Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » 3-4 kérdésből hogy tudja...

3-4 kérdésből hogy tudja eldönteni a hr-es, hogy az adott ember mennyire beszél jól angolul? Szerintetek ez nem etikátlanság?

Figyelt kérdés
A helyzet a következő. Nemrégiben jártam egy cégnél, ami miatt oda-vissza 600 km-t kellett utaznom. A telefonos interjú jól sikerült, az angol rész is kifogástalanul ment. Ennek tudatában magabiztosan is mentem el az interjúra, ahol a szakmai részek jól mentek, de a tipikus "hr-es" kérdésekkel meggyűlt a bajom. Utána hirtelen átváltottunk angolra, amivel alapjáraton semmi bajom nincs, de olyan szép kérdéseket kaptam, amire még magyarul is nagyon nehéz válaszolni. 3 kérdést kaptam, abból 2-re válaszoltam úgy, hogy nem elég választékosan, kreatívan, mert hirtelen semmi okos nem jutott eszembe, egy kérdést pedig szépen megválaszoltam. Nemrégiben értesítettek, hogy nem engem választanak, nagyon szimpatikus voltam és szakmailag is jól felkészült, de fontos elvárás a tárgyalóképes nyelvtudást (hozzáteszem a hirdetésben csak középszintű nyelvtudást vártak el). Ezek után ez mennyire etikus, hogy 3 kérdésből eldöntötték, hogy nem beszélek folyékonyan angolul, mert szépen bekóstoltak egy olyan kérdéssel, amire még magyarul se nagyon tudnék mit mondani?

2016. szept. 15. 11:47
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
75%
etikátlanság? MAgyarul se tudsz.
2016. szept. 15. 12:01
 2/24 A kérdező kommentje:
Jól van fiam, ülj le egyes!
2016. szept. 15. 12:05
 3/24 anonim ***** válasza:
100%

Az etikához ennek sztem nem sok köze van.

Az én munkámhoz is szükség van idegennyelv tudásra. 3 kérdéssel is le lehet akár tesztelni, persze nem mindegy, mi a kérdés. Nem azt nézik ilyenkor, hogy mennyire vagy otthon a témában (mondod, hoyg magyarul se nagyn tudtál volna mit mondani), hanem pont azt, hogy adott esetben mennyire tudsz spontán folyékonyan beszélni bármiről az adott nyelven. Egy példa, ami hirtelen eszembe jut, megkérdezik, hogyan kell pörköltet főzni. Ha azt mondod, hát, nem tudod, ´csak teát tudsz főzni, megbuktál. El kell kezdeni mesélni, hogy hát ez egy igen jó kérdés, mert te bizony csak teát tudsz főzni, a pöröltet viszont nagyon szereted, sok kenyérrel eszed, és legyen kicsit csípős. Anyukád mindig csípősen készítette, a feleséged viszont nem, ezért mindig utólag teszel teszel bele magadnak kicsit, és reméled, a lányod is majd ilyen jó pörköltet fog főzni.

Remélem, érted, hova akarok kilyukadni. A munkád során is találkozhatsz olyannal, hogy azt se tudod, mit válaszolj, de valamit mondanod kell. Ez egyébként tanulható, régen én is a "csak teát tudok főzni" típus voltam, aztán valahogy megtanultam diplomatikusan pofázni a semmiről. Hajrá!

2016. szept. 15. 12:13
 4/24 A kérdező kommentje:

Igen értem mire akartál kilyukadni. Köszi a választ!

Egyébként hogyan fejlesztetted ezt a készségedet?

2016. szept. 15. 12:17
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem is tudom... Egyszer voltam egy olyan interjún, ahol a végén elmondták, hogy jó voltam, de ezt hiányolták, és utána elkezdtem erre figyelni az interjúkon. De csak ott, nem álltam otthon a tükör elé gyakorolni, hanem csak élesben odafigyeltem. Eleinte biztos gáz voltam. Meg aztán volt egy főnököm, aki nagyon jó volt ebben, és őt sokat hallottam úgy beszélni, hogy pontosan tudtam, felét akkor találja ki, lehet, akkor is ragadt rám valami.
2016. szept. 15. 12:29
 6/24 anonim ***** válasza:
100%

Mik voltak a kérdések ha szabad kérdeznem?

Amúgy megértelek, és csak azt tudom mondani amit az előttem szóló; el kell kezdeni rizsázni.

2016. szept. 15. 12:34
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak az általános nyelvtudás ellenőrzése a cél, akkor teljesen mindegy, hogy mit válaszolsz ilyenkor a kérdésre, csak azt nézik, hogy 1) értetted-e a kérdést 2) a válasz nyelvtanilag és szókincs alapján milyen 3) a kiejtésed érthető-e. Ha ezeket tudod demonstrálni, onnantól a tartalom édes mindegy. És az a tapasztalat, hogy aki valóban beszél egy nyelvet, annak ez általában nem okoz problémát.

Ha szakmai kérdések voltak, akkor a szakmai angoltudásod akarták tesztelni, ami szintén teljesen jogos, és egyébként megszokott része az interjúnak, nem volt miért meglepődnöd. Szóval ne másban keresd a hibát, inkább próbálj fejlődni a következő interjúra.

2016. szept. 15. 12:42
 8/24 A kérdező kommentje:

Az egyik kérdés az olyasmi volt, hogy "Mit gondol milyen kihívást fog nyújtani Önnek a cég, mit vár el a cégtől és milyen képességeit fogja itt kamatoztatni?"

Megválaszoltam végül is a kérdést, de nem elég választékosan, mindenről mondtam 1-2 dolgot ami eszembe jutott.

Másik kérdés: "Hogyan tudna engem meggyőzni egy olyan dologról, amiről semmilyen információ vagy adat nem áll rendelkezésére?"

Ez számomra nevetséges kérdés, semmi köze a pozícióhoz, persze később megpróbálták belemagyarázni, hogy van.

Lehet ha előre átgondolom ezekre a kérdésekre mit is akarok mondani, de amikor ott állsz interjún, úgy egy picit másabb szituáció, picit leblokkoltam.

Amit szépen megválaszoltam, azok az erősségeim és gyengeségeim, valamint, hogy milyen területen kell még fejlődnöm.

2016. szept. 15. 12:56
 9/24 anonim ***** válasza:
100%
A pörköltes vagyok. Ezekre én is passzolnék...
2016. szept. 15. 12:57
 10/24 A kérdező kommentje:
*jav: "Lehet ha előre átgondolom ezekre a kérdésekre a választ, hogy mit is akarok mondani, akkor jobban ment volna, de amikor ott állsz interjún, úgy egy picit másabb szituáció, picit leblokkoltam."
2016. szept. 15. 12:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!