Miért sír egy vendéglátós hogy nem talál embert? és amikor kiderül milyen feltételekkel és fizetéssel keresne dolgozót padlót fog az ember-még egy valódi hülye se vállalná el.
Vízparti étterem. A tulajnak van 3 étterme amelyből az egyik idén nem nyit ki. Uis nincs ember. A tulaj január óta keres embert nem kap.
És itt nem semmihez se értő tedd ide tedd oda dolgozót értek mert az lenne. Ha más nem diákmunkás. Mosogatni az is tud.
de szakács szakképzett felszolgáló konyhafőnök netán borszakértő, szóval aki értene is valamihez az nincs.
Aztán kiderül: hát a munka napi 12- 14 óra. bejelentés papíron hát nem annyi… jó ha be van jelentve valami töredékre 4 óra.
Hétvégi munka. hát az alap. Pihenés nélküli dupla tripla műszak: simán. Állandó elérhetőség biztosítása? Igen. Utazási pénzt kéne fizetni vidékinek de arra nincs pénz.
Áruszállítás? Hát arra külön ember meg kocsi stb kéne. De hát erre nem költ a tulaj. Majd a józsi pincér megoldja saját autóval szabadidőben saját benzinnel!! Ahogy azt móriczka elképzeli.
és a fizu: hát nettó 100 alatt lenne. De a jatt a dolgozóé… ha a főnök el nem veszi azt is.
És még van pofája sírni a mocsoknak hogy nincs embere???
mennyi idő alatt tudnék elhelyezkedni mint vendéglátós felszolgáló? 5 perc alatt ezer helyre!!
De nem megyek egyikre se mert mind egy csaló tróger mocsok banda. Szarért hugyért 14 órázzak. Hát a nagy lófütyit.
Na ezért van munkaerőhiány!!
A vállalkozók meg az alkalmazottakat szidják, hogy lusták, állandóan panaszkodnak, meg lopnak.
Amúgy kérdező ha ennyire nem bírod a vendéglátást miért nem mész el más munkakörbe?
"miért nem mész el más munkakörbe?"
Osztán olvasni tucc-e komám?
Leírtam nem dolgozom már ebben.
Szóval felszolgáló vagy. Hány nyelven tudsz beszélni a vendégekkel?
Most már látom, mi a gond. Mivel minden vállalkozót csalónak nézel, ezért valószínűleg nem tulajdonosi személettel dogozol nekik, tehát gondolom a minimumot nyújtod, amiért még éppen nem rúgnak ki, mert hát a "csaló, szemét" vállalkozónak miért dolgoznál rendesen?
Namost valószínűleg az a gond, hogy ezzel a hozzáállással te mégsem tudsz válogatni a munkák között, hiába van munkaerőhiány, mert így csak a rossz munkák maradnak neked.
Az lenne a megoldás, ha először is szemléletet váltanál, és úgy néznél a vállalkozóra, hogy ő is ember, és hálás lennél neki, hogy munkát ad neked. A vállalkozó kockáztatja a tőkéjét, ő felel az egész működésért, neki kell vevőt szerezni, a NAV, NÉBIH, ÁNTSZ és egyéb szervek őt csesztetik folyamatosan, ha fertőzést kap a vendég, akkor jó nagy bírságot fizethet vagy be is zárhat, stb. Ha nincs elég vevő, akkor is ki kell fizetnie a béreket.
Te bemész, dolgozol, hazamész, megkapod a fix fizetésed. Ennyi. Inkább hálás lennél, hogy munkahelyet biztosítanak neked.
Kérdésem: akkor te miért nem mész el külföldre, vagy miért nem nyitsz saját vállalkozást (pl. éttermet)?
Szóval ha tényleg képzett vagy, van szakmai tapasztalatod, és más szemlélettel állnál a főnöködhöz, illetve tulajdonosi szemlélettel dolgoznál, akkor itthon is találnál rendes munkát.
A kezdő hozzászólásban nettó 100.000 alatti bért említettél. Budapesten egy felszolgáló alsó hangon megkeres nettó 160.000-ret.
