Mindig azt hallom, hogy egy informatikusnál nem feltétlenül a diplomája számit, hanem a szaktudása, s hogy utóbbi akár helyettesítheti az előbbit. Ez igaz?
Ti hogy vélekedtek erről, szerintetek milyen nehéz elhelyezkedni az említett szakmában diploma nélkül és ezen belül melyik az a terület ahol ez a legegyszerűbb?
Előre is köszi!
Állami szférán kívül a kutyát nem érdekli a diplomád, ha van tapasztalatod.
Fejlesztőkre van leginkább szükség, így ott nagyon sokszorosan igaz ez.
10-15 év tapasztalattal már vezetői állásnál sem feltétlenül érdekel senkit a diplomád. Idehaza és külföldön sem. Első kézből szerzett tapasztalat.
Azért ne higyjük azt, hogy ha "nem feltétlenül kell diploma", akkor elég egy tutorialt megnézni a neten, aztán felvesznek akárhova. Meg azért nem olyan haszontalan ám az egyetem.
A múltkor kifejtettem egy másik kérdésben a saját tapasztalatomat, most bemásolom, hátha érdekel:
"Nálunk dolgozik egy srác, akit mindenféle diploma nélkül vettek fel, de nemcsak diplomája nincs, felsőfokú intézménybe sem járt soha. Magától tanult, miközben aprópénzért a piacon zöldségesládákat pakolt a megélhetésért. Mákja volt, mert akkora a hiány, hogy behívták interjúra, ahol a junior java tesztet max pontosra írta, így már senkit nem érdekelt, hogy van-e iskolája, vagy nincs. Eléggé lelkes is, imádja, amit csinál, ráadásul rendkívül lojális is a céghez és a főnökökhöz, mert úgymond kiemelték a szarból.
Viszont azért nagyon is érezhető, hogy ő magától tanult, bele a vak világba, amihez éppen kedve volt, és nem egy jól felépített, átgondolt tematika mentén. Rengeteg a hiányossága, sok hibás szokása rögzült, inkább egy gányoló-kóder lett belőle, mint egy rendszerszemléletű mérnök.
Szegényt tologatják is ide-oda egymás között a csoportok, sehol nem dolgoznak vele szívesen. Kirakni nem akarják, mert a robotmelókat nyilván megcsinálja, és ha jól tudom kicsit kevesebbet is keres, mint a többiek azon a szinten.
Igaza van annak, aki azt mondja, hogy az egyetem mellett is kell magadtól foglalkozni a dologgal, de legalább van alapozás, útmutatás, meg egy vezérfonal, ami mentén haladhatsz a tanulás során. "
Lényeg a lényeg, hogy nem lehetetlen, de soksok év szopás kell hozzá, ha mész egyetemre, ha nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!