Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért baj az a mai világban,...

Miért baj az a mai világban, ha valaki széles látókörrel és több területen mély tudásismerettel akar rendelkezni?

Figyelt kérdés

Nemrég kiírtam egy kérdést amibe azt kérdeztem hogy jók lennének-e végzettségek ezek a párosítások: Gazdálkodási és menedzsment BA (folyamatban), Pénzügy MSc, Jogász alapképzés, mérlegképes könyvelő tanfolyam (májustól kezdem), plusz 3, már meglévő felsőfokú nyelv ismerete (angol, német orosz). Plusz csináltam egy logisztikai ügyintéző okj-t. És ezek mellét írtam, h nem lenne rossz majd egyszer egy szinkrontolmács képzést letennem, mert nagyon érdekel az is. Erre szinte csak oltásokat kaptam, hogy ezek teljesen feleslegesek, sehova nem fogok kelleni, meg nyílván 30 éves koromig ülnék az Egyetemen.... Ezeket a szakokat levelezőn, estin is meglehet csinálni kellő motivációval sztem, mellesleg az sztem nem akkora gond ha 25 éves koromig nappalin tanulok, munka mellett.

Meg írták, hogy ezekből a végzettségekről a "sokat tanult, doktori fokozattal rendelkező szuper intelligens, pszichológus" HR-es hölgynek az jönne le rólam, hogy magam sem tudom mit akarok, és hogy biztos h nem vennének fel sehova dolgozni.

Kérdem én: a mai világban miért ekkora gond az hogyha valaki nem 1 dologba akarja magát beleásni, hanem kicsit szélesebb látó és tudáskörrel akar rendelkezni?

Mellesleg sztem a nyelvek, jog, és pénzügy együtt rohadt jól összeilleszthető, elég közel állnak egymáshoz. Nem mint pl. valami bölcsész szak meg informatika, hogy kiélesítsem a dolgot.

Kíváncsian várom a véleményeket.

2016. márc. 15. 15:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%

A széles látókör jó dolog, de ha te rövid idő alatt akarnád ezeket mind elvégezni, főleg, hogy munka mellett, estin, akkor nem fogod tudni igazán beleásni magad egyikbe sem, és a végén csak papírgyűjtés lesz az egész.

Iskola nélkül is belekóstolhatsz sokmindenbe, van rengeteg remek könyv meg tananyag mindegyik általad felsorolt témában, ezeket tanulmányozhatod szabadidődben.

" elég közel állnak egymáshoz. Nem mint pl. valami bölcsész szak meg informatika, hogy kiélesítsem a dolgot. "

Akkor tágulna igazán a látóköröd, ha egymástól minél távolabbi dolgokkal foglalkoznál. Pl. nem tudom, hogy nálatok mi a helyzet, de az emlitett BA képzésen illene számvitelt tanulnotok, könyvelő tanfolyamon ugyanazt vennétek át, csak esetleg részletesebben, ami úgysem ragadna meg sokáig a fejecskédben, ha nem használnád.

Másik probléma, ha meló mellett vagy estin végzed ezeket: nem fogsz ismerkedni hasonló érdeklődésű, adott területet komolyan vevő emberekkel, nem lesz rá időd és a többi estis tanuló sem épp ilyenek lesznek, márpedig a felsőoktatás egyik leghasznosabb oldala a kapcsolati tőke építése.

2016. márc. 15. 15:27
 2/13 A kérdező kommentje:

Amit a BA képzésen tanulunk számvitelt, azért nem egyenlő egy mérlegképes könyvelői végzettséggel.... nem pénzügy és számvitel szakon vagyok.

