Miért választ a magyarok többsége teljesen haszontalan szakot?
Nem tájékozódnak arról, hogy mire van igény, illetve mi hasznos?
Legjobb választás: mérnök infó, programtervező informatikus, orvos
Jó választás: villamosmérnök, gépészmérnök, gazdasási informatikus, matematikus, pénzügy és számvitel, legtöbb egészségügyi szak plusz még néhány mérnöki szak
Elfogadható bizonyos körülmények között: jogász, fizika, alkalmazott közgazdaságtan, kevésbé kapós mérnöki szakok
Rossz választás, de legalább nem kamuszak: pszichológia, biológia, agrármérnök, műszaki menedzser.
Kamuszak: emberi erőforrás, szabad bölcsészet, komm és média, illetve sajnos az alapszakok többsége.
Hát akkor gyakorolni kell a matekot külön tanárral,én is ezt tettem,eleinte nem ment,de tudtam ha normális életet akarok akkor mértnöki szak kell,plusz szerettem az infót,tudtam széles lehetőségek vannak benne és lesznek,be is igazolódott.
Amig egy bölcsésznek a nettó 200k álomfizu addig egy fejlesztő a balszemhéját nem fogja kinyitni.
Sok ismim,jogász is 300k,hu de jó fizetés,na nálunk IT-ban ez a kezdő kb.
Valahogy meg kell oldani,a piac diktál oda kell menni vagy marad a filléreskedés.
Vagy érdemes szakmunkát,asztalos,autószerelő,autóvillamossági,de oda is kell azért matek.
MATEK az alapja az életnek,minden erre épül,a legszebb és a leghasznosább dolog a világon,minden erre épül és mindent a matek irányit.
Irodalom eltűnne,hát nem dőlne kardjába a világ,semmi értelme.
MATEK nélkül világvége van.
"Amig egy bölcsésznek a nettó 200k álomfizu addig egy fejlesztő a balszemhéját nem fogja kinyitni. "
Na erre mondtam azt az előbb hogy nem értem ezt a vergődést. Oké jól megy nektek más család össz havi bevétele neked aprópénz, de miért érzitek kényszerért annak hogy ezzel itt nonstop felvágjatok, másokat meg lejárassatok? Attól most olcsóbb a kenyér vagy mi a bánat?
Örülj neki hogy ekkora agy vagy, ha meg ráérsz menj és utazd körbe a világot. Nem tudom elhinni hogy ennyi ésszel-pénzzel miért az a legkedveltebb elfoglaltságotok hogy egy "proli" oldalon vegzáljátok a jó népet ilyen bicskanyitogató megjegyzésekkel. Aztán meg jön a kérdés hogy miért vagyunk lepontozva. Hát, elhiheted hogy nem a fizetésetek miatt hanem a stílusotok, meg az ilyen kérdés-válasz miatt.
Pistike hülye belőle csak bölcsész lesz havi "csöves" 200-ért (ami magyar átlag feletti bér de hagyjuk), te meg mehetsz a Bahamákra 4 hétre, és mindenki boldog :)))
Biológusként hadd válaszoljak :)
A szak nehéz, 250 felvett emberből kb 50 végez úgy, hogy ebben benne van a csúszás is. Abból az 50-valahányból egy része megutálta az egészet és tanul mást, de ő soha többé bioszt.
Tény, hogy egyes ágai kevésbé "kelendőek", pl. etológia vagy a rendszertanászok. Ezt közlik is veled a tanszéken, hogy szeretettel várnak, de vedd figyelembe, hogy nehéz elhelyezkedni.
DE: a molekuláris biológusok most élik "aranykorszakukat", kapkodnak értük HA van szakmai tapasztalatuk. A kelendőek közé tartoznak még az immunológusok, meg a mikrobiológusok is pl., de nem annyira halott szakma mint a legtöbben hiszik. A probléma itt főleg az iskolával van: nincs szakmai gyakorlatunk (ELTE). Én 3 évig dolgoztam ingyen a tanszéken, de így bele tudtam írni az önéletrajzomba, hogy igenis 3 évet lehúztam, értek hozzá és nem csak lexikális tudásom van. Jelentem: tök jó munkahelyem van, átlag feletti fizetéssel :) Míg a többiek, akik kijelentették, hogy ők ingyen nem dolgoznak, azok valóban pipettáznak majd' minden nap, de inkább átpártoltak más területre.
Könnyű? Nem. Senki se áltatott senkit, hogy az. Viszont naponta kerülnek fel hirdetések, hogy biológusokat akarnak gyógyszergyárakba, élelmiszeriparhoz, néhol vegyi iparhoz stb.
"Nagyon szép dolog az egyiptológia is, csak ne az adófizetők finanszírozzák már azt, hogy te indiana jonesnak képzelted magad 5 évig. Ezt egyetem nélkül is meg tudtad volna tenni otthon (vagy még jobb, ha elutazol egyiptomba)."
Tudod, valszeg jóval több adót fizettem be, mint a legtöbb ember ebben az országban, és ha engem nem zavar, hogy az egyetemekre mennyit költenek, akkor téged se zavarjon. Engem jobban idegesít az, hogy az általános- és középiskolákra többszörösét költik a pénzemből, mint a felsőoktatásra, aztán az érettségizett ismerősnek én magyarázom el a százalékszámítást meg hogy hogyan számítsa ki a szobája falfelületét festékvásárlás előtt.
Különben nem sok lövésed lehet arról, hogy mi van egy egyetemen, ha szerinted az egyiptológia szak egy Indiana Jones-szerepjáték :) Szerintem te IT szakot se láttál még belülről, csak azt hiszed, hogy ott mindenki Bill Gatest játszik :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!