Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A túlórapénz nem megállapodás...

A túlórapénz nem megállapodás kérdése hanme jogszabályban rögzített mértékű ezt jól tudom? És ha nem fizeti ki a cég vagy nem annyit fizet megtagadható a rendkívüli munkavégzés?

Figyelt kérdés

A munkahelyemen az a játék megy (mint 10ből 9 helyen…) hogy túlóra és a pénzt erre „majd megbeszéljük”.

De én ezt olvasom: A rendkívüli munkaidőben való munkavégzésért rendkívüli díjazás, túlórabér jár. A túlóra időtartamára időarányos alapbér és ez alapján számolt bérpótlék illeti meg a munkavállalót.

A bérpótlék mértéke:

munkanapon 50%,

pihenő- és munkaszüneti napon 100%.

[link]

Vagyis a túlórapénzen a világon semmi megbeszélnivaló nincs nem kell ide semmi max egy számológép. Munkaidőm havi szinten adott bérem adott ebből kiszámolható az órabérem + 50% rá kell tenni és ott a túlórapénz.

Nem lehet egy percig se kérdéses mennyit kapok: annyit amennyit egyébként is kapnék 1 órára megfejelve 1,5-ös szorzóval.

Na most ha a cég azt mondja hogy a túlórára kapsz X Ft-ot és az nem annyi amennyinek lennie kéne én mondhatom azt hogy sorry akkor nem túlórázok? Ott bérem kiszámolva nekem ennyi jár, nem lehet kérdés, vagy kifizetik ezt vagy no túlóra.

Szóval megtagadható a rendkívüli munka ha a cég kevesebb órabért állapít meg?

Kollektív szerződéssel se lehet ettől eltérni max felfelé de ez mindegy mert nekem nincs kollektív.

2016. nov. 28. 11:12
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Szóval a kérdés továbbra sincs megválaszolva.

Ott a szerződésben a 8 órásd munkaidő. Ezt kifizetik ledolgozom, téma lezárva. Ez a része legalábbis.

És ott a 8 órán felüli túlóra amit hónapok óta töredékesen vagy sehogy se fizetnek.

Na most ha én 8 órás munkaidőm után felállok és hazamegyek mondván sorry hónapok óta nincs fizetve a túlóra-a cég mit tehet?

Kirúg? és mi lezs az indok? Az hogy nem maradtam azon a rendkívüli munkán amely rendkívüli munka után járó díjjal hónapok óta lóg a cég....

Abszurditásba ne menjünk át.

Olyna mintha a boltban pattognék hogy nem fizettem ki a kenyeret és a boltos nem ad kenyeret.

???

Most akkor mi is van?

2016. nov. 29. 08:47
 22/26 anonim ***** válasza:

"Kirúg? és mi lezs az indok? Az hogy nem maradtam azon a rendkívüli munkán amely rendkívüli munka után járó díjjal hónapok óta lóg a cég...."

Nem lóghat azzal a díjjal, amit még le sem dolgoztál.

"Olyna mintha a boltban pattognék hogy nem fizettem ki a kenyeret és a boltos nem ad kenyeret."

Nem, ez olyan, mintha a boltból ingyen akarnál elvinni dolgokat, mert pár hónappal korábban valamit túlszámláztak neked.

2016. nov. 29. 09:31
 23/26 A kérdező kommentje:

"Nem lóghat azzal a díjjal, amit még le sem dolgoztál. "

Ember. Te segg.

Hónapok óta túlórázok.

Csak most vagy 50 túlórám van már amire egy fillért se kaptam még, márpedig ugye a túlórát a köv hónap 10-ig a fizuval kéne megkapnom.

Egyéb dolog amibe belekötsz (beletrollkodsz)?

2016. nov. 29. 10:22
 24/26 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem itt te vagy az, aki trollkodik. Nem kizárólag ezzel a kérdéssel, hanem havi szinten írsz ki ehhez hasonlókat tucatszámra. Megpróbáltam ezt eddig nem szóvá tenni, mert inkább koncentrálok a megfogalmazott kamuproblémára, hátha valakinek hasznos, de amikor elkezdesz seggezni, akkor nem tudok mit mondani.

Hogy érdemben is válaszoljak:

"Hónapok óta túlórázok.

Csak most vagy 50 túlórám van már amire egy fillért se kaptam még, márpedig ugye a túlórát a köv hónap 10-ig a fizuval kéne megkapnom."

Akkor nosza, mondjál fel azonnal hatállyal! Ha felhívtad legalább egyszer a munkáltató figyelmét a fizetésre, és persze az a túlórák le is voltak valahogy papírozva, akkor megvan a jogalapod. Ilyen esetben az Mt. szerint még végkielégítésre is jogosult vagy.

Vagy ha nem akarsz felmondani, akkor tegyél bejelentést az illetékes munkaügyi szervnél. Ők is el tudnak járni, és még a munkát is megmarad, és robotolhatsz továbbra is ingyen, ha ennyire ragaszkodsz hozzá.

De önbíráskodásra nem vagy jogosult! Ugyanis az, hogy te egy vélt sérelmed alapján ki akarsz cseszni a munkáltatóddal, az bizony az önbíráskodás egy formája. Mindennek megvan a maga jogi útja. Ami te művelsz, az olyan, mint amikor az oviban a gyerekek megsértődnek. Te nem vagy jogosult felülbírálni a munkáltatód által elrendelt túlórát, ebbe próbálj meg beletörődni, vagy felőlem felül is bírálhatod, de akkor meg majd nézz szembe a következményekkel. Ugyanis láthatóan a munkáltató már most is elég élelmesen kihasználja a teszetoszaságodat.

2016. nov. 29. 10:30
 25/26 A kérdező kommentje:

"Te nem vagy jogosult felülbírálni a munkáltatód által elrendelt túlórát,"

Oké. Ez a szitu felülbírálásnak számít? Válasz IGEN vagy NEM.

Odamegyek a főnökhöz lerakok egy papírt és közlöm: összesítettem a ki nem fizetett túlóráimat a cég fizet nekem X ft-ot a már ledolgozott túlórákért. Amíg ez nem történik meg, addig zéró túlóra a továbbiakban.

Ez felülbírálás? Uis ha nem tévedek a munka alapvető feltételeinek nem biztsoítása esetén a dolgozónak joga sőt kötelessége megtagadni a munkát. Márpedig a munka után járó bér az mi más lenne mint alap feltétel mely nem teljesül.

Vagyis én nem megtagadom (felülbírálom) a munkáltatót hanem azt mondom: oké dolgozom. Ha a feltételek megvannak.

2016. nov. 29. 10:42
 26/26 A kérdező kommentje:

"Ugyanis az, hogy te egy vélt sérelmed"

Ki nem fizetett pénz az mióta VÉLT sérelem?

2016. nov. 29. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!