Mennyire zavarna, ha a kollégád állandóan fúrna a hátad mögött?
Ezeket nem szabadott volna hagyni és nem szabad hagyni:
- "Időnként láttam ahogy pofákat vágott, de nem érdekelt" Azonnal vissza kell jelezni az ilyesmit, pl. így. "Azt látom, mintha azt szeretnéd elérni, hogy rosszul érezzem magam valami miatt. Én nem bántottalak és tőled is kérem, ez a jövőben ne forduljon elő. Ha gondot van, velem beszéld meg. Köszönöm."
"Egy másik kollégám nehány hónapja jelezte nekem, hogy durván kibeszél a hátam mögött, a főnök előtt lehülyéz, röhög rajtam stb" Amint az ilyet meghallja az ember, oda kell menni a kibeszélőhöz és kb ezt mondani: "Visszajöttek a hírek, hogy a hátam mögött kibeszélsz a kollégáknak és a főnöknek is. Szeretnélek kérni, ezt végérvényesen fejezd be. Ha ezt nem teszed, közös és nyílt kommunikációt kezdeményezek a viselkedéseddel kapcsolatosan. Ha gondod van velem, azt velem beszéld meg. Köszönöm."
- "A minap egy felettesem egy megbeszélés során azt mondta, hogy lehet, hogy néha hülyének érzem magam, de nem vagyok az, mindenki követ el hibákat. Bár tudnám mire értette ezt!" Ilyenkor sem szabad csöndben maradni. Kb így folytathatod a beszélgetést: "Kedves X! Pontosan szeretném tudni, mire is gondolsz, mert ezt nem értem." Ha azt mondja, semmi, semmi, akkor közölheted: "Azt mondtad, hibáztam. Örülnék, ha elmondanád, miben is, mert szeretnék rajta javítani, ha ez tényleg így van. Köszönöm."
- "...elgondolkodtam, hogy inkább keresek másik állást, minthogy lesüllyedjek erre az óvodás szintre." Miért keresnél más helyet? Máshol is elképzelhető, hogy lesznek olyan kollégák, akik nem szeretnek bennünket. Beszélj vele határozottan és ne hagyd magad. Ne védekezz a beszélgetésetekben. Jelentsd ki, mit is érzel, mit szeretnél és mi lesz a következménye, ha ezt nem teszi meg. Kedvesen, de határozottan és röviden közölj. Ha elmenekülsz egy ilyen helyzetből, akkor tényleg lesüllyedhetsz az ő szintjére...
- Miért viselkedik így veled? Most írok egy keményet, ami nem ellened .van, hanem érted. Azért viselkedik így, mert hagyod, hogy így viselkedjen, nem állsz ki magadért, nyeled a feszültségeket és nem kommunikálsz hatékonyan.
Ne menekülj el! Ne ezt mondd neki: ööööö szeretnék veled beszélgetni...jó? Helyette így pl. határozottan!: "Gizike! Most szeretném, ha rám figyelnél. Közölték a kollégák, hogy ellenem beszélsz. Most és mindenkorra szeretnélek megkérni ezt fejezd be. Ha nem teszed, csoportos beszélgetést kezdeményezek, ahol úgyis kiderül a hátam mögött beszélésed. Viszont, ha gondod van velem, akkor figyelek rád és megbeszéljük. Rendben?" Ha azt mondja nem vagy hülye vagy, vagy ilyesmi, akkor nem hallgatod végig, hanem ezt mondod pl. "Gizike, ezt fejezd be. Amit mondtam, nem ismétlem meg. Ezentúl, ha bármi infó visszajön hozzám, amit te mondtál valakinek a hátam mögött, azonnal megyek hozzád. Ha nem tudunk dűlőre jutni, segítséget kérek a kollégáktól, főnöktől, hogy legyen egy közös megbeszélés. Szia." Tovább ne beszélj. Dolgozz, tevékenykedj, ne sajnáld magad, ne hagyd, hogy összetörjön lelkileg bármi is.
Rajtad igen sok múlik! Sok sikert a változtatásodhoz!
Szívesen a választ, de nem értettelek félre....max. Te mást szerettél volna hallani.
Van gondod, erre írtam javaslatot. Aztán vagy használod valamelyiket, vagy nem.
Ha megkérted a kollégádat a saját háza táján seprésre és nem változtatott, akkor nem volt hatékony a kommunikációd. Ebben ennyi van és nem több.
A főnöknek ennyit mondhatsz, mivel a kolléganődtől továbbra is frusztrálódsz: "Gondom van. A segítségedet szeretném kérni. Mikor tudnánk egy pár percet beszélni? Gizike folyton hazugságokat állít rólam, durván kibeszél. Zavar ez a viselkedése és már beszéltem vele, de semmi nem változott. Szerinted mit tehetnék?" Aztán ezt a mondatot azzal helyettesíted be, amivel csak szeretnéd.
Ha meg ott tartasz még, hogy gyerekesnek tartasz egy segítségkérő kommunikációt, közben meg neked nem áll módodban megváltoztatni a helyzetet, hogy jobb legyen, akkor ez is felvet asszertivitási kérdéseket önmagaddal kapcsolatosan.
De a munkádat is elhagyhatod egy nem megoldott helyzet miatt. Ez is a Te döntésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!