Tulajdonosi szemlélet alatt azt értem, hogy nem azt nézed, mennyi az a minimum, amiért nem rúgnak ki, hanem úgy dolgozok, mintha tiéd lenne a hely, és azon vagy, hogy minél több vendég legyen és a bejövő vendégek minél jobban érezzék magukat, és legközelebb is visszajöjjenek, továbbá önállóan dolgozok, főnök nélkül is elvégzed a munkát. Hidd el, az ilyen munkaerőt megbecsülik és nem minimálbért fizetnek neki, hanem válogathat az ajánlatok között.
De ha csalóként tekintesz a munkaadóra, akkor esélyed nincs a fentiek szerint elvégezni a munkát, mert miért dolgoznál rendesen egy csalónak? Logikus.
De mondok jobbat: ha esetleg képeznéd magad, még mindig vendéglátásban maradva, nézz utána, hogy egy pék vagy szakács mennyit tud keresni (megint a jókra gondolok, akik tulajdonosi személetettel dolgoznak). Elárulom: Budapesten megkeres egy jó szakács vagy pék nettó 200.000 Ft felett simán, de szakácsként nettó 400.000 Ft sem elrugaszkodott a valóságtól (ehhez már átlag felettinek kell lenni).
Ez már jobb mint az osztrák bér, mert itthon sokkal alacsonyabbak az árak.
"Te bemész, dolgozol, hazamész, megkapod a fix fizetésed. Ennyi. Inkább hálás lennél, hogy munkahelyet biztosítanak neked."
Ismét megkérdem: hol élsz te? Ha ez így működne.
De apukám ez úgy működik hogy én bemegyek a 4-6 órás szerződéssel lehúzom a 12-14 órámat a túlórát meg vagy fizetik vagy nem töb részletben csúsza késve vagy sehogy se.
Szabadság? Hát az nincs. Mennyi is járna? 20 nap minimum még pályakezdőnek is. mennyi kapok? Egyet a szemem alá. Semmit. Jó ha elengednek ősszel pár nap fizetetlenre.
Betegállomány? Azt felejtsd el. Azonnal ki vagy rúgva ha betelefonálsz hogy lázas vagyok alig élek ma nem megyek.
Azonnal kirúgnak. Ez szabályos? Dehogy.
És akkor még nem beszéltünk a késő bejelentésről az állandóan módosuló szerződésekről amit aláírsz vagy ki vagy rúgva a levont de a tb-nek át nem utalt járulékokról a soha ki nem fizetett bérletekről a munkaruha sakát pénzből történő megvételéről amit ugye szerződés szerint adni kéne de nem ad ha szólsz kirúg stb.
Eleve nagyon naiv vagy már ezzel a kijelentéssel hogy "bemész kifizetnek".
Mert bemész és NEM FIZETNEK KI. Még be se lépsz már meglopnak. Menniy is van a szerződésben munkaidő? 4 óra?
Aha....
Na hogy tetszenek ezek?
Nem túlzok: az összes eddigi főnökömet egytől egyig lámpavason látnám. Egy tisztességes se volt köztük mind egy utolsó mocsok csaló volt egy rohad----t állat.
Túlórára nem volt pénz mert "jaj alig megy a bolt" de új céges kocsira feleségnek aki ott se dolgozik meg külföldi nyaralóra arra volt.
És akkor azt már el se mesélem ahol több nap sőt hét után se kaptam még kezembe a szerződést mert totál feketén akartak dolgoztatni ( és hány ilyen volt) és sehova se mehettem panaszra mert mi volt a kezemben semmi.
Na ezek hogy tetszenenek?
Megint csak azt tudom mondani, mivel így állsz hozzá a vállalkozókhoz és a főnökhöz, ezért csak ilyen helyre fognak felvenni, ahol tényleg szemét a főnök. A jó munkaerőt mindenhol megbecsülik és megfizetik, igen, még a vendéglátásban is. De nem lehetsz jó munkaerő, ha nem becsülöd meg a helyet, ahol vagy, vagy pedig szemétnek tartod a főnököt.
A nyelvtudás kérdésre nem válaszoltál.
