Ételfutárnak mennyi borravalót kell adni?
Itt Pesten szoktam rendelni különböző helyekről, belvárosban, társasházba.
Ma kivételesen kp-val fizettem és 300 Ft visszajárót elkértem és a csávó meg elkezdett pattogni, hogy a házhoz szállítás a HÁZIG van és nem lakásig...meg hogy ő a borravalóból él nem a minimálbéréből.
AKKOR MI A FAXÉRT KÉRIK BE AZ EMELET/AJTÓ SZÁMÁT IS AZ ÉTTERMEK?
:D
Vagy ha bankkártyával fizettem akkor is menjek ki egy százassal meg ilyenek?
NA NE :D
Egyébként meg futárokat nem kell sajnálni, mert tipikusan alvilági meló ez, visznek ők maszekba még sok minden mást is, ami meg igen jól fizet...
És mi van a tűzoltókkal, akik még 100.000 ezret sem biztos, hogy kapnak, és sokkal fontosabb és veszélyesebb munkát csinálnak, mint letenni pár tányért valaki elé.
Vagy mi van az óvónőkkel, akik a jövő nemzedékét nevelik, és más gyerekéért vállalnak nap mint nap felelősséget, mint édesanyám 40 éven át, pár éve ment nyugdíjba, nettó 83 ezres fizetéssel kb.
Akkor miről is beszélünk, hogy 100 ezres fizetést kevesel egy felszolgáló? Ez is egy munka, aki ezt csinálja és vállalta, tudta, hogy 12 órákat talpalni kell majd, nem ülve fogod kidobálni az asztal mögül a kajákat. Nem kell sajnáltatni magukat.
Teljesen egyetértek #30-#31.
Engem ez az abszolút logikátlanság is zavar ebben. Kb hagyomány szerint van, hogy melyik munkakör kaphat vagy sem.
Ez a szakács példa is jó, hiszen ha nagyon meg vagyok elégedve akkor az a szakács érdeme! Érdekes lenne kihivatni a szakácsot és kezébe nyomni a borravalót. ;)
27-es:
Dolgoztam autóipari raktárban, naponta kapaszkodj meg nem 20 km-t, hanem kb 40-50et gyalogoltam egy 12 órás műszakban, mert nem ám egy terasz meg egy étterem volt, hanem egy akkora raktár, mint egy étterem 500-szor kb, és olyan "logikás" volt minden, hogy egyik termék A-ban volt, a másik több 100 m-re B-ben. És megállás nélkül kellett rohangálni, nem ám pár tányérral vagy pohárral, hanem egy doboz kipufogó dobbal ( darabja 6 kg, kb 6-8 darab volt egy dobozban, azaz kb 40-50 kg durván).
És ezt havi 200 órában.
Kb 15 kg-ot fogytam kevesebb mint 1 év alatt.
Hála égnek kaptam egy jó ajánlatot egy másik helyen, így leléptem mint a szél, de sokan vannak, akik évek óta ott vannak. Ja és minimálbérért.
És ez csak egy példa a sok közül, de nem kell úgy tenni mintha a pincérkedés lenne a világ legsúlyosabb munkaköre.
A fent említett tűzoltó is nagyon jó példa, akik embereket mentenek, meg holttesteket vágnak ki autókból, és ad nekik valaki borravalót? Nem...
"Hol keresel még 225 óra munkával minimálbért??"
Minimálbéres 225 óra munkával pontosan 95610 forintot keres nettóban, ha nincs gyereke. Ha van gyerek akkor még többet.
Nem tudom amúgy az miért számít, hogy minimálbér vagy sem illetve hány óra? Van egy minimál órabér: bruttó 639Ft, nettó 425Ft. Ezt pedig fel lehet szorozni az óraszámmal és meg is van mennyi lesz a minimálbéres fizetés.
(Ha valamiért ennél mégis kevesebb lenne akkor pedig tessék jelezni először a cégnek, másodszor a hatóságnak, mert Magyarországon senki nem dolgozhat minimálbér alatti fizetésért.)
34-es.
A vendéglátásban(kivétel esetleg a nagyobb szállodák) nincs kifizetve a túlóra. Szóval a 225 óra minimálbérért azt jelenti, hogy 225-óra munkával keresel bruttó 122-t.
A szakácsokat meg nem szabad ide keverni.
Általában nem kapnak a jattból(bár voltam olyan helyen, ahol este x-százalékot leadtunk a konyhára), viszont legtöbb helyen dupla fix bért kapnak.
Míg mi megkaptuk a nettó 95-öt, a szakácsaink 200-250-et. Akkor is, ha szar volt a hónap, és napi 10 kaja ment ki.
Nem mondtam azt, hogy "leverem" a vendégeken!
Sosem tettem megjegyzést a vendégnek, ha kevés(vagy semennyi) jattot adott. Inkább legközelebb még kedvesebb voltam vele, még figyelmesebb, hátha akkor ad.
Az viszont tény, hogy 80%-ban a pincérek minimálbér+ jattért kerülnek felvételre, és rosszul esik, ha a jatt elmarad.
Tudok olyan 5* szállodát, ahol ugyancsak minimálbéren vannak a pincérek, jatt meg szinte 0, mert a legtöbb vendég all inclusive fogyaszt, vagy ha fizet is, hozzáírata a szobához. Ha meg ágaskodsz, kirúgnak, aztán felvesznek helyetted 2 papucsos tinicsajt, annak elég a lóvé alapon...
Az egyik válasz szerint, ha melegen kapom meg a kaját, akkor jár a borravaló. Ez ugyanakkora butaság, mint amilyen kulturálatlan volt a hozzászóló stílusa. A meleg kaját előírás szerint 63 fokos hőmérsékleten KELL átadni a megrendelőnek. [link]
Ezen az alapon szinte soha nem szabadna borravalót adni a kulturember logikája szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!