Elvileg:
Az egyetem olyan felsőoktatási intézmény amely a teljes képzési vertikumban tevékenykedik, tehát van saját doktori iskolája, lehet habilitálni, maga képes kinevelni a saját professzori karát.
Az egyetem egy olyan kutatóintézet, alkotó műhely, ahol az oktatók leginkább azzal tanítanak, hogy a hallgatókat saját alkotómunkájukba vonják be. Az egyetem a tudományok és művészetek művelésének legfontosabb sokkarú intézménye. Egyetem csak az lehet, ahol minden főbb tudományterületet művelnek.
Főiskola, minden más felsőoktatási intézmény ami az egyetem fenti kritériumait nem teljesíti maradéktalanul. (Csak egy vagy kevés szakterületen képez, nincs doktori iskolája tehát nem nyújt teljes képzést csak részlegeset, oktatói nem kiemelkedő tudósok csak többé-kevésé jó gyakorlati szakemberek, nem képes saját oktatói karát önmaga kinevelni.)
Gyakorlatilag:
Ma Magyarországon doktori iskolával nem rendelkező, nem sokkarú intézmények is egyetemnek nevezik magukat, mert a nemrég módosított jogszabályok erre lehetőséget adnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!