Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Diplomások! Hány sikertelen...

Diplomások! Hány sikertelen állásinterjú után mennétek el gyári munkára/Mcdonaldsba/utcaseprőnek/prostituáltnak stb?

Figyelt kérdés

2016. júl. 27. 19:04
1 2
 11/15 anonim válasza:
diploma utáni 1. interjún felvettek, persze a fizetés elég rossz, de kezdőként belefér:)
2016. júl. 30. 14:52
 12/15 anonim ***** válasza:
50%

Magyarországon brutális munkaerőhiány van a kivándorlás miatt. Tele van a sajtó azzal, hogy a cégek nem tudnak elég embert felvenni. Az én munkahelyemen több százezret ajánlanak az ott dolgozóknak, minden egyes beajánlott ismerős után, aki elfogadja a cég ajánlatát (amúgy ez van kb. minden egyetemi haverom munkahelyén), több fejvadász cég is próbál toborozni és a Monster-en is fent van a cég hirdetése, de így sem volt még olyan az elmúlt 4 évben, hogy ne arról beszéljen a cég ügyvezetője, hogy mennyire kellenének az emberek nézzünk már szét az ismerőseink között. Budapesten és Miskolcon is ott van már a cég, és így is volt olyan pozíció, ami egy évig betöltetlen maradt...

Meg aki elmegy dolgozni diplomával bruttó 150 ezerért, az hülye. Én már egyetem mellett nettó 200 felett kaptam a diákmunkával (szakmában). Barátnőm is a hivatali állásban bruttó 150 feletti kezdő fizetést kapott... Amúgy is a KSH adatai szerint 162 275 ft az országos NETTÓ átlagfizetés, városokban ennél nyilván magasabb, Budapesten pl.: 208 966 Ft [link] (a McDonalds-ból gondolom, hogy városba akarsz menni.)

Meg azt is érdemes figyelembe venned, hogy a diplomás pályakezdőket durván kihasználják a munkáltatók. Lehet, hogy kezdetben tényleg egy gyári munkás fizetését kapod, de míg egy gyári munkás fizetése nem igazán nő az élete során reál értékben, addig egy diplomásé elég gyorsan nő a tapasztalattal együtt. Pl.: van olyan ismerősöm, akinek szoftverfejlesztőként nettó 210 ezres havi fizetéssel szúrták ki a szemét kezdőként. Ekkor el is gondolkozott rajta, hogy a villanyszerelő apja ennek másfélszeresét viszi haza, és hülye volt, hogy egyetemet csinált. Most 5 év tapasztalattal nettó 500 ezret megadtak neki bejelentve... Szóval a fizetési olló a tapasztalat mennyiségének növekedésével erősen kinyílik a diplomás és nem diplomás munkakörök között.

Meg ha bejutottál egy munkahelyre, akkor általában ott más pozícióba is simán átvetetheted magad. Pl.: a munkahelyemen dolgoznak üzleti elemző munkakörben mérnök informatikus, matematikus, közgazdász, energetikai mérnök végzettséggel. (és ugyanazt csinálják!!!) Onnantól kezdve meg már bele tudod írni az új munkakört a CV-dbe és azzal el tudsz helyezkedni máshol. Általában (legalábbis a mérnöki, közgazdasági, informatikai területen) nem számít milyen egyetemen, milyen szakon végeztél egy idő után, hanem csak a tapasztalataid és a tudásod.

Szóval én semmiképp sem adnám fel, mert diplomás munkával hosszú távon sokkal többet kereshetsz.

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy minimális tudás kell a pozíciók betöltéséhez, nem csak a papír, szóval ha a "csak kettes legyen meg" szlogennel toltad az egyetemet (ahogy nagyon sokan csinálják), akkor valszeg sok helyről el fognak utasítani még akkor is, ha így betöltetlen marad az adott pozíció. Viszont az állásinterjú kérdésekre lehet készülni. Én már sok könyvet olvastam a témában, és a legtöbb cég nem dolgoz ki saját kérdéseket, hanem az interjúztatókra van bízva, hogy mit kérdeznek. Ők meg kb. vagy azokat a kérdéseket teszik fel, amit nekik tettek, mikor ők pályáztak állásra, vagy a google-be beütik, hogy "X munkakör interjú kérdések" és az első találatok között lévőkből választanak párat. :-) A HR-esek kérdései meg pl.: szakmától függetlenül ugyanazok, ezekre meg kb. pár óra felkészülni :-)

Ne add fell! Készülj kitartóan az interjúkra, az ott elkövetett hibáidból nagyon sokat tudsz tanulni, és előbb-utóbb megkapod a megfelelő állást. :-)

2016. aug. 6. 10:27
 13/15 A kérdező kommentje:

"Magyarországon brutális munkaerőhiány van a kivándorlás miatt."

Kár, hogy közgazdász, jogász, bölcsész diplomával lehetetlen külföldön elhelyezkedni, akik kimennek ugyan ott vannak mint ha csak érettségijük volna. Persze a IT szektorba, ahol 40%-os a munkaerő hiány, ott úgy keresik az embereket, ahogy mondod.

2016. aug. 6. 11:46
 14/15 anonim ***** válasza:

IT szektorokban sem keresnek annyira.Viszont nem csak infósként dolgozhatsz IT területen,ha 2nyelven legalább erős középszinten beszélsz,vagy nem árt felsőfokon.

Próbálkozni kell,és kész.

Mekiben is rohadtam,meg gyárban is rohadtam eleget.

Azóta fentébb léptem....senki sem kezdheti egyből magas beosztásban...hmmm

Mondjuk aki keres az talál,akinek büdös a munka sose talál.Ennyi

2016. aug. 24. 20:20
 15/15 anonim ***** válasza:
13: Attól függ, kinek. Külföldön egy szint fölé nem juthatsz.
2019. febr. 8. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!