Lehetetlen így munkát találnom, csöves leszek?
jó, akkor abban egyet értünk, hogy aki nem "hasznos" tagja a társadalomnak azt kiveti magából a társadalom.
Következő kérdés: Ki lenne, aki beosztaná a feladatokat? Mi alapján osztaná be? Ha valaki például sokkal jobb vadász mint a többi, ő is rá lenne kényszerülve, hogy mondjuk tűzifát szedjen? Mi lenne, akkor, ha az emberek többsége nem akarná elvégezni a "piszkos" munkát? Hogyan kényszerítenéd rá őket, hogy elvégezzék?
Másrészt a találmányok és fejlődés nagyon fontos, nem tudom miért gondolod úgy hogy nem az. A te világképed úgy néz ki, mintha vissza ugranánk az őskorba. Nagyon sok találmány viszont azért jött létre, hogy kényelmesebben (kevesebb erőfeszítéssel) élhessen az ember. Ezeket ostobaság lenne elvetni. (például áram, amit gépek generálnak és akkor már is nem kell tűzifát szedni)
Manapság már nagyon régen véget ért az az időszak hogy hasznos lenne a fejlődés.
A mai fejlődés annyi hogy hogyan találjunk ki egy újabb százezredik kütyüt, amit rá lehet sózni az emberekre.
Szerintem is ez a vadászgatós, őskori jellegű életmód a kiút a kapitalizmusból.
Ez már mind belátás kérdése. Pont ez a versengés vezetett idáig, hogy valaki nem akart piszkos munkát végezni, csak a legkönnyebbet, vagy jobban ért adott tevékenységhez és akkor már egyedül is boldogul...be kell látni, hogy ezeket a dolgokat el kell végezni ès mindenkinek egyenlően részesülni. Mert olyan jellegű dolgokat soroltam fel, amikre mindig lesz szükség a természetben élve. Enni mindig kell majd, ehhez kapcsolódóan vadászni, sütni-főzni, tüzet gyűűjtani és így tovább...gyereket nevelni ha nem akartok kipusztulni. Ezek az ún. ősi mesterségek.
De a mai társadalomban minden csak az adott időszakra és helyre jellemző igényektől függ. Lehet ma kell egy jó asztalos például, de 5 év múlva már a kutyának se, bármilyen okból. És ez minden szakmára igaz. Ma még keresett, de lehet holnap nem lesz az. És az emberek képességei is különbözőek, elméletileg bárkiből lehet bármi, de gyakorlatilag korántsem biztos. Ez is fontos eleme ezen társadalom életképtelenségének, a már említett egyenlőtlen elosztás mellett.
De mi van akkor ha az emberek többsége nem látja be azt, hogy neki is "kell" piszkos munkát csinálnia? Másrészt ez "pazarlás", mivel ha van valaki, aki sokkal jobb mondjuk a vadászatban, akkor annak vadásznia kellene mindig, mivel úgy kerül az emberiség birtokába a legtöbb hús (ha azt feltétezzük, hogy mindig kell hús). A munkamegosztás nem véletlenül jött létre. Azért, mert így a társadalom egésze jóval hatékonyabb. Ha van egy ember, aki nagyon ért a pékáruk elkészítéséhez, akkor neki azt "kellene" csinálnia, mivel így minőségibb ételek jönnek létre, mintha mással csináltatnád meg a kenyeret.
Másrészt, ez nem igaz, vadászni például nem szükséges, mivel állattenyésztés létezik, ugyanígy tüzet gyújtani sem szükséges, mert létezik az áram és tudjuk használni. Ha van lehetősége az emberiségnek rá, akkor miért ne mozduljon el a kényelmesebb élet felé? (Nem kell vadászni/tüzet gyújtani)
Olyan kérdésekről, mint megvalósíthatóság még nem is beszéltünk. 7 milliárd ember nagyon hamar felélné a Föld adta erőforrásokat ha vadászna/halászna és például nem tenyésztené az állatot.
De ha nem szeretnél a rendszer része lenni miért tanulsz?
Az ősi mesterségekhez nem kell Msc.
Egyébként én is hasonlóan érzek a kapitalizmussal kapcsolatban mint te.
25 vagyok de nagyon gyűlölöm már most ezt a rendszert.
Korlátlan profitharács, az ember meg csak egy eszköz abban hogy egy szűk csoport gazdagodjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!