Megüthetem a bokámat?
Hát fiúk-lányok, érdekes milyen indulatokat tud kiváltani belőletek egy olyan ember kérdése, akit nem is ismertek. :)
Az interjún a HR-es kérdezte, hogy mennyi lenne az a nettó összeg, amitől jól érezném magam. Elmondtam, ő pedig adott egy sávot hogy (a nyelvi meg minden pótlékkal együtt) mennyi lesz a nettóm.
Pár perccel rá a kisfőnök (ő később jött be az interjúra) ezt szintén megerősítette. Ennyi volt a történet.
Nem, nem fogok három napot ingyen dolgozni. Ma hat órát voltam bent és holnap be sem megyek. Reggel jelzem, hogy hívjanak ha van szerződés, átnézem a feltételeket.
Azt hiszem ezzel mindkettőtök problémájára megadtam a választ.
ha szó szerint ezt fogod mondani, nem fognak hívni.
egy 6 órát ott eltöltött dolgozó még nem diktál.
olyan nagyon nem kellesz nekik, ha már az elején átvertek.
kérdés, hogy neked most mennyire kell a pénz.
ha kell, akkor maradsz 1-2-3 hónapot, főleg ha még a társaság is jó. ezt már simán beírhatod az önéletrajzodba is, hisz tapasztalat. ha rákérdeznek, miért ilyen rövid idő, nem is kell szépíteni: nem azt kaptad, amiben megegyeztetek.
ha viszont sok helyről visszahívnak, és hetente jársz interjúkra, akkor ne maradj.
de tényleg csak te tudhatod, ha pályakezdő vagy, szedj össze egy kis gyakorlatot, még akkor is, ha nem a legkedvezőbbek a feltételek. azért azt biztos tudod, hogy sok helyen szerződés sincs, bejelentés sincs, szabadság sincs, táppénz sincs - és fizetés se mindig.
ehhez képest ez nem annyira a legalja. bár én sem örülnék, de tényleg azt venném figyelembe, hogy egyébként két kézzel kapkodnak-e utánam, vagy akkora sz-rban vagyok, hogy a villanyszámlát sem tudom befizetni.
"Tanuljuk már meg, hogy nettó bérigényt
SOHA nem mondunk! Csak és kizárólag
bruttót!"
Kivéve ha direkt nettót kérdeznek mert a fizu egy része zsebbe megy...
Kösz a válaszokat. Még mindig nincs munkaszerződésem, állítólag a "főfejes" aláírására vár. Viszont érdekes, hogy ügyfélkapun csekkoltam a tb-met, már tegnaptól be vagyok jelentve. (ergo ezzel nem sumákoltak, minden akkor fog kiderülni, amikor kezembe kapom a szerződést.
Egy nettó fizetési sávot kérdeztek, hogy mennyivel lennék elégedett.
Sokkal logikusabb számukra, mint a bruttó. Ha azt mondom nettó 160-170, akkor az bruttó 216-230. Tágabb fizetési sáv, mintha bruttóban mondok 220-230-at.
Na majd elválik, mindneképp leírom a végét, mert egyesek annyira erősködtek itt több hozzászólásban is, hogy biztos érdekli őket a sorsom :)
"Ha azt mondom nettó 160-170, akkor"
Akkor fingjuk nincs, hogy mennyibe fogsz kerülni nekik.
Szélsőséges példa:
3 gyerekkel az, hogy nettó 167,000 ft-ot kapj 218,000 ft-os bérkölséggel jár.
Egyedülállóként ugyan ez 368,000 (!!!) ft-jába van a munkaadónak.
Remélem ebből már érthető, hogy miért öngól nettó bérigényről beszélni - ha nincs sumákolás. A nettó bér NEM MUTATJA MEG a munkaadónak, hogy mennyibe fog kerülni neki!
Minden releváns bruttó-nettó átváltási adatom rajta van a regisztrációs lapon, ami alapján behívtak interjúzni. Többek között hogy nincs gyerekem, nem vagyok szellemi-testi fogyatékos, stb.
Mindennek alapján még egy online link is megmutatja, mennyi a bruttó-nettó átváltás.
Ezt egy HR-es is tudja, ha van egy kis esze. De most már biztos, hogy megválaszolom mi lett aztori vége, mert érzem hogy fontos vagyok számodra :)
utolsó, ez az általános, hogy bruttót kérdeznek. de ha valaki azt mondja, hogy nála nem így volt, akkor fogadjuk már el, hogy nem csak olyan dolgok létezhetnek, amivel mi már találkoztunk!
egy 18-20 éves pályakezdőnek 99,9%-ban nincs 3 gyereke, és elképzelhető, hogy az interjún vagy az önéletrajzból ténylegesen kiderült, hogy nincs egy sem.
tudom-tudom, most azzal jössz, hogy ilyesmire nem kérdezhet rá a munkáltató. de megsúgom, hogy attól még rákérdez.
Pl tejcukor érzékenyeknek is jár némi adókedvezmény ami abszolút nem látszik senkin. És ez is befolyásolja a nettót.
"Ahol nettót kérdeznek ott vagy sumákolnak a
bejelentéssel vagy idióták."
Vagy bejelentenek mondjuk bruttó 150-re, mellette zsebbe csusztatnak X ezer forintot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!