Szerintetek is minden evben inflacioval kellene korrigalni a fizetest?
Nyugati orszagban dolgozok egy nagy IT-s cegnel. Havi 4500 nettot kapok,es mar ket eve nem volt fizetesemeles. Fonokomnek megemlitettem,hogy jo lenne ha legalabb 10%-kal korrigalna,mivel rendben,hogy valtozatlan munkat vegzek,de az arak,a megelhetes csak magasabbak lettek.
Egyelore azt a valaszt kaptam,hogy nem tud mit tenni.
Jogos a felhaborodasom?
Ezt a sok irigykedő embert. 4500 EUR nem kiemelkedő pénz egy nyugati nagyvárosban, és nem is élsz belőle királyként, szimplán csak jól. És ezek a "komoly szakemberek", akik ennyit keresnel miért ne gyakorizhatnának...? :)
Amúgy jogos elvárás, nálunk minden évben fixen meg van mondva, hogy év végén van fizetéskorrekció, amikor az éves teljesítmény alapján növelik a fizud, de a tapasztalat az, hogy az infláció mértékével azért mindenkinek megemelik. Én is szóvá tenném, ha két évig nem lenne fizuemelés. Ha nagyon nem hajlandóak emelni, akkor dobbantani kell, valóban, de ha amúgy meg vannak veled elégedve ennyiért nem akarnak elveszíteni, mivel teljesen racionális elvárás.
Én magyarországi viszonylatokban tudok mondani véleményt. Itt nagy multinál van kollektív szerződés, amely leírja, hogy igen, inflációkövető béremelés kell. Ez kb. évente 3000-4000 bruttó szokott lenni mondjuk egy 300.000 ft-os fizetésnél. Jól ki tudják ők számolni, hogy mennyi az infláció. Sőt, volt, hogy kitalálták, hogy nem is jár, mert tavaly elszámolták, és voltaképp le kéne vonni visszamenőleg, szóval örüljünk, ha marad, ami marad.
Ahol nincs kollektív szerződés, sem szakszervezet, ott nem szoktak emelni, valóban váltani kell. A dühítő ebben az, hogy az újakat már inflációkövetően veszik fel, szóval aki 10 éve ott dolgozik, az kevesebbet keres, mint egy pályakezdő, sok esetben. De nem divat megfizetni a hűséget sehol sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!