Mért mondják, hogy a tanulás egy jó befektetés?
Én vegyészmérnökként végeztem, majd fejlesztőmérnökként dolgoztam közel 1 évet nettó 97e-et. Fizetésemelést kértem főnökömtől, erre másnap kirúgtak ,évekig kerestem állást, közben voltam közmunkás, benzinkutas, utcaseprő, kertészeti kisegítő, erdészeten fakitermelő.
Ismerős révén sikerült mérnök állást kapnom, a fizetés nettó 104e, adózás váltózás és előrelépés miatt nettó 120e-et kapok jelenleg, de már most tudom, hogy max. fél év és 90%-át az embereknek kirúgják.
Intenzíven keresek állást 2 hónapja (még van kb. 5-6 hónapom), eddig 2 helyre "hívtak" be. A hozzáállásuk rendkívül kiábrándító és most nem a visszajelzésekre utalok.
Az első interjúra szabit vettem ki, 166km-ert vezettem, vártam 5 órát, hogy fogadjanak, majd a kedves úriember közölte, hogy az állást már 2 napja betöltötték, de lefűzték az önéletrajzomat, ha felszabadul hely majd értesítenek. Durván egy perc alatt lezajlott az egész, köpni nyelni sem tudtam hirtelen.
Második interjú esetén, már a kocsiban ültem, mikor kaptam 1 SMS-t miszerint elnapolták az időpontot. Felhívtam őket, hogy az új időpont számomra nem megfelelő, erre közölte a hölgy, nekik olyan emberre van szükségük, aki a cég iránt elkötelezett, ennek én nem felelek meg!
Kérdező sajnos osztom a véleményedet, én sem látom a fényt az alagút végén!
Rengeteg volt csoporttársam bruttó 180-240e-ért dolgozik, keveseknek adatott meg a magas fizetés.
Másrészről sok olyan példát tudnék mondani, ahol középsuli, vagy szakközép után az ismerőseim kimentek külföldre betanított munkásnak, vagy a szakmájukban dolgoztam, majd hazatérve házat/lakást vettek és kvázi 34 évesen nyugdíjasként élnek a megtakarításaikból.
Gyerekkori barátom, rengeteget dolgozott a németeknél betanított munkásként, 6 éven keresztül minimális megszakításokkal heti 3+3 napot 12 órázott 2 munkahelyen, a szállást az egyik cég ingyen biztosította neki, valamint mindkét cég a munkanapokra ingyenes és korlátlan ételfogyasztást a 30 perces ebédszünetben.
A fizetéséből Győrben, később BP-en is lakásokat vett és kiadta albérletként. Jelenleg havi 340e adózott bevétele van a lakásokból. Az elmúlt 10 évet tinilányok hajkurászásával töltötte.
Számára megtérült az a befektetett 6 év, szemben vele én 5 évig a BME-re jártam és tanultam, majd nettó 97e-ért melóztam egy évet, ebből a csúcsfizetésből 70e ment el albérletre és rezsire. Volt értelme???
A vicc az egészben, mindketten a BME-re jelentkeztünk, engem felvettek ő néhány ponttal lecsúszott, így visszagondolva bánom, hogy nekem "sikerült"!
Nincsen olyan statisztika a világon, amely ne azt mutatná, hogy a diplomások ne keresnének többet, mint az alacsony végzettségűek. Ez Magyarországon kiemelten igaz.
Kérdező, nekem pont az egyetemi éveim voltak a legboldogabbak. Te csinálsz valamit rosszul.
Igen, biztosan én is valamit rosszul csinálok, nem tagadom. De én nekem a jegyeim négyes, ötösök, amihez sajnos rengeteget kell tanulnom, mert egész egyszerűen nem ragad rám minden egyből, mint a szerencsésekre, mert ilyenek is vannak. Szóval az időm jelentős része ezzel elmegy, sport nincs, szórakozás nincs, elég nagy is a stressz. Járok egyetem mellett tanfolyamokra is, szóval az is csak plusz teher, diákmunka is van néha, szóval zsúfolt.
Akik nem tanultak, hanem elmentek határmellé melózni az osztrák minimálbérért, azok meg itthon jól élnek belőle.
Nekem is csupa négyesem, ötösöm volt az egyetemen. Sőt, volt, hogy két egyetemre jártam párhuzamosan. Azt megis volt időm minden egyébre.
Aztán nem is minimálbéren dolgoztam nyugaton, amikor én kimentem pár évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!