Ha tényleg 15 éves szakmai tapasztalatod van, nyelvtudás, jó megjelenés, nem vagy alkoholista, tulajdonosi szemlélettel jársz be dolgozni, Budapesten, akkor felszolgálóként válogathatnál az ajánlatok között, és ahol nem fizetnek rendesen, oda nem mész el.
Egyébként ez tévhit, hogy mindenhol ez megy, amit leírtál. Persze ilyen is van, de a komoly helyek nem engedhetik meg maguknak, hogy feketén alkalmazzanak munkaerőt.
Ha feketén alkalmaznak embereket, akkor kell fekete pénz, amiből ki tudják őket fizetni. Ez onnan jöhet, ha nem adnak nyugtát a vendégeknek. Tehát ahol adnak nyugtát a vendégeknek, ott fekete foglalkoztatás sem lehet, hiszen akkor nincs miből kifizetni feketén a bért.
Gondolj bele hogy megnyit valaki egy helyet 100 millió forintos beruházással, utána nem kockáztathatja, hogy a NAV bezárassa a helyet a nyugtaadás elmulasztása és fekete foglalkoztatás miatt, mert akkor bukja a befektetését.
Én mint vásárló komoly helyeken mindig kapok nyugtát, és látom, hogy másnak is adnak, még akkor is, ha visszatérő vendég vagyok. Most vendéglátóipari helyekről beszélek, pl. étterem, pékség, cukrászda.
Szerinted a McDonalds vagy a KFC feketén foglalkoztat munkaerőt? Dehogyis, nem ennyire hülyék, hogy ezt kockáztassák. Vagy bemész egy Lipóti Pékségbe vagy egy Szamos Cukrászdába, ilyen helyeken elképzelhetetlen, hogy ne kapj minden esetben nyugtát. Ha viszont kapsz nyugtát, akkor minden bevételük adózott, tehát nem tudnak feketén fizetni az alkalmazottnak.
Vagy sok fesztivál mostmár készpénzmentes, tehát csak bankkártyával lehet fizetni. Ebben az esetben pedig 100%, hogy mindent beütnek a pénztárgépbe, hiszen bankkártyás vásárlást nem lehet eltitkolni, arról muszáj nyugtát adni.
Tehát elég nagy tévhit, hogy minden vendéglátásban dolgozó csaló.
Persze vannak kisebb helyek, pl. szezonálisan Balatonra kitelepülő lángosos, sarki büfés, családi vállalkozás étterem, ahol sok a törzsvendég és nekik nem adnak nyugtát, és feketén fizetik az alkalmazottat.
De egy komolyabb hely ezt nem engedheti meg magának.
"Egyébként ez tévhit, hogy mindenhol ez megy, amit leírtál. "
Újra megkérdem: mennyit dolgoztál a vendéglátásban? Erre válaszolj.
Mert én 15 évet
Csak aztán ki ne derüljön hogy úgy osztod az észt hogy egy napot se töltöttél itt.
Meg aztán tök8 mit mondasz: mert ha nekem 15 év alatt nem volt csak negatív tapasztalatom akkor miről beszélünk?
Magyarázat erre:
a) egy varázsló elátkozott hogy én csak szar helyre mehetek
b) semmi különös azért tapasztalatok mindenhol szart mert mindenhol szar van egyszerűen
Melyik? A vagy B?
Az a helyzet, hogy neked 15 év alatt MINDENHOL volt tapasztalatod, MINDENKINÉL okosabb vagy, rajtad kívül senki nem tud semmit, tök hülyék a munkaerőpiachoz.
Voltál te már vendéglátós, gyári munkás, franc tudja, mi, volt már olyan gondod, hogy ingyen túlórázol, hogy kevesebbet kapsz, mint a másik, hogy fizetéscsökkentést szeretnének adni, stb.
Na most az az egyik probléma, hogy nyilván ezeknek egy része, vagy az összes kamu. Másik probléma, hogy minek írsz ki kérdést, ha nálad mindenki hülyébb, és csak bedumálni tudsz nekik?
" én bemegyek a 4-6 órás szerződéssel lehúzom a 12-14 órámat "
Az neked miért jár hogy az államot veri át a cég? Csak kötekedni akarsz, mert megbántották az érzékeny lelked a vállalkozók?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!