Fizetés emelés 2017?
ha jövőre emelnék a minimálbért illetve a bérminimumot akkor az mindenkinek járna az emelés tegyük fel ha én havi átlagbérem csomagosként 142.000 ft bruttó 7 órában.(ami valójában 9-10 de mindegy is ez)
szóval a bérminimum felett van igy rám nem is vonatkozna az emelés ha lenne?
rövid távon nem. tehát semmi nem kényszeríti a céget, hogy emelje azok bérét, akik nem minimálbéren vannak bejelentve.
Viszont kicsit hosszabb távon emelkedni szokott a többi bér is, egyszerűen azért, mert ha a semmi képzettséget nem igénylő kolléga 120-at kezd keresni, akkor az eddig 120-at kereső már nem megy el annyiért dolgozni.
De ez is inkább csak munkahely váltásnál jön ki, kisebb cégeknél gyakran elő is fordul, hogy a minimálbér emelés miatt összecsúsznak a bérsávok, kis túlzással a takarítónő elkezd majdnem annyit keresni, mint a titkárnő.
Posta amúgy a munkahelyem.
én azt hittem mindenkinek jár a béremelés mivel szakmunkásbér mert elkelett végezem a postai sulit hozzá csak ugy kezdhettem el dolgozni...
Ez a bérfeszültség egyik tipikus esete.
Van 2 dolgozó, az egyik minimálbért keres, a másik +30 ezret, mivel ő képzettséget igénylő, felelősségteljesebb munkát végez.
Mindkettő bére a helyén van. Majd jön egy 15 ezres minimálbér emelés, és a többet kereső hirtelen azt tapasztalja, hogy a minimálbéres majdnem ugyanannyit keres mint ő, csak képzettség, és felelősség nélkül.
Ez hosszú távon azzal szokott járni, hogy tolódik az egész bérsáv felfelé, de rövid távon csak feszültséget okoz, másrészt olyan cégeknél, ahol bérrendezést csak munkahelyváltással lehet elérni simán beragad az ember abba, hogy 1-2 ezressel a minimálbér felett keres, és a cég nem hajlandó emelni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!