Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ilyen esetben mikor kellene...

Ilyen esetben mikor kellene megkapni a fizetést?

Figyelt kérdés
A nyáron vállaltam munkát,áruházakban kellett kóstoltatni ezt-azt.Aug-5-én dolgoztam először,de a fizetés még sehol nincs a mai napig.Nekem azt mondták alkalmi munkavállalóként vagyunk bejelentve.Ilyen esetben mikor kellene megkapni a fizetést? Ma beszéltem a főnökkel azt mondta vagy a hét végén vagy a jövőhét elején fizet.
2016. szept. 20. 20:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
51%
Mi van a szerződésbe írva?
2016. szept. 20. 20:09
 2/16 A kérdező kommentje:
Ez egy másik probléma. Annó telefonon keresztül felvették az adataimat,de én semmiféle papírt a kezembe nem kaptam.
2016. szept. 20. 20:11
 3/16 anonim ***** válasza:
34%
Törvény szerint legkésőbb a következő hó 10-ig meg kell kapni a fizetést.
2016. szept. 20. 20:20
 4/16 anonim ***** válasza:
0%

Gyanús.

Ha nincs papírod, akkor hogy igazolod, hogy dolgoztál?

Nagyon fiatal vagy még, de majd megtanulod, hogy szerződés nélkül egy szalmaszálat sem teszünk keresztbe.

Szerintem ihatsz hideg vizet a fizetésedre, ez volt a tanulópénz.

2016. szept. 20. 20:31
 5/16 anonim ***** válasza:
16%

Van bármi papírod róla, hogy dolgoztál ott? Akár egy mail, sms? Legalább egy fotó, amin munka közben vagy látható?

Ha nem, akkor valószínűleg ez tanulópénz lesz, egy "fizess ki vagy bejelentelek a NAV-nál" jellegű mondat csak bizonyíték birtokában ér valamit.

2016. szept. 20. 20:32
 6/16 anonim ***** válasza:
70%
#4: alkalmi munkavállalásnál (egyszerűsített foglalkoztatásnak hívják) nincs munkaszerződés, napi bejelentés van a NAV felé.
2016. szept. 20. 20:32
 7/16 anonim ***** válasza:
51%

Itt van hozzá a szabályozás, valóban nem kötelező munkaszerződést készíteni:

[link]

Azért az alkalmi munkavállalás feltételeit érdemes elolvasnod, amit csinálsz, az nem biztos, hogy belefér ebbe a kategóriába.

2016. szept. 20. 20:36
 8/16 anonim ***** válasza:
17%

Akkor épp ezért tehetik meg, hogy sokszor nem fizetik ki a dolgozót.

Mert az úgysem tudja bizonyítani, hogy ott volt.

Egy 4-5 ezer ft-ot érő vitánál senki nem fog bíróságra járni, és a NAV sem fogja ennyiért kikérni az áruház biztonsági felvételeit.

Valószínüleg meg sem kapnák, mert azt nem ilyen esetek miatt tárolják.

De attól elhiszem, hogy így működik.

Csak tényleg fura, mert én vagy 6-8 féle dolgot csináltam diákként, és mindenhez volt szerződésem.

A nagyobb gyári munkák miatt nekem is volt alkalmi meló, pl. plakátoltam, kérdőíveztem, száraztésztát osztogattam, ezek 1-1 napról szóltak, és ezekhez is írtunk papírt ELŐRE, nem pedig utólag.

2016. szept. 20. 20:56
 9/16 anonim ***** válasza:
51%

Alkalmi munkavállalásnak munkáltatói oldalról is vannak

feltételei, pl hogy mennyi állandó alkalmazott mellé

mennyi alkalmist vehet fel.

Gondolj bele, hogy van egy cég, ami csak ezzel foglalko-

zik, mondjuk 10 áruházban 2-2 főt alkalmaz egy nap. Ehhez

legalább 100 állandó alkalmazottjának kellene lennie. 98

titkárnő és 2 tulaj? Nem reális.

Nem kötelező a munkaszerződés, DE nem is tilos. És biz-

tonságot nyújt mindkét félnek. Ha én alkalmazok valakit

alkalmi munkára, akkor is kap egy egyszerűsített szerző-

dést, ha egy évben csak 1 napot dolgozik.

2016. szept. 21. 03:50
 10/16 anonim ***** válasza:
64%

Az egy dolog, de EFO-nál tényleg nem kötelező a szerződés.

EFO foglalkoztatásnál napi bejelentések vannak a NAV felé, a munka legvégén pedig kötelesek kifizetni. Nem a következő hó 10-ig, hanem a legutolsó munkában töltött napon.

Ha ez nem történt meg, attól még jogos a diák követelése. Mindegy, hogy tudja-e bizonyítani, vagy sem, a munkát elvégezte, jár a díjazás.

Bíróságra sem kell menni, hanem első körben a Kormányhivatalokban található Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen tegyen panaszt. Ők az illetékesek.

Még várd meg a jövő hét elejét, aztán ha akkor sem fizet, irány a Kormányhivatal.

2016. szept. 21. 04:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!