Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért választ a magyarok...

Miért választ a magyarok többsége teljesen haszontalan szakot?

Figyelt kérdés

Nem tájékozódnak arról, hogy mire van igény, illetve mi hasznos?

Legjobb választás: mérnök infó, programtervező informatikus, orvos

Jó választás: villamosmérnök, gépészmérnök, gazdasási informatikus, matematikus, pénzügy és számvitel, legtöbb egészségügyi szak plusz még néhány mérnöki szak

Elfogadható bizonyos körülmények között: jogász, fizika, alkalmazott közgazdaságtan, kevésbé kapós mérnöki szakok

Rossz választás, de legalább nem kamuszak: pszichológia, biológia, agrármérnök, műszaki menedzser.

Kamuszak: emberi erőforrás, szabad bölcsészet, komm és média, illetve sajnos az alapszakok többsége.

2017. jún. 10. 16:10
1 2 3 4 5
 11/46 A kérdező kommentje:

Nem kell megsértődni a listán, elég, ha a kérdésre válaszoltok. :)

Igen, valóban informatikus vagyok, így talán egy kicsit elfogult, de azért rajtam kívül ezt sokan látják hasonlóan.

A műszaki menedzsert rossz helyre soroltam, az valóban elfogadható kategória, legalábbis az alapján, amit a BME-n láttam belőle.

2017. jún. 10. 17:33
 12/46 A kérdező kommentje:
Illetve most látom, hogy elfelejtettem a kedvencemet, Magyarország legnépszerűbb alapszakját: gazdálkodás és menedzsment. Nem a legrosszabb választás ugyan, de ha már gazdasági pályára akar menni valaki, tanuljon valami értelmeset: gazdinfó, pénzügy-számvitel. Menedzser LOL.
2017. jún. 10. 17:39
 13/46 anonim ***** válasza:
100%
Informatikus. LOL.
2017. jún. 10. 17:53
 14/46 anonim ***** válasza:
18%

Épp ma fejtettem ki a véleményem erről:

"Menedzserképzésnek viszont őszintén nem tudom, mi a teteje, mert menedzser úgy leszel, hogy értesz a fentiek közül valamelyikhez, aztán tudod vezetni az adott részleget egy vállalatnál vagy olyan jellegű vállalkozást indítasz." Vicc szak :D De hidd el, műszaki menedzser ugyanaz.

2017. jún. 10. 17:54
 15/46 anonim ***** válasza:
100%
Definiáld kérlek, hogy szerinted mi a "hasznos" és a "haszontalan"!
2017. jún. 10. 17:54
 16/46 anonim ***** válasza:
79%

Több oka van. Az egyik az, hogy általános iskola végén, de még gimnázium elején sem tájékoztatják a tanulókat, hogy minek van jövője. Az illető csak innen onnan esetleg hall valamit hogy pl humán irányba ne menj, mert nincs értelme, telített, de a tényekkel nem szembesítik. Aztán mikor az illető szembesül a felvételi pontokkal, az álláslehetőségekkel, meg ugy mindennel, akkor meg már sokan úgy értik, hogy késő, hiszen évekig ilyen szakorka készültek, és a több tárgyat esetlegesen hanyagolták.

A másik az, hogy az embereknek gondjuk van a matekkal és a fizikával. Már általános iskolában is ezek a legnévszerütlenebb tárgyak, így aztán a többség irtózik ezektol. Ugye mikor meg szakot néznek akkor azt látják hogy ehez kell matek fizika, és akkor repült is a mérnökinfó a villamosmérnök a gazdász matematikai képzés és kb minden olyan szak, ami felkapott, keresett. Sajnos ez van. Hiába mondod nekik hogy menjenek ennek ,keresettek ,ha nem mennek és vagy nem szeretik az alap tárgyakat, akkor esélytelen.

Azért választanak ilyen szakokat, mert nincs más lehetőségük. Úgy vannak vele, hogy ha csak 10% esélyük is van jó helyre magas fizetéssel bekerülni, megpróbálják ,mert ez még mindig jobb, mint a gárban robotolni. Sokan vannak, akik nem akarnak felnőni, így még pár évvel hosszabbítani akarják a gyerekkorukat a nagy világ előtt.