És olyan 24-25 éves koromig tervezem hogy nappalin tanulok (tovább semmiképp sem). Már most is versenyekre járok, ismerkedek minél több hasonló érdeklődésű emberrel, bővítem az ismereteimet sulin kívül is. Szóval mindenképp ezt szeretném folytatni a továbbiakban is :)

2016. márc. 15. 15:33
 3/13 anonim ***** válasza:
76%
Ha ennyire ambiciózusnak érzed magad, akkor inkább egy ütős egyetemet próbálj végigtolni, sokkal nagyobb erőfeszítésedbe tellne, mint a felsoroltakat elvégezni idehaza, de tízszer többet is érne. Például London Business School. De még egy "egyszerű" Erasmus ösztöndíj bármelyik német egyetemen is felérne a felsoroltak közül 3-al.
2016. márc. 15. 15:37
 4/13 anonim ***** válasza:
85%
Én cégvezető vagyok. Amikor felveszek valakit, akkor csak az érdekel, hogy az adott munkakört minél hatékonyabban ellássa. Viszont a nyelvtudást mindig értékelem. Ha több mindenhez értesz az jobb neked hosszútávon, viszont mindig minden munkaadónak csak azon a területen lévő képzettséged lesz fontos amire embert keres. Kivéve persze a nyelveket, mert nálam pl. az aranyat ér. Mindig az angol az alap, és lehetőleg még egy nyelv spanyol, francia, német, orosz, olasz stb. ezek amiknek én örülnék. Viszont hiába van eszperantó, vagy párszi nyelvvizsgád itt Európa közepén semmit nem érne nekem.
2016. márc. 15. 16:03
 5/13 anonim válasza:
46%
Azt csinálsz amit te jónak látsz, és amiben a legjobb vagy/lennél. Nem kell egy dolognál lemaradnod, és ugyanolyan lenni mint a többi ember
2016. márc. 15. 18:22
 6/13 anonim ***** válasza:
78%

Több problémám is van ezzel.

1. Soha a büdös életbe nem fogod te ezeket elvégezni belátható időn belül.

2. Nincs a világon olyan munkakör, ahol neked ezekre mind szükséged lenne.

3. Egy ilyen mindenre kiterjedő tudás kb akkor kellene ESETLEG ha felsővezető lennél... úgy 30 év múlva... viszont nekik meg van egy olyan gyönyörű lehetőségük, hogy vesznek fel maguk alá embereket. Persze tök jó lenne, ha te is szagolnál ezekhez, csak felesleges. Ha van egy jogi tanácsadód, aki 30 éve a szakmában van, akkor a te 30 évvel azelőtt szerzett jogi diplomád értéke már abszolút nulla lesz.

4. A mérlegképes könyvelőnek és a logisztikai ügyintézőnek az esetedben SEMMI értelme nincs. Én sem pénzügy-számvitel szakon végeztem, de tanultunk valamennyi számvitelt. Az egyik szaktársam járt egyetem előtt egy ilyen 2 éves pénzügyis-könyvelős OKJ-re, meg előtte is gazdasági szakközépbe járt. Az ő elmondása szerint a mi csak úgy mellékesen tanult számvitelünkön az első 4-5 szemináriumot leadták az ő teljes tudását, amit az szakközépben + okj-n szerzett. Most szerinted így mi a jó fene értelme van csinálnod a diplomád mellé még egy ilyet?

5. A pénzügy mester egy baromi nehéz szak, pláne úgy, hogy nem is psz alapszakról mész, hanem gazdmenről, amin kb 1-2 pénzügyes tárgy lehet, ha jól sejtem, rengeteget kell majd pótolnod. Ha lesz mellette időd jogra, akkor tiéd minden tiszteletem.

Semmi baj nincs azzal, ha több lábon akarsz állni, de szerintem túlságosan előre gondolkozol és beképzeltnek tűnsz ez alapján. Most még elég ha arra koncentrálsz, hogy meglegyen az alapszakod, sikerüljön a felvételid a mesterre és találj mellé egy frankó gyakornoki munkát, ahol még tapasztalatot is szerzel a pénz mellé. A többit egyenlőre hanyagold, ha később nagyon unatkozol elvégezheted munka mellett ezt a sok mindent, de az még nagyon odébb van és ezért oltottak le.

2016. márc. 15. 21:16
 7/13 anonim ***** válasza:
58%

Pénzügy/közgazdász és jogász képzést talán nem annyira hülyeség kombinálni, mondjuk ha bankjogász, pénzügyi jogász akarsz lenni, sokszor írják ilyen álláshirdetésekbe, hogy előny a gazdasági/pénzügyi ismeretek, vagy végzettség. Itt egy példa:

[link]

Ebben az esetben a mérlegképesnek nem sok jelentősége van, csak akkor ha adójogász, adószakértő, adótanácsadó stb. akarsz lenni. BIG4 cégekhez szoktak ilyen embereket felvenni. Viszont ezeket egész egyszerűen megoldják a jogász képzés után egy gazdasági LLM-el vagy mérlegképessel, amit esetleg továbbvisznek könyvvizsgáló szintig. Szóval lehet, hogy így használható ez a kombó, de így is rengeteg évet "pazarolsz" el az iskolapadban, mert mindent sehol sem fogsz tudni használni.

