Jogom van megtagadni a vidéki különmunkát ha a cég nem hajlandó útiköltséget fizetni?
Fix helyes szerződésem van, de a főnök talált valami vidéki különmunkát. Persze nem hivatalosan menne, hanem feketén szokás szerint. A jogszabály szerint ilyen esetben 100% útiköltség fizetendő a dolgozónak, melyre a cég nem hajlandó egy fillért se akar adni.
Jogom van-e azt mondani hogy oké megyek, ha megkapom a pénzt? Vonatjegy mondjuk 3000 Ft, kérem a pénzt vagy nem megyek sehova? Ehhez jogom van?
"Persze nem hivatalosan menne, hanem feketén szokás szerint"
Nos, mivel fekete munka lenne, ezért teljesen felesleges "követelni" az útiköltséget, a jogszabályra hivatkozni - ugyanis akkor rögtön le is buknának - így nem csoda, ha a főnök nem akar fizetni.
Neked jogod van megtagadni, különösképp, ha feketemunka, de Te meg ne csodálkozz, ha ezután nem sokkal esetleg kapsz egy felmondást. (ez nem az én véleményem, csak néhányan már el lettek bocsátva amiatt, hogy ragaszkodtak a jogaikhoz).
Oké, de ha fix helyes a szerződése és pl. nincs pénze a dolgozónak a "kiküldetésre" (merthogy ez nem az)
Jut eszembe kérdező, egyedül mennél a munkára? Mert ha nem, hanem pl. a főnök is megy, akkor bekéredzkedhetnél az autójába :-) Vagy ha többen mentek, akkor fogjatok össze, (pl.egyikőtök autójával mentek - már ha van...)
Bármihez jogod van. Eleve nem kötelező a fekete munkát elvállalni. Nem kötelezhetnek, hogy a saját pénzeden utazgass a munkák helyszínére.
De lehet, hogy ezért el fognak küldeni.
Te meg mehetsz a munkaügyi bírósághoz.
Ha fontos neked ez a munka, akkor érdemes lenne megbeszélni normálisan a főnökkel, hogy vigyenek el valahogy és ne neked kelljen megoldani.
Nem értem miért hozza fel valaki hogy "szokás" ezt fizetni mikor leírtam hogy a főnök nem fog fizetni semmit meg is mondta. Vagyis mindegy hogy KÉNE lennie....
Mellesleg ez nem kiküldetés, de ha az is lenne: akkor ugyebár nekem előre írásban meg kéne kapnom a kiküldetésre szóló megbízatást.
És akkor még egy "apróságról" el is felejtkeztünk hogy külső helyszínes munkavégzés esetén a teljes utazás beleszámít a munkaidőbe. 1,5 óra oda 1,5 vissza 8 órás a nap = eleve csak 5 óra munka. Ha ragaszkodnak a 8 óra munkához akkor az utazás meg túlórában számolandó tehát fizetett időként szintén.
És erről meg aztán szó sincs a cégnél de még oylan szinten se mint az útiktg-ről!!
"köze 100 céget számfejtek"
Hadd kérdezzem meg!!
Abból a 100 cégből hány olyan tapló paraszt cég van amelyik közli: fekete munka szombaton vidéken, mész ahogy akarsz fizeted ahogy akarod? És azóta az is kiderült mi van ha nem megyek. Akkor többet nem is kell menni egyáltalán.
Hány ilyen van abból a 100ból?
Ezt kérlek áruld már el!
9: És most mit vársz? Mi nem tudjuk megváltoztatni a munkahelyedet vagy a főnöködet.
Csak te tudsz lépni. Elmész és feljelented. Vagy maradsz. A te döntésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!