Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A túlórapénz nem megállapodás...

A túlórapénz nem megállapodás kérdése hanme jogszabályban rögzített mértékű ezt jól tudom? És ha nem fizeti ki a cég vagy nem annyit fizet megtagadható a rendkívüli munkavégzés?

Figyelt kérdés

A munkahelyemen az a játék megy (mint 10ből 9 helyen…) hogy túlóra és a pénzt erre „majd megbeszéljük”.

De én ezt olvasom: A rendkívüli munkaidőben való munkavégzésért rendkívüli díjazás, túlórabér jár. A túlóra időtartamára időarányos alapbér és ez alapján számolt bérpótlék illeti meg a munkavállalót.

A bérpótlék mértéke:

munkanapon 50%,

pihenő- és munkaszüneti napon 100%.

[link]

Vagyis a túlórapénzen a világon semmi megbeszélnivaló nincs nem kell ide semmi max egy számológép. Munkaidőm havi szinten adott bérem adott ebből kiszámolható az órabérem + 50% rá kell tenni és ott a túlórapénz.

Nem lehet egy percig se kérdéses mennyit kapok: annyit amennyit egyébként is kapnék 1 órára megfejelve 1,5-ös szorzóval.

Na most ha a cég azt mondja hogy a túlórára kapsz X Ft-ot és az nem annyi amennyinek lennie kéne én mondhatom azt hogy sorry akkor nem túlórázok? Ott bérem kiszámolva nekem ennyi jár, nem lehet kérdés, vagy kifizetik ezt vagy no túlóra.

Szóval megtagadható a rendkívüli munka ha a cég kevesebb órabért állapít meg?

Kollektív szerződéssel se lehet ettől eltérni max felfelé de ez mindegy mert nekem nincs kollektív.

2016. nov. 28. 11:12
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem tagadhatod meg a munkát, azzal a címszóval, hogy nem fizetnek ki. Hogy miért? Csak gondold végig logikusan. A munkabért UTÓLAG fizetik (túlórapótlékkal, mindennel együtt), nem pedig előre. Tehát az az érvelés megbukik, hogy "én nem túlórázom, mert nem fizetsz", hiszen mit is kellene túlórázás előtt fizetni?

Így, ha megtagadod a munkát, akkor súlyos és szándékos szerződésszegést követsz el, ami ok lehet az azonnal hatályú felmondásra. Túlóra esetén az egyetlen jogod, hogy a munkáltatódtól írásbeli elrendelést kérj, anélkül meg mondhatod, hogy bocs, te nem tudsz semmiféle túlóráról, mész haza a munkaidő végén.

Ha nem fizetik ki rendesen a munkabéredet, és már felszólítottad a munkáltatót a fizetésre, akkor viszont neked áll jogodban azonnali hatállyal felmondani. Viszont azzal szórakozni, hogy te nem mész be dolgozni, mert nem fizetnek, de nem is mondasz fel, hülyeség.

2016. nov. 28. 12:49
 12/26 A kérdező kommentje:

"Tehát az az érvelés megbukik, hogy "én nem túlórázom, mert nem fizetsz", hiszen mit is kellene túlórázás előtt fizetni?

"

????? Több hónapos elmaradásokról van szó.

Ráadásul ha elvolvastad volna a kérdésem nem is a fizetés/nem fizetés a kérdés, hanem hogy a cég nem hajlandó közölni MILYEN FELTÉTELEKKEL megy a túlóra!

Mert ugye mi az hogy a túlórapénzt "majd megbeszéljük"???

Hát miért nem akkor beszéljük meg MIELŐTT kezdenék túlórázni?

Nem evidens?

Mondhatom -e azt (felejtsük el a pénzt) hogy nem túlórázok, mert a cég nem közölte a túlóra feltételeit?

2016. nov. 28. 12:53
 13/26 anonim ***** válasza:
89%

A több hónapos elmaradás nem jogosít fel arra, hogy azt csinálj, amit akarsz. Az ilyen jellegű jogsértés azonnali hatályú felmondásra jogosít fel, és nem arra, hogy utána ott csessz ki a céggel, ahol tudsz. Mit szólnál egy fordított helyzethez? Mondjuk a cég nincs megelégedve a munkáddal, ezért hónapokkal később egyszer csak nem kapod meg a havi fizetésedet. Mert úgy gondolták, hogy önkényesen megtartják. De persze nem mondanak fel, mert dolgozz csak. Ez hogy érintene?

A rendkívüli munkavégzés (túlóra) feltételeit a Munka Törvénykönyve közli. Nem tudom, mit kellene a cégnek előre közölnie. A cég elrendelheti a túlórát, amit az Mt. szerint írásba is köteles adni a munkavállaló kérésére. Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani. A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a túlórát 50% bérpótlékkal fizesse a cég, vagy hogy mentesítsen a munkavégzés alól egy későbbi időpontban. Ez az, amit meg tudtok beszélni.

2016. nov. 28. 13:01
 14/26 anonim ***** válasza:
58%

Hülyeséget írkálnak.

Ha nem fizetnek ki, fel kell őket nyomni.

Ennyire egyszerű.

2016. nov. 28. 13:48
 15/26 anonim ***** válasza:
Mindenki rögtön fel akar jelenteni. Gőzünk sincs pl arról, van-e munkaidőkeret... mert bizony törvényes lehet, ha nem fizet túlórát, mert majd a keret végén kell csak elszámolni.
2016. nov. 28. 13:57
 16/26 A kérdező kommentje:

"A cég elrendelheti a túlórát, amit az Mt. szerint írásba is köteles adni a munkavállaló kérésére"

Jó. Akkor konkrét szitu.

Főnök szól: túlóra.

Én válaszolok: kérem írásban előre.

Főnök: dehogy kapod írásban.

Én: akkor nem túlórázok. Vagy előre írásban vagy no túlóra.

Mit léphet erre a cég?

Munkamegtagadás nem áll meg. Nem tagadom meg a munkát csak feltételhez kötöm amely feltételt neki biztosítania kell(ene).

2016. nov. 28. 13:58
 17/26 A kérdező kommentje:

"Gőzünk sincs pl arról, van-e munkaidőkeret.."

???? Ha lenne odaírtam volna. Nincs.

Mellesleg: mit ragozzuk itt a semmit hogy így meg úgy mikor a napnál világosabb hogy a cég dolgoztatni akar de fizetni nem.

Mit kell ezen ragozni?

A dolgozói kiszolgáltatottságra alapoz arra hogy a dolgozó ugyna nem hülye tudja hogy át van verve de nem mer szólni és csinálja és marad a 8 órájával 12 órákat és nyel és nyel.

És (többnyire) be is jön neki.

2016. nov. 28. 14:01
 18/26 anonim ***** válasza:
57%

Jó, ezekre ne hallgass.

Akár mit írsz, úgy is azt tolják, hogy te kussoljál meg sajnáld a céget.

2016. nov. 28. 14:03
 19/26 anonim ***** válasza:
74%

"A több hónapos elmaradás nem jogosít fel arra, hogy azt csinálj, amit akarsz. Az ilyen jellegű jogsértés azonnali hatályú felmondásra jogosít fel, és nem arra, hogy utána ott csessz ki a céggel, ahol tudsz."

Hol lenne ez jogsértés? A szerződésben 8 óra van, amit le is dolgoz. Itt a munkáltató követett el jogsértést, mert nem fizette ki a túlórát.

2016. nov. 28. 14:40
 20/26 anonim ***** válasza:
59%
Erről beszélek, de hát aki fogyatékkal él, azzl nem tudsz mit kezdeni.
2016. nov. 28. 14:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!