Mit szűr le a hr-es ha az állásra jelentkező túl olcsó fizetési igényt ad meg?
Szerintem két dolgot elsősorban:
- Nem ismeri a szakterület fizetési igényeit.
- Rossz szakembernek tartja magát.
Persze. De, ezt a munkáltatót pont nem érdekli.
Plusz ebből szintén azt szűrheti le, hogy nem elég jó. Mert ha az lenne akkor nem került volna olyan helyzetbe, hogy már ennyire kelljen neki a munka.
Nem egyértelmű.
Ha például kis cégtől mész multihoz, akkor általában csak annyit, hogy nem vagy tisztában a pozíciódban megkereshető pénzekkel egy nagyvállalatnál. Ilyenkor a bérfeszültséget elkerülendő gond nélkül fognak ajánlani akár sokkal magasabb bért is.
Ha viszont körülbelül azonos kategóriájú cégek között mozogsz, akkor inkább azt, hogy vagy valami miatt nagyon kétségbe vagy esve, vagy azt, hogy valójában csak szépíted azt, hogy mit is csinálsz igazából, és a valóságban valami sokkal alacsonyabb munkakört töltesz be, mint amit megpróbálsz magadról éppen eladni.
"De az is lehet, hogy már nagyon kell neki a munka, nem?"
Az ilyen ember messziről kerülendő, mert
- a jó szakembereknek általában nem kell kétségbeesetten a munka
- ha kétségbeesetten keresed a munkát, akkor nem is biztos, hogy náluk, azt szeretnéd csinálni, csak valami vészmegoldás kell gyorsan, tehát jó esély van rá, hogy hamar lelépsz máshova, csak addig is kell valami, hogy fizetni tudd a számlád. Már pedig egy alkalmazott az első fél-egy évben inkább vinni szokta a pénzt, be kell tanítani (ez idő és pénz), az elején lassabban dolgozik, elvonja a tapasztaltabbak figyelmét a melóról, amíg őt támogatják, etc... Tehát nettó bukás a cégnek valaki aki rövid időre tervez velük.
- gyorsan elégedetlen lesz. Lehet, hogy most nagyon kell az az állás valami miatt, és elvállalná 70%-os bérszínvonalon is (vagy akár még alatta), de megoldódik a problémája, elkezd másként gondolkozni, rájön, hogy kérhetett volna 20%-al többet... Ezek pedig egyenes utat jelentenek az elégedetlen kollégához, aki a jobbik esetben csak lelép, a rosszabbikban elkezdi a munkahelyi légkört mérgezni, a munkát szabotálni.
Bocsánat, hogy közbeszólok. Mi van, ha valaki már pórul járt amiatt,mert úgy érezte túl magas bért kért egyik-másik helyen? Ez volt az oka, hogy nem őt vették fel ergo lejjebb viszi a kérését, elvárását.
Másfelől, pl 6-8 éve egy nettó 150 ért fel mai nettó 130-cal. Alacsonyabbak lettek azóta a bérek! Mi az esély, hogy ma csont nélkül kifizetnek nettó 150-et, amikor olcsóbban is kijöhet a cég? Szerintem ez abszolút azon múlik milyen a főnök hozzáállása. Olyan is volt, hogy megadták volna pénzt, telefon ezt mondták.. aztán mégsem én kellettem nekik. Ezek miatt van félsz az emberben, hogy túl magas az igénye,inkább lejjebb megy vele.
Alacsonyabbak lettek a bérek? Hogy mi?
Nem tudom milyen szektorban vagy, de piszkosul nem csökkennek éppen a bérek, sőt, a sima betanított, kétkezi munkásoknál is nő.
Másrészt itt nem arról van szó, hogy 150 helyett 130-at mondasz, és akkor túl olcsó a fizetési igényed, hanem arról, hogy 200 helyett minimálbért mondasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!