Mi a különbség egyetem és főiskola között?
Törvényi feltételei vannak, hogy egy intézmény kaphat-e egyetemi címet, vagy nem. Pl. oktatott tudományterületek száma, tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, stb., akit nagyon érdekel, utána tud nézni. Az oktatás minőségét nem határozza meg, hogy egy intézmény egyetem vagy főiskola. A diploma értékét sem határozza meg, hiszen a diploma értékét inkább az elvégzett szak és maga az intézmény hírneve határozza meg.
Régen voltak egyetemi és főiskolai szakok. A főiskolai diploma gyengébbnek mondható, de más képzések folytak főiskolai szinten, és mások egyetemi szinten. Ma már ilyenek nincsenek, hanem alap- és mesterszakok vannak (illetve osztatlan mesterszakok), ami egy teljesen más rendszer és felosztás.
# 3
BA/BSc jogszabály szerint 6-8 féléves, MA/Msc 2-4 féléves lehet. Amire te gondolsz, az valószínűleg a felsőoktatási szakképzés, az jellemzően 2 éves, és ugyanúgy felsőoktatási formában tartják, de nem ad felsőfokú oklevelet. Nem is lehet vele továbbmenni, legfeljebb pluszpontokat kapsz az alapszakra való felvételin, és a tárgyaid egy részét elfogadtathatod.
Köszönöm a válaszokat!
Olyan kérdésem lenne, hogy akkor a főiskolai alapképzés ponthatára ugyanolyan magas mint egy egyetemé?
Ma már nincs külön egyetem és főiskola.
A felsőoktatási szakképzés viszont nem számít egyetemi (se főiskolai) végzettségnek. Ha találsz vele munkát, akkor dolgozhatsz vele. Olyan mint egy kicsit erősebb OKJ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!