Amúgy azt nem tudom, hogy az orvost mér soroltak a legjobb választások közé. Ha magánpraxisban van, vagy kimegy külföldre akkor tényleg jó, de máskülönben meg 6-8 év szopás és utána is csak minimális pénzt keresnek.

Amúgy egy jobb villamos vagy gépészmérnök is simán kereshet annyit, mint egy infos.

2017. jún. 10. 17:59
 17/46 anonim ***** válasza:
100%
Mert nem mindenki akar egész életében unalmas munkát végezni a gép előtt.
2017. jún. 10. 18:01
 18/46 A kérdező kommentje:

Azért a válaszok alapján látszik, hogy mennyire igazam van, mert a gyökér, tuskó stílusom ellenére is a többség egyetért.

Orvos: ez egy hasznos szak, kétség sem férhet hozzá. A megtérülés erősen kérdéses Magyarországon, de ahol a piac árazza az orvosokat, ott azért nagyon jól látszik, hogy mennyit ér. De azért itthon is korrigál a piac hálapénz formájában. Pl. egy szülész főorvos jövedelme nem az, ami a bérpapírján van.

Azt definiálom hasznosnak, amire piaci alapon is szükség van. Márpedig azért, mert a piac keresleti oldala az emberek igényeit reprezentálja.

De a hasznosságon kívül a másik fontos tényező, hogy szükség van-e az egyetemre ahhoz, hogy megtanuld az adott szakmát. Pl. kommunikációt és médiatudományt tudsz magadtól is tanulni, de még akár programozást is. Orvos, matematikus viszont csak akkor leszel ha az adott szakot elvégzed.

2017. jún. 10. 18:11
 19/46 anonim ***** válasza:
37%
Pedig pont ezek a szakmák azok amik rohadt érdekesek, mert sokszor magadtol kell kitaláljad a dolgokat... Látszik, hogy neked sem mentek sosem a reál tárgyak...
2017. jún. 10. 18:12
 20/46 anonim ***** válasza:
94%

Egyrészről senki nem tájékoztatott minket gimiben és itthon is csak azt hallottuk, hogy menjünk egyetemre. Ami feljött középiskolában ötletként, az minden tanárnál csak az egyetem volt: ilyen mérnök, olyan IT-s, akármi. Csakhogy ezekhez nem mindenkinek van érzéke és legfőképpen nem is mindenkit érdekelnek. Az utóbbiak mit csináljanak? Hát persze, menjenek olyan EGYETEMRE, amit ők szeretnek. Soha senkitől nem hallottam tanárok közül, hogy tanuljon szakmát valaki, menjen el kamionosnak, jelentkezzen vasúthoz, vagy bármi mást csináljon. Nem, csak EGYETEM, mert az annyira jó és mindenkinek megéri.

Másrészről sokunk nem azért ment egyetemre, hogy feltétlenül a szakmájában elhelyezkedjen, hanem hogy ne gyárban kelljen megrohadnia, ne úgy bánjanak vele, mint a szarjukkal és ne gerincsérvvel kelljen otthagyniuk a munkahelyet két év múlva. A második a legfontosabb ezek közül, mert hiába jöttem rá egyetemen, hogy én jobban élveznék egy könnyű fizikai munkát, ami mozgalmas, mint egy egész nap ülős, kávéscsészét eltartott kisujjal fogó irodait, ha az embernek nem a korrekt, kulturált viselkedés jut eszébe egyetlen gyárról, üzemről, telepről, raktárról sem. Arról aztán amúgy senki nem szólt, hogy sima sztenderd irodai munkákra is csak protekcióval érdemes jelentkezni.

Igen, nyilván Pesten máshogy megy az élet, csakhogy az ország 80%<-a a "Budapest vége" táblán kívül, illetve ~70%-a az agglomeráción is kívül él.

2017. jún. 10. 18:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!