Nektek nem röhejes mikor így akar valaki lakást venni kiadásra?
Egyre több ismerősöm mondja, hogy a havi 1-120 ezres fizetéséből összespórol 1-2 milliót, vesz fel rá hitelt 20 évre és kiadja. Mert MOST alacsonyak a kamatok..
Én a 450 ezres fizetésem mellett sem merek 20 évre felvenni kölcsönt.
Nekem három lakásom van. Az egyikben élünk a párommal ( 1/2 - 1/2 tulajdon), a másikban az anyósom él ( holtig tartó haszonélvezete van rajta, de a tulajdonjog 1/1-ben az enyém), és egyet most örököltem novemberben. Amit örököltem már el is adtam, ha ne adj Isten anyósom meghal, azt is rögtön adom el.
Csak azért írtam le, hogy lásd, nekem egy fillérembe nem kerülne lakást kiadni, nem kellene befektetnem, sem hitelt felvenni - mégsem jut eszembe kiadásba belevágni.
Amit örököltem, azt 19 milláért adtam el. Ha 100 000 +rezsiért kiadom, akkor 190 hónap ( vagyis kb. 16 év!) múlva vagyok ott, ahol most az eladással. De ez az abszolút optimális állapot, a valóság ennél rosszabb lenne, mert semmi sem garantálja, hogy az első hónaptól az utolsóig lesz bérlőm, pláne olyan, akivel nincs gond. Közben amortizálódik a lakás, ha a társasházban meg kell csináltatni valamit azt nem a bérlő fizeti, ha nincs bérlő fizetem a rezsit, stb...
Az ismerőseidnek ehhez még hozzá jönne a havi törlesztőrészlet is.
Szóval vagy az ismerőseid nem komplettek, vagy tényleg csak hencegni akartál.
Nem röhejes.
20 évig fix kamattal havi 70 ezer a törlesztő a 2 szobás lakást meg simán kiadja 30-30 ezerért szobánként és akkor havi 10 ezer forintből lesz egy lakása.
# 6/6 Időpont ma 15:09
Ugye viccelsz?
Tessék, egy példa:
10 000 000 Ft-os hitel, 20 évre, havi 55 000 Ft-os részlet.
Ha van 2 millió önrésze, akkor az 12 millió. Ebből vehet házat vidéken, de olyan városban, ahol ki is tudja adni, már nehezen, Pesten meg jó ha garzont kap ennyiért!
A húsz év alatt 13 250 000 Fizet vissza ( az kezdő 70 000-es költséggel). Ehhez jön az önrész, így optimális esetben(!), ha a te példáddal számolunk, akkor lesz 20 év múlva(!) egy lakása 15 250 000 Ft-ért. Ebből vonjunk le 240X60 000 bevételt a kiadásból - 14 400 000! Marad 1 850 000.
Mennyi idő alatt spórol össze 2 milliót valaki 120 000-es fizetésből? Ha havi 20 000-et tesz félre, akkor 100 hónap, vagyis 8 év!
Tehát 28 év múlva, ha minden ideálisan alakúl, lesz egy lakása - erét 8 évig nyomorog, majd vállal 20 évnyi kockázatot.
De nem lesz minden ideális! Lebetegedhet, elveszítheti a munkáját, rengeteg "üresjáratos" hónap lesz, amikor nem lesz bérlője - ilyenkor fizeti ő a rezsit, lesz bérlő aki átcseszi. Húsz év alatt azért egy lakást időnként ki kell festeni, víz- villany- gáz elromlik, a társasházban váratlan kiadások jönnek, lakás berendezése amortizálódik. Rosszindulatú szomszéd felnyomja a NAV-nál, mert esetleg zavarja a bérlő viselkedése.
Még nem is számoltunk a járulékos költségekkel! Ügyvédi díj,vagyonszerzési illeték, számlavezetési díj, kötelezően előírt lakásbiztosítás díja...
Hát, valóban nagy ötlet! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!