiggondolni az egyéb költségváltozásokat is, például többe/kevesebbe kerül-e az új lakhelytől a közlekedés, változnak-e a rezsiköltségek, sújt-e vmilyen különadó (pl garázsadó)...stb Ezek szintén csökkenthetik (növelhetik is, de az elég ritka:)) a hitelre fordítható havi keretet.
(A rejtett, mindennapi cashflowt nem érintő költségeket, mint például az önerő elmaradt hozamát, a lakás öregedésből fakadó értékvesztését, az áringadozás kockázatát vagy a mobilitás hiánya miatt a jövőben elmaradó bevételeket most figyelmen kívül hagynám, mert a hitelbírás tekintetében nem számítanak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!