Miért mániája mindenkinek a Budapestre költözés?
Nekem röviden összefoglalva:
Tömegközlekedés, rengeteg szórakozási és vásárlási lehetőség és egy "világváros" nagysága.
Például vidéken már délután 4-kor bezár a bolt, sőt, van hogy 2-kor mert a boltos néninek nincs kedve bent maradni... :D Ha akarok akkor utazhatok egy nagyobb Tesco-ig, amihez jön a ritkán, max óránként járó busz.
Pesten szinte mindenhol van egy kisebb Lidl, Aldi, vagy nagyobb Tesco, Auchan. Villamossal 5 perc, gyalog 10 perc alatt ott vagyok, este 10-ig nyitva van, így ráérek előtte fél órával lesétálni, bevásárolni és elkerülni a tömeget.
Tömegközlekedés sem mindegy, vidéken óránként jön egy busz, ha bármi van, akkor kimarad, már 2 órát vársz. Pesten ha 5 percig nem jön villamos, már soknak tűnik. Ráadásul nem áll meg az élet este 10 után sem, mert kifejezetten jó éjszakai hálózat van.
Legjobb érzés ez a kötetlenség, bármikor elugorhatok moziba, beülni valahova, kirándulni egyet. Pesten ha csak elmész biciklizni, már azzal el tud menni több órád. Vagy ott van rengeteg rendezvény, akár ingyenesen is.
De még állás szempontjából is jó, nem mindegy hogy vidéken 1-2 állás közül "válogathatsz" vagy van több 100 lehetőséged.
Sokan azért mennek oda, mert vidéken egyáltalán nincs álláslehetőség. Ha van, akkor viszont nem biztos, hogy megéri.
Én Fejér megyében lakom, pénzügyesként dolgozom. 3 éve voltam állás nélkül, azóta állítólag munkaerő hiány van, hát nem tudom. De akkor még kb. havonta egy állás jelent meg ebben a szektorban, és 1,5 évig még csak interjúra sem hívtak Székesfehérváron. Akkor már elkeseredettségemben voltam pár interjún Pesten. Érdekes, azonnal fel is vettek volna. Viszont nem ajánlottak annyi fizetést, hogy megérje felköltözni, tényleg nem. Kb. nettó 50.000-rel ajánlottak többet, mint amennyit a helyiek, már ha kellettem volna nekik. Végül csak találtam helyben, és örülök is. Személy szerint utálom Pestet. Büdös, koszos, zajos, veszélyes. Nálunk is van minden, ami kell, péksütemény, ruhabolt.
Az igaz, hogy a mostani munkahelyem is egy zsákutca, előléptetés esélye 0. Viszont kicsik a gyerekeim, nekem egyelőre ez megfelel. Később meg már úgyis mindegy. 50 évesen már nem leszek manager. Viszont a gyerekeim szerintem kénytelenek lesznek felköltözni.
Mi a párommal kénytelenek voltunk felköltözni Budapestre, mert csak itt találtunk állást. Én 24 éves vagyok, egy vidéki kisvárosban nőttem fel, Győrbe jártam egyetemre és hogy őszinte legyek hiányzik a "vidéki" élet. Persze néha jó a nyüzsgés, hogy pár percre van a bolt, sokáig nyitva van, stb., de egyszerűen nincs egy olyan hely, ahol magam lehetek, mindenhol emberek vannak, hiányzik a vidéki élet.
DE sajnos vidéken míg maximum egy állásra tudtam pályázni és oda se vettek fel, addig itt Budapesten akár 10-re is volt lehetőségem. A párommal ugyanez a helyzet, ő eredetileg szegedi, ott a végzettségének megfelelően abszolút semmilyen állás nem volt. Elmehettünk volna gyári munkára, de nem azért tanultunk. Szerencsére sikerült kifogni egy olcsóbb albérletet. Szóval az emberek szerintem nem is csak a magasabb fizetésért jönnek, hogy egyáltalán azért, hogy legyen munkájuk, méghozzá a végzettségüknek megfelelő. Ez egy bolti eladó esetében ez nem valószínű, hogy igaz, mivel ő vidéken is találna állást és a fizetése sem lehet itt sokkal több, de a diplomások nagyrészére már igaz lehet.
Sokan a fizetés miatt. Az én szakmámban kezdőként 200-220k fizetésre számíthatok. Ez a szám Pesten 300k...és a fejlődési lehetőség miatt gyorsan nő .
Emellett azért is mert sokan vágynak a nagyvárosi életre. Ég és föld egy semmi közepén lévő vidéki falu és egy fővárosi élete között. Próbáld ki mindkettőt és hamar megtudod. Nagy szerencséje van annak aki Budapesten örökölt lakást.
Sokszor nem mánia, hanem kényszer. Programozóként dolgozok, szívesen lennék a szülővárosomban (is), de nagyon kevés álláslehetőség van, nemhogy a városomban, de úgy a komplett megyében ilyen téren.
Az meg a másik, hogy ha találnék is állást, valószínűleg a felét kínálnák mint a fővárosban.
De gondolom a lány nem egyedül él albiban,mert akkor éhen halna.
Én nem tudnék reggel 10-től este 7-ig vigyorogni a boltban.
Továbbá imádom ezeket a vidéken 4 órakor már nincs bolt típusú hozzászólásokat :D
Az áruházak nyitvatartása vidéken is azonos,szal ott is nyitva vannak este 9 vagy 10 ig az áruházak.
Ne hasonlítsunk össze egy vidéki kisvárost egy vidéki faluval. Utóbbiban jó eséllyel semmi,de azért egy kisvárosban már akad legalább egy szupermarket.
A sok pestre költözős álom helyett,inkább próbáljatok kicsit távolabbra menni. Az utóbbi időben Pozsony és Prága szó szerint felrobbant a fizetéseket tekintve, ráadásul Győrből könnyen ellehet jutni Pozsonyba, olyan mintha pesten buszoznál.
Győrben laksz albiban és jársz Pozsonyba dolgozni.
Így az eredmény a pestinél 20%-al több fizetés,vidéki megélhetési költségeken.
Én Csehországban dolgozom, Prágától kb 100 km. Pályakezdőként 40 %-al magasabb fizut ajánlottak,mint ugyanezért a munkáért egy pesti multinál.
Ráadásul sokkal korrektebbek,és nagymértékben segítik és megbecsülik azt aki több száz kilométert költözik az új munkahelye miatt.
Ráadásul a régió legjobb fizetései Prágában vannak,szóval ott még egy kicsivel magasabbak is a havi bruttók. És ez fokozattan érvényes a pályakezdőknél is.
Az élelmiszer árak/megélhetési költségek otthonival azonosak,szóval nem értem hogy mit szarakodtok pesttel amikor az említett két város ezerszer jobb.
Szakmunka/diplomás/betanított meló..mindegyikre rávernek a cseh fizuk.
"Így az eredmény a pestinél 20%-al több fizetés,vidéki megélhetési költségeken. "
Győr kb. olyan drága, ha nem drágább lakhatás szempontjából mint Budapest.
"A sok pestre költözős álom helyett,inkább próbáljatok kicsit távolabbra menni. Az utóbbi időben Pozsony és Prága szó szerint felrobbant a fizetéseket tekintve,"
Ez nekem olyan balf..sz érvnek tűnik. Ennyi erővel te miért nem mész még távolabb? Egy cseh fizetés kanyarban sincs egy némethez vagy hollandhoz... amúgy akkor már ezt is megválaszolom: sokkal kevésbé kockázatos és nehéz a saját országodon belül várost váltani, mint több száz, ezer km-el odébb menni, külföldre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!