Próbaidő (3 hónap) után mennyi esélye van annak, hogy megemelik a fizetésem?
Szeptember elején felvettek xy irodai pozícióba egy neves multicéghez, és fizetési igénynek egy relatíve alacsony összeget mondtam, ezt utólag már eléggé bánom..
Igazából azért mondtam "alacsony" bérigényt, mert ugyan van felsőfokú végzettségem, de ez nem diploma, és igazából hosszú távra terveztem, és úgy voltam vele, hogy nem ebben a 3 hónapos próbaidőben kell meggazdagodnom, mert tényleg jó cég, és van ígéretes jövőkép is, így gondoltam idővel nyilván emelnek (első lépésként a próbaidő lejáratakor), másrészt meg tetszik is a munka, érdekel, és nem a fizu a fontos, hanem, hogy szeressek is ott dolgozni, stb..
És az tartott vissza, hha egy magasabb összeget mondok, akkor esetleg nem én leszek a szerencsés nyertes...
Nos, végül fel is vettek, és meg is adták az általam kért összeget, de így utólag megbántam, hogy tényleg csak ennyit kértem.. szóval gondoltam megkérdezem, hátha válaszol valaki olyan, aki járt hasonló cipőben, és meg tudja mondani, hogy neki mennyit változott (ha változott) a fizuja a próbaidő után, vagy épp olyan személy, aki ilyen területen döntéshozó, vagy bennfentes, és tudja, mennyivel szoktak emelni...
Hasznos válaszokat előre is köszönöm
Én eddig csak kis cégnél találkoztam azzal, hogy a próbaidő alatt nagyon alacsony fizetéssel vettek fel, de a végén emeltek.
Multinál egy helyen sem volt ilyen, ahol én megfordultam.
(ettől persze nem kizárt, hogy van ilyen, ezek csak a személyes tapasztalataim)
"...mert tényleg jó cég, és van ígéretes jövőkép is, így gondoltam idővel nyilván emelnek (első lépésként a próbaidő lejáratakor),..."
Multinál éves értékelési és bérfejlesztési terv van. A próbaidő lejártakor, ha véglegesítenek, érezd sikeresnek, és elégedettnek magad. Hiszen a számításod bejött, lehetőséged van hosszabb távon bizonyítani a rátermettségedet.
Legközelebb az értékelésnél korrigálhatsz, ehhez magasan fölötte kell vinned a lécet. Kérheszt nagyobb felelősséget, esetleg jelezheted, hogy az elimerés anyagi része fontos számodra. Ha valóban jó vagy, a borítékodon keresztül érzékeltetik majd Veled.
Multinál is előfordul, hogy kapsz rendkívüli bérrendezést (értsd fizetésemelést) az éves cikluson, vagy pozícióváltáson kívül, de az általában valami olyasmit jelöl, hogy tudják, hogy éppen kifelé kacsintasz, és mindenképpen meg akarnak tartani.
De ez valóban ritka, egy multinál bértömeg gazdálkodás van, jellemzően az értékelési év végén (ez valamikor tavasszal szokott lenni) szokták rendezni a fizetéseket, és nem a főnöknél lehet kopogtatni bármikor, mint a kis cégeknél.
Aham.. hát nem kaptam túl biztató válaszokat sajnos :D
Az azért reményt keltő, hogy a szerződésbe úgy van írva, hogy a "bér a 3 hónapos próbaidő alatt XY Ft".. én ebben bízok, hogy mivel nyilvánvaló, hogy jóval többet is kérhettem volna, azért utána emelnek egy bizonyos összeggel, pláne úgy, hogy tényleg nem az a tipikus zsugori multicég, meglehetősen vonzóak a fizetések, béren kívüli juttatások, bónuszok, stb... szóval ez alapján úgy vagyok vele, hogy talán akkor nem az én fizetésemen akarnak spórolni :D
De majd kiderül, köszi a válaszokat :)
"tényleg nem az a tipikus zsugori multicég"
LOL :) Te is bekajáltad a kizsákmányoló multi dumát? :P
Majd ha dolgoztál 1-2 igazi magyar kisvállalkozásnál, akkor rá fogsz jönni, hogy mi a "tipikus" meg a "zsugori"
(tapasztalatom szerint a hazai kisvállalkozások tulajdonosai minél inkább a nemzeti, multi ellenes vonalat nyomják, annál durvábban rúgnak a saját alkalmazottaikba, legyen szó fekete munkáról, túlóráról, vagy fizetésekről. Multinál ilyet még nem tapasztaltam)
#5 Amiatt írtam, hogy szerintem nem sok multicég ad 13-14. havi fizetést, illetve cafataria sem 200+os.
#6 Hasonlóban bízok én is, bár a 9 hónapot sokallom :D
35%-os fizetésemelés kaptam a próbaidő végén.
Ha esetleg valaki hasonló témakörben keresgélne, annak hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!