A túlórapénz nem megállapodás kérdése hanme jogszabályban rögzített mértékű ezt jól tudom? És ha nem fizeti ki a cég vagy nem annyit fizet megtagadható a rendkívüli munkavégzés?
A munkahelyemen az a játék megy (mint 10ből 9 helyen…) hogy túlóra és a pénzt erre „majd megbeszéljük”.
De én ezt olvasom: A rendkívüli munkaidőben való munkavégzésért rendkívüli díjazás, túlórabér jár. A túlóra időtartamára időarányos alapbér és ez alapján számolt bérpótlék illeti meg a munkavállalót.
A bérpótlék mértéke:
munkanapon 50%,
pihenő- és munkaszüneti napon 100%.
Vagyis a túlórapénzen a világon semmi megbeszélnivaló nincs nem kell ide semmi max egy számológép. Munkaidőm havi szinten adott bérem adott ebből kiszámolható az órabérem + 50% rá kell tenni és ott a túlórapénz.
Nem lehet egy percig se kérdéses mennyit kapok: annyit amennyit egyébként is kapnék 1 órára megfejelve 1,5-ös szorzóval.
Na most ha a cég azt mondja hogy a túlórára kapsz X Ft-ot és az nem annyi amennyinek lennie kéne én mondhatom azt hogy sorry akkor nem túlórázok? Ott bérem kiszámolva nekem ennyi jár, nem lehet kérdés, vagy kifizetik ezt vagy no túlóra.
Szóval megtagadható a rendkívüli munka ha a cég kevesebb órabért állapít meg?
Kollektív szerződéssel se lehet ettől eltérni max felfelé de ez mindegy mert nekem nincs kollektív.
"Ha könnyen, akkor siman kirùgnak es dèlutàn mar màs van a helyeden."
Ez már helyből fals mert ha más nem is a felm idő azért ott van. Vagyis még 30 napig kell néznie a pofámat ha ki is rúg.
Vagy fel is menthet a munkavégzés alól de az meg csak nekem jó, mert akkor be se kell járni de a pénz persze így is jár.
Vagy fegyelmivel történő azonnali hatályú elküldés? Azt is lehet de arra ok is kell és azt odakamuzni nem könnyű tudva hogy megyek is a bíróságra utána.
"Munkamegtagadás esetén az azonnali felmondás jogos."
Meg lehet-e tagadni ki nem fizetett munkát?
nekem van papíron 8 órás munkaidőm. Elvégzem. Ez nem talált.
És van a túlóra, amit ugye nme fizetnek ki rendesen (vagy épp sehogy).
Kérdés: egy eleve hónapok óta nem fizetett túlórás múlttal a további túlórák megtagadása az megtagadás-e egyáltalán?
Hát ha én tartozom a boltosnak akkor ugrálhatok-e hogy nem ad kenyeret-amikor még az előzőt se fizettem ki?
"Akàr a te aláíràsoddal is."
Volt a környezetemben olyan munkáltató aki ezt gondolta. Nem az én ügyem volt de tudom per lett belőle és olyan bünti + perköltség hogy a cég csődbe is ment.
"Munkaidő nyilvántartáson vezeted a túlórát?"
Hogyne vezetném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!