Jogom van megtagadni a túlórás munkát ha nem kapok semmiféle írásos anyagot a túlórás munkáról és nincs túlóraív sem amibe bevezetnék?
Előző helyemről azért jöttem el mert feketén ment a túlóra sehol se szerepelt se jelenléti ívben se sehol. A pénzt meg vagy kaptam vagy nem, volt hogy 20 túlórára fizettek 5 túlórát mert a többit a cég nem ismerte el, letagadta hogy dolgoztam, nekem meg semmi se volt a kezemben amivel igazolhattam volna. Otthagytam az egészet.
Új helyen vagyok, csöbörből vödörbe. Túlóráztatni akarnak de „érdekes” módon semmiféle írásos utasítást se kapok a túlóráról, a munkaidőt hitelesítő ív meg „érdekes” módon az admin munkatárs által délután négykor elvitelre kerül, és nincs hova beírni.
Jogom van-e ahhoz, hogy azt mondom a főnöknek: túlóra? Oké. Kérem írásba előre hogy adott napon 16-20h-ig túlóráztatnak (ennek így is kéne lennie!!!!) és a műszak végén persze ragaszkodom a túlóraív meglétéhez és az abba történő beíráshoz (ennek szintén így is kéne lennie minden kérés nélkül is!!).
Ha mindezek nincsenek akkor túlóra sincsen részemről.
Vajon mit léphet a cég erre? Mit mondhat ha ragaszkodom majd a munkaidő ívhez? Hiszen annak eleve ott kel lennie, teljesen szabálytalan hogy nincs, nyilvánvalóan azért nincs kinn hogy még véletlenül se írhassak bele és így le lehessen tagadni a túlórát, de ezt nem mondhatják ki….
"hogy akkor viszlát. "
Nos ez esetben pár napon belül megjelenek ott néhány munkaügyissel a felügyelettől pont túlóraidőben.
Már rákérdeztem a felügyeleten mondták köszönik az infót adott esetben és kimennek majd általam jelölt időben ellenőrzésre. Ott lesz majd szoppancs.
???
nem érted. Ha én már a felügyelőkkel megyek akkor már nem vagyok a cégnél... vagy legalábbis meg vannak számlálva a napjaim. és ha már ide jut az ügy nem is számít ez mert vagy kirúgnka vagy magamtól megyek de mielőtt megyek még akkora szart kavarok amekkorát tudok.
Ettől nekem nem lesz állásom ettől nekem nem lesz pénzem de a tudat hogy egy mocsadék kiskirály pofájába szart fröcsköltem az megfizethetlen pillanat.
Sokat nem érsz el azzal, hogy feljelented őket, és felügyelők kimennek.
Ugyanis vagy a felügyelők lesznek lefizetve, és a jelentésükben azt írják, hogy ők nem tapasztaltak semmi törvényellenes dolgot. Vagy a cég vigyorogva kifizeti a pár 100 ezres bírságot, és minden marad a régiben. De téged akkor is kirúgnak mondvacsinált dologgal. Vagy nem rúgnak ki, hogy ebbe se kössél bele, de olyan szinten megkeserítik az ott létedet munkaidőben, hogy te fogsz azonnali hatállyal felmondani, csak, hogy menekülhess.
" em érted. Ha én már a felügyelőkkel megyek akkor már nem vagyok a cégnél... vagy legalábbis meg vannak számlálva a napjaim. és ha már ide jut az ügy nem is számít ez mert vagy kirúgnka vagy magamtól megyek de mielőtt megyek még akkora szart kavarok amekkorát tudok. "
Jó tanács: Ha új munkát keresel akkor ne írd bele akkor ezt a céget, mert ha referenciaképpen esetleg az új cég ahová jelentkeznél érdeklődik, akkor ez a cég olyan szinten besároz, hogy senki sem fog alkalmazni.
Nem árt tudni, hogy a referencia lényege az, hogy a régi munkahelyeden megkérdezhetik a volt főnöködet, hogy X.Y személy milyen kolléga volt..
A legtöbb cég nem akar kitolni a volt kollégáival, és lerendezi egy "megbízható kolléga, aki érti a munkáját" mondattal. De ha bekavarsz akkor te nem fogsz jó jellemzést kapni.
nos mivel égy egyszerű betanított melós vagyok 12 egy tucat rólam aztán senki se fog jellemzést kérni. nem érek annyit. biorobot vagyok egy senki nem érek meg egy telefont se.
de ha már itt tartunk: az új cég vajon honnan tudja majd hogy én előtte másik X cégnél voltam? Honnan ha tőlem nem? mert tőlem nem!
" Látom a szövegértés nem nagyon megy."
Ó hát a jogszabályt azért csak elolvastam. És mire mentem vele... rájöttem hogy
a) átcsesznek
és
b) semmit se tehetek mert persze feldobhatom a céget de akkor mi lesz? büntetés neki (talán) és nekem? nekem meg semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!