Ügyvédi fizetés?
Mennyit keres egy ügyvéd jobb/rosszabb illetve itthon és külföldön?
Gondolkozok rajta hogy a jogi pályára lépjek és érdekelne hogy milyen esetekben mennyit kereshetnék vele
12 ezer ügyvéd van Magyarországon 10M emberre.
Kb 6 ezer ügyvéd van Olaszországban 60M emberre.
Vond le a következtetést: egyre kevesebbet, egymás alá ajánlanak árban. Átlagban _szerintem_ 500k körül nettó, de van olyan ismerősöm (30as elején lévő nő) aki 3-4M-t hazavisz havonta! viszont reggel 8-tól dolgozik este 10-ig, rendszerint hétvégén. Eléggé le van strapálva, mellette meg nincs senki (valamit valamiért), másik ismerős 300K fixen jogtanácsosként. De ilyen fizetésig is rögös az út, rengeteget kell tanulni majd nettó 100-ért robotolni a szakvizsgáig.
Én pl. nem fizetésért dolgozom, hanem vállalkozó vagyok.
Szabadság, magam osztom be az időmet, akkor és úgy dolgozom, ahogy akarok, azt vállalok el, amit én szeretnék...
300-400 körül keresek, ebből persze még lejön az adó (KATA) és költségek, egyéb fizetendők.
Messze nem a legjobb ügyvédi bevétel, amit el lehet érni, de nekem fontos a magánélet is, inkább balanszírozok.
Szuper, hogy te eldöntötted, hogy az a jó ügyvéd, aki milliókat keres...
Akinek ennyi esze van, mint neked, hogyan tud egyáltalán életben maradni?
Ez sok mindentől függ, alapvetően az alkalmazott ügyvéd/saját praxis, "oldschool" iroda/nemzetközi, illetve a tróger/vérprofi tengelyek mentén behatárolható.
Aki a régi típusú, mindent bevállalós helyen éppen megszerezte a szakvizsgáját alkalmazott ügyvédként, az jellemzően 200-300 ezer forint között keres heti 45-70 órában. Nemzetközi irodáknál ez 600 ezertől 1 millióig, rengeteg munkával.
Ha saját praxisba fogsz, akkor vállalkozol, tehát lehet olyan hónap, amikor 0 forint bevételed/jövedelmed van, és lehet olyan hónap is, amikor több tízmillió. Ezt nyilván az ügyfelek mennyisége és a hozott ügyek jövedelmezősége határozza meg.
A legfontosabb azonban a tróger/vérprofi tengely, mert trógerként (értsd: fingja nincs a joghoz) éhen halsz, míg ha professzionálisan űzöd, ténylegesen azon vagy, hogy az ügyet a lehető legprofibban megold és az ügyfél a lehető legelégedettebb legyen, akkor jó eséllyel számíthatsz kiemelkedő bérezésre, havi jövedelemre. Mivel a 12 000 ügyvéd közül 80%-90% tróger, és az emberek azonnal lecsapnak egy, a szakterületét értő jogászra, így azt mondom, hogy nem lehetetlen jól keresni ezzel a hivatással. A profi munka a legjobb ajánlólevél és hirdetés, egy szakembernek nincsenek megélhetési gondjai (kivéve persze, ha az önmenedzselés legalapvetőbb fogásait se ismeri).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!