A logisztikai ügyintéző okj képzés ezek mellé vicc kategória, amikor ezt olvastam kicsit el is gondolkoztam, hogy nem-e kamu a kérdés. Egy HR-es meg simán gondolhatja azt, hogy azért halmoztad a papírokat, mert nem akartál kikerülni a munka világába, ha így van, ha nem. A nyelvek meg sosem ártanak.

Ha pedig arra gyúrsz, hogy esetleg később vezetőként átlásd az összes vállalati osztályt még ha felszínesen is, ezekre van külön képzés, amire a cég is elküldhet, ilyen például az mba. Felesleges előre mindenből lediplomázni.

Egyébként ha gazdmenről megy pénzügy msc-re nem kell pótolnia, teljes kreditértéken való beszámítással veszik fel a gazdmeneseket a pénzügyre, amúgy több pénzügyes tantárgy van 1-2-nél, meg van bőven közös tantárgy a psz és a gazdmen között, szakiránytól is függ meg attól is, hogy miket vett fel szabadon választhatóként. Olyat is hallottam már, hogy valaki gazdmenről ment alkalmazott közgáz msc-re és csúszás nélkül megcsinálta a 2 évet..

Szerintem sokkal értelmesebb lenne, ha egy területen mélyülnél el, és nem a különböző tudományterületekből szereznél diplomákat, és csinálnál mondjuk egy Pénzügy PhD-t, agyon keresnéd magad kvantitatív elemzőként mondjuk.

2016. márc. 16. 16:52
 8/13 anonim ***** válasza:
55%

"Egyébként ha gazdmenről megy pénzügy msc-re nem kell pótolnia, teljes kreditértéken való beszámítással veszik fel a gazdmeneseket a pénzügyre, amúgy több pénzügyes tantárgy van 1-2-nél, meg van bőven közös tantárgy a psz és a gazdmen között, szakiránytól is függ meg attól is, hogy miket vett fel szabadon választhatóként. Olyat is hallottam már, hogy valaki gazdmenről ment alkalmazott közgáz msc-re és csúszás nélkül megcsinálta a 2 évet.. "

Persze, hogy meg lehet csúszás nélkül csinálni. Az is igaz, hogy átvesznek teljes kreditértékkel, de lesz bőven olyan amihez lövése nem lesz, szoktak is indítani pót tárgyakat, azoknak akik más egyetemről/szakról jöttek.

2016. márc. 16. 19:01
 9/13 anonim ***** válasza:
66%

Mert ez nem széles látókör, hanem kotlás ugyanazokon a papírokon! Eleve a logügynek meg a mérlegképesnek semmi értelme ha valaki már alapból gazdmen Bsc-zik.

Egyébként igazuk van a HR-esekenél ez hatalmas fekete pont, ha lébecoltál éveken keresztül, a vége az lesz, hogy majd jársz a munkaügyi központba, és örülsz ha betolnak az önkormányzathoz aktatologatónak.

2016. márc. 28. 10:54
 10/13 A kérdező kommentje:

Megbántam már a logisztikai ügyintézőt, de sajnos 18 évesen abszolút nem tudtam, hogy mit akarok. Meg 16-20 éves koromig sajnos mély depressziós voltam, és kb egyenlő voltam egy zombival. Pszichológus segítségével másfél év alatt jól helyrejöttem, és most már tudom hogy milyen irányba szeretnék haladni.

Viszont még mindig nem értem miért baj az, hogyha valaki széles látókörrel akar rendelkezni, attól még lehet egy irányvonalon belül több fajta témában....

a HR-es professzor hölgyek, akik évtizedeken át szívták magukba azt a nagy tudást, hogy HR-esek lehessenek, meg dugják fel maguknak a véleményüket...

2016. márc. 28. 11:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!