Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg ekkora a munkaerőhiány...

Tényleg ekkora a munkaerőhiány? Ti mit tapasztaltok?

Figyelt kérdés
A legtöbb ismerősöm jól képzett szakember és nagyon nehezen találnak állást. Sokuknak legalább 1 év volt, és akkor is csak minimálbérre vették fel őket.

2016. nov. 12. 12:34
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Már ott tartok hogy ha más nem elmegyek betanított munkásnak ki tudja milyen bérért

10-15 éve még ritkaságszámba ment a diplomás árufeltöltő, most meg...áh mindegy megszívtam

2016. nov. 12. 16:29
 12/30 anonim ***** válasza:
83%
Pont most olvastam egy cikket ezzel kapcsolatban. Van az a szint, ahová inkább el sem mész dolgozni, mert csicskamunka.
2016. nov. 12. 17:44
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

áááh, megvan :D

[link]

2016. nov. 12. 17:44
 14/30 anonim ***** válasza:
74%

Na, hát mindjárt az elejével tudnék vitatkozni...

"A baj azzal van, hogy nem akarunk megismerni új dolgokat és a rendszer sem ad rá lehetőséget, hogy ezt a tanórákon tegyük meg. Mire gondolok? Tőlünk kicsit nyugatabbra kicsik és nagyok egészen 60 éves korig önkéntesen, szabadidejükben elmennek programozási tanfolyamokra, amelyeket a helyi városvezetés is támogat. Itthon nem csak a támogatás nincs meg, hanem egy kérdőjelet látok az emberek feje felett: “Az meg minek? Erre én biztos nem pocsékolom az időmet.”. S így van ez tucatnyi témával, amely nem kötelező, csak ajánlott."

1.- a mi kerületünkben van ingyenes számítógépes oktatás - mennek is rá nagyik is szép számmal

"A különbség a két “világ” között a nyitottság mértéke az újításokra.

Természetesen ez szociális kör függő, de ha az egész társadalmat vesszük, akkor a tanulás, az önképzés, a fejlődés igénye nem általánosan elfogadott hozzáállás. Emiatt a politikai akarat sincs meg a rendszer megváltoztatására."

Van egy ingyenes képzés, szívesen elmennék rá, de nem tudok, mert esténként van 4-5 óra, fél 10-kor van vége: hiába nagyon szeretném, nem tudom bevállalni, hogy hajnali 5-kor kelés és egész napos fizikai munka után 1 évig!!! szinte minden hétköznap fél 11-re érjek haza.

Ennek ellenére sok mindent megtanultam a számítógépen, 57 évesen tudom, mi a hastag :D - de ez a munkáltatókat nem érdekli, mert nem azt nézik, mit tudok, hanem a koromat...

Pedig megtanultam olyan (új) dolgokat is (nem számítógépes), amiről jó páran még csak nem is hallottak...

Szóval azért bőven van hiba a rendszer szintű negatív hozzáállásra is - nem csak a munkavállaló áll hozzá negatívan...

2016. nov. 12. 17:59
 15/30 anonim ***** válasza:
74%

"Már ott tartok hogy ha más nem elmegyek betanított munkásnak ki tudja milyen bérért

10-15 éve még ritkaságszámba ment a diplomás árufeltöltő, most meg...áh mindegy megszívtam"

Elárulod, hogy milyen szakmád van? (végül is anonim az oldal)

2016. nov. 12. 18:09
 16/30 anonim ***** válasza:
81%
Nem munkaerőhiány van, hanem a vállalkozások zsugoriak normális fizetést adni, és inkább azt mondják, ha kérdezik őket, hogy "munkaerőhiány van".
2016. nov. 12. 18:16
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

Elárulom: Pék :)( ezt anno lehetett délelőtt csinálni, de amíg fiatalabb voltam addig az éjszakázás sem okozott problémát, de mostanában ebben a szakmában 3 műszakos munkarend van, amiből nem kérek. Időközben letettem az érettségit is(de minek?) ezenkívül kipróbáltam már az útdíjszedőtől az adminisztrációs munkákig mindent, utóbbit 7 évig csináltam(plusz a be nem jelentett helyek) de úgy érzem ezzel is kitörölhetem, lassan már családot szeretnénk alapítani ezért kövezzetek meg ha akartok de nem szeretnék évekre visszaülni az iskolapadba többszázezerért(ha lenne) hogy aztán legyen még egy felesleges papírom.

Jó pap is holtig tanul de azért én ezt nem szeretném szó szerint, a munkahelyi továbbképzésekkel nem volt bajom mert így jutottam előbbre és előbbre de annyira specifikusak hogy azokat már bele sem írom az önéletrajzomba

2016. nov. 12. 18:25
 18/30 anonim ***** válasza:
88%
Ne hülyéskedj, pékből pesten hiány van, a tesco és társai folyton keresnek, nem túl népszerű szakma manapság a hajnali keléssel.
2016. nov. 12. 18:29
 19/30 anonim ***** válasza:
91%

Egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

Munkanélküliség a képzetlen tömegből van

Munkaerohiany pedig a szakmunkasokbol ( hegesztő kőműves villanyszerelő ) diplomások terén pedig a villamosmernokokbol gepeszmernokokbol mernokinformatikusokbol programouzokbol orvosokbol van hiány , csak hogy párat sorolják.Hogy miért ? Azért mert ezek nehéz szakok és a legtöbben képtelenek elvégezni , meg nem érdekli az embereket . A szakmunkasokbol meg azért mert ahoz is kepzetseg kell, és az emberek nem akarják bepiszkitani a kezüket

2016. nov. 13. 00:14
 20/30 anonim ***** válasza:

"Munkanélküliség a képzetlen tömegből van"

Ez így részigazság! Gyártás terén betanított (értsd szakképzeten) tömegből is nagyon komoly hiány van, pedig ahhoz gyakorlatilag csak írni-olvasni kell tudni.

Ennek is megvannak persze a maga okai:

- hiába van sok szakképzetlen Borsodban vagy Somogyban, ha az őket foglalkoztatni akaró ipar meg első sorban a Győr-Budapest vonalon a Duna mellett van, és a magyar munkaerő nem túl mobilis

- az emberek egyszerűen nem akarnak ilyen munkát végezni, amit mondjuk meg tudok érteni, még nézni is lélekölő a sormunkát, nemhogy három műszakban csinálni (nem véletlen jön itt is minden második kérdező azzal, hogy ő ezt nem akarja, vagy EÜ okokból nem is csinálhatja, ami legtöbbször csak egy kifogás a nem akarjára).

- a képzetlenek egy része gyakorlatilag még erre is alkalmatlan (funkcionális analfabetizmustól kezdve a mentális problémákig, viselkedésig rengeteg minden van ebben a kalapban).

- kevésnek érzik a fizetést, bár ez az utóbbi időben a munkaerő hiány miatt ütemesen növekszik, ennek ellenére lasszóval kell fogni az embereket, főleg, mert aki bírja a soron dolgozást, a munkásszállón lakást, az simán elhúzott ugyanezt csinálni nyugaton, ahol annyival jobb a helyzet, hogy hó végén marad pénze valami leértékelt ruhára, vagy akciós mobiltelefonra, mert a sormunkás ott sem a felső tízezer, de még csak nem is a középosztály része

Szóval összefoglalva, a képzetlen tömegeknek is van munka, de a képzetlen tömegek egy része erre nem hajlandó, vagy alkalmatlan (ez esetben pedig gyakran nem a képzettségével van a baj, hanem mondjuk a mentális egészségével, például alkoholizmus, vagy a hozá állásával, például nem hajlandó műszakkezdésre megjelenni, nem akar végigdolgozni 8-12 órát, egyszerűen lelép, etc)

2016. nov. 13. 